workshop BLOEMENBOTANIE

bloemenbotanie

 

Deze workshop is uitsluitend toegankelijk voor leerlingen van de wildpluk opleiding.

 

De bloeiwijze is één van de belangrijkste aandachtspunten voor het determineren van planten (en dus voor veilig wildplukken). Eerst onderzoek je uit welke plantendelen een bloem in het algemeen bestaat. Vervolgens bestuderen we de karakteristieke kenmerken van de bloeiwijze van de twee van de grootste plantenfamilies.

 

  1. Bloemen in het algemeen

 

De uiterlijke kenmerken van een bloem en hun botanische termen.

 

  1. Kruisbloemenfamilie

 

Met je kennis van een bloem in het algemeen nemen we de specifieke kenmerken van de bloeiwijze van de planten uit de kruisbloemenfamilie onder de loep.

 

  1. Composietenfamilie

De karakteristieken van een composiet zijn een verhaal apart. Bij de bloemen van deze planten zijn de kroonbladeren vergroeid tot buis- en lintvormige bloempjes. We bestuderen deze bloemvorm tot in detail en besteden daarbij tevens aandacht aan de bestuiving, want eveneens die verloopt anders dan dat dit in het algemeen bij bloemen werkt. De composiet hanteert een verbazingwekkende ingenieuze bestuivingstechniek. Welkom in de wonderlijke wereld der bloemen!

 

Voor wie

De nadruk van deze workshop ligt op het begrijpen van de onderdelen waaruit een bloem is opgebouwd. De basisinformatie vind je tevens terug in je lesmateriaal van de opleiding (MODULE 1 les 3, MODULE 6 les 51, MODULE 7 les 88). In deze workshop wordt deze informatie verduidelijkt door gebruik making van kant-en-klaar tekeningen waaraan je met kleur werkt. Naast de basisinformatie biedt deze workshop tevens verdieping in de bloemenbotanie van composieten.

Tijd: 13.00 tot uiterlijk 16.00 uur.

Wanneer: Jaarlijks wanneer de natuur buiten aan haar winterslaap begint. Via onderstaand formulier kun je aangeven dat je graag geïnformeerd wilt worden wanneer de datum van de volgende workshop bekend is. 

Waar: Centrum Tilburg, de locatie is enkele minuten lopen vanaf het Centraal Station. 

Kosten: Geen.

Deelnemersplaatsen: maximaal 4.

Meenemen: Kleurpotloden (groen, geel, bruin en rood of roze).

 

Aanmelden