BEST ORANGE JUICE EVER

 

 

Ik hou van oranje en helemaal van zomerzon oranje in de koude winter, pure joy!

Februari. Na een kleine opleving in temperatuur, waarin je al bijna de lente kon voelen – mijn kikkers : ) kwaakten al, daalt hij tot fiks onder het vriespunt. Floeps. Al het groen dat juist aan het ontluiken was bevroren. Leeft direct wel weer op. Maar voor dit moment staat de vogelmuur, winterpostelein en al het andere groen dat ’s winters te oogsten valt er enigszins verpieterd bij. Terwijl met deze temperatuur, zekers aan het eind van de winter, mijn lichaam juist schreeuwt om een booster vitaminen en mineralen. Dus wat doe ik op dit moment. De duindoorn uit de vriezer!

De bessen zijn een fikse bom aan vitaminen (met name C en praktisch alle uit het B-complex), diverse mineralen en flavonoïden. De duindoorn is van de krachtigste antioxidanten die je je in de winter kunt bedenken! Een paar van die kleine besjes bevatten zelfs meer vitaminen C dan een sinaasappel.

Hoewel juicen (het zeer geconcentreerd nuttigen van voedingsmiddelen) niet mijn dagelijkse gewoonte is, heeft mijn lichaam in bepaalde omstandigheden meer nodig dat wat de dagelijkse voeding biedt. Vitamine C uit een potje is daarbij geen optie. Om ze in een potje te krijgen moet er namelijk heel wat gesynthetiseerd worden. Bovendien, hoewel heden ten dage de synergetische werking tussen vitamine C en flavonoïden door de wetenschap wordt toegegeven, wordt vitamine C nog altijd geïsoleerd in een potje gestopt. Verse duindoorn biedt je overvloed aan beiden: vitamine C én een bom aan flavonoïden.

Hoe verkrijg je duindoornsap?

Duindoornsap maak je (in de nazomer als de bessen te oogsten zijn) heel makkelijk door de bessen te juicen. Het sap vries ik in met zo’n ijsklontjes vorm. De resterende pulp met zaden wordt gebruikt voor het maken van likeur en vooral ook voor duindoorn olie. Om er een lekkere juice van de maken ontdooi ik 1 klontje duindoornsap en juice ik ala minute wat sap uit appel en wortel. De appel en wortel brengen wat zoet in. De verhouding is ongeveer 1 deel duindoornsap, 2 delen wortelsap, 1 deel appelsap. De pulp van de appel en wortel wordt gemengd met wat noten, rozijnen en andere lekkere dingen omgetoverd in een voedzame puur natuur muesli.

© Marion de Kort