Tappen van BERKENSAP

 

 

In het prille voorjaar (maart), wanneer de sapstromen in de bomen weer op gang komen, kun je het sap van de berk aftappen. Voor de vraag tot wanneer? Tot zo meteen de bladknoppen opengaan, want dan heeft de boom zijn sappen zelf broodnodig!

“Knip een stukje af van een dun takje. Je ziet druppelsgewijs het sap uit het takje stromen. Steek het takje in een plastic fles, dat je met een touwtje rond de hals aan het takje bevestigt om het sap op te vangen. Wanneer de sapstroom vol op gang gekomen is, verzamelt zich gedurende een etmaal ongeveer een halve tot hele liter sap in de fles. Tap alleen sap af van een volwassen boom, jonge bomen hebben hun sap nog volledig zelf nodig!

 

 

Een andere mogelijkheid is het boren van een gaatje in de stam. Maar die heeft niet mijn voorkeur. Vergelijk het met je eigen lichaam. Het boren van een gaatje in de stam is als een schotwond in de buik. Het afknippen van een takje is als een snee in de vinger.”

“…” uit het BOEK (P 71) Eetbare Wilde Planten, leer koken met de natuur.

Sap winnen via een tak vraagt wat meer geduld, maar is serieus boomvriendelijker.

Het sap bestaat vooral suikers (glucose, fructose, xylitol) en een verscheidenheid aan mineralen. Verder bevat het sap een beetje saponinen (betuline) en salicylzuur. In de natuurgeneeskunde is het een van de polycresten in een reinigende en vitaliserende voorjaarskuur.

De grens tussen fytotherapeuticum en voedingsmiddel is dun, dus drinkt het niet als water. Ongeveer max 100 ml per dag. Dit in kleine slokjes. Houdt elk slokje een poosje in je mond, zodat het goed met je speeksel mengt. Je zult proeven dat daarbij de slijmstoffen uit het berkenwater aan het speeksel worden afgegeven. Slijmstoffen zijn niet alleen belangrijk in de verzorging van je maag-darmslijmvlies, maar ook van je mondslijmvlies. Onder andere omdat het de woonplaats van je mondflora is. De mondflora is een van de belangrijkste wapens tegen tandcariës veroorzakende bacteriën. Verder is het mengen van het sap met je speeksel van belang omdat ook het mondslijmvlies verschillende mineralen in je lichaam opneemt.

Berkensap dient zacht, mild zoet en ietwat verdikt te smaken. Neem je een metaal smaak waar? Dan staat de berk op een vervuilde plek, waar hij zware metalen uit de grond onttrekt. In dat geval dien je het berkenwater niet te drinken!

© Marion de Kort