Kastanje DEEL 2

Volgend op de post welke kastanjes zijn eetbaar/ hoe herken je de kastanje in deze tweede kastanje post hoe je ze tot meel kunt verwerken.

 

Er zijn talloze manieren om de kastanje te nuttigen. Rauw uit het vuistje, gepoft, gestoofd in een klontje boter, verwerkt tot puree of tot notenmelk of in gebak. Helaas zijn ze niet langdurig vers te bewaren. Dus wat ik vooral ook met mijn kastanje oogst doe is ze drogen. Gedroogd zijn ze maanden houdbaar. En : ) met gedroogde kastanjes in de voorraadkast heb je gelijk het benodigde ingrediënt voor kastanjemeel in huis!  

 

Hoe droog je kastanjes?
Doe de kastanjes in een kom met ruim water. Laat ze daarin ongeveer een kwartier staan en roer ze een aantal keren om. De goede kastanjes zakken naar de bodem, de slechte blijven drijven. Verwijder de slechte kastanjes. Vervolgens droog je ze in een voedseldroger of op 40 tot 50 graden in een hete lucht oven. Afhankelijk van het formaat van je kastanjes duurt het droogproces één tot enkele dagen. Het is geen goed plan ze op de houtkachel te drogen. De hitte die daar vanaf straalt is zo groot dat je ze poft in plaats van droogt. Gepofte kastanjes zijn weliswaar lekker, maar ook deze kastanjes kun je niet langdurig bewaren. In gepofte kastanjes zit namelijk nog veel te veel vocht. Om kastanjes langdurig te bewaren dient het vocht tot ongeveer 10% te zijn geslonken.  Je kunt een voedselvocht meter gebruiken om het vochtgehalte te controleren of op je tastzin afgaan. De schil dient zo bros geworden te zijn dat wanneer je er zachtjes inknijpt de schil er in stukjes vanaf valt. Gedroogde kastanjes pellen is dan ook een peulenschil. De vrucht dient zo hard geworden te zijn dat je hem niet meer kunt doorsnijden. Tijdens het drogen krimpt de kastanje, waarbij het vlies zich aan de schil hecht. Het is ook de bedoeling dat het vlies niet meer aan de vrucht vastzit, want het vlies maakt het meel minder smaakvol.  Om meel te verkrijgen vermaal je de gedroogde vruchten in een hoge snelheidsblender of in een ouderwets elektrisch koffiemolentje tot poeder. Je verkrijgt een heerlijk zoet notig meel!

 

Over enkele weken: in het derde deel van de kastanje blog het recept voor kastanje brownies. Dus bewaar je kastanjemeel nog even!

 

Je hebt voor de brownies naast kastanjemeel tevens verse kastanjes nodig. Zijn je kastanjes niet meer zo lang houdbaar, dan kun je in plaats van verse kastanjes ook ingevroren kastanjes gebruiken.

 

Hoe vries je kastanjes in?
Snijd de verse kastanjes over de helft. Dompel de helften kort in kokendheet water. Dit maakt de schil zacht, waardoor je de schil gemakkelijk kunt verwijderen. Dompel ze nog een keer in kokendheet water om het vlies week te maken en verwijder eveneens het vlies. Het verwijderen van het vlies komt de smaak ten goede. Het hoge looistoffengehalte in het vlies veroorzaakt namelijk een samentrekkend, droog mondgevoel omdat de looistoffen zich met de eiwitten van het mondslijmvlies verbinden. Kook de naakte kastanjes enkele minuten. Laat afkoelen. Ze zijn gereed om in te vriezen.

Tot de brownies blog!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.