Chlorofyl, een onmisbare voedingsstof

Deze informatie is geschreven voor het lentenummer 2021 van het kwartaalblad van Het Herboristengilde: De Herborist.

De wereld ontwaakt

De lente is losgebarsten! De vogels kwetteren opgewonden, de kikkers steken kwakend hun kopje boven het water uit en vooral ook de planten komen tot leven! De zachte temperatuur verleidt de ondergronds overwinterde meerjarige soorten nieuwe blad te vormen. De in de grond rustende zaden van éénjarige planten ontwaken en er ontspruiten kiemblaadjes. De bladknoppen van de bomen en struiken ontvouwen zich en ook hier ontluikt jong blad. De wereld wordt weer groen! En niet zomaar groen. Het kleurenpalet van de natuur schildert driftig met een enorme verscheidenheid aan groentinten. Prachtig!

 

De ontluikende natuur in de elementenleer

Het leven laat de dood en stilstand van de winter achter zich. Het is tijd voor wedergeboorte. In de elementenleer van de Chinese natuurgeneeskunde staat de lente bekend als het houtelement. Het is het element van een nieuw begin en is verbonden met de kleur groen. In de elementenleer van de Westerse natuurgeneeskunde wordt het groen van de natuur vertegenwoordigt door het element ether en in verband gebracht met de zon en het licht.  De ether was in de Griekse klassieke oudheid exclusief voorbehouden aan de goden en ontoegankelijk voor de gewone mens. Helaas neemt dit vijfde element nog altijd geen actieve plaats in de Westerse elementenleer in. Onderkend worden uitsluitend de elementen aarde (vertegenwoordigd door de looistoffen), vuur (vertegenwoordigt door de bitterstoffen), water (vertegenwoordigt door de slijmstoffen) en lucht (vertegenwoordigt door de etherische oliën). Aan het belang van chlorofyl, de plantenstof die de grondslag is voor al het groen in de natuur, voor de gezondheid van de mens wordt geen waarde toegekend. Terwijl chlorofyl ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid!

 

Chlorofyl
Chlorofyl is het bladgroen of de groene kleurstof in de chloroplasten (bladgroenkorrels) van een plant. Zodra de bladgroenkorrels zonlicht opvangen wordt de groene kleurstof geactiveerd en ontwikkelt het blad een groene kleur. Houd je de plant uit het licht, dan kan de groene kleur zich niet ontwikkelen. Een voor iedereen herkenbaar voorbeeld daarvan is de aspergeteelt. Door de ontluikende asperge uit het licht te houden, ontwikkelt zich een witte asperge. De groene kleurstof is de schakel tussen zonlicht en al het organische leven. Met behulp van het chlorofyl produceert de plant zuurstof!

 

De gezondheidskracht van chlorofyl

Chlorofyl heeft aanmerkelijke gezondheidsondersteunende eigenschappen. Groene bladeren zijn rijk aan mineralen, wat ze tot een belangrijk ontzurend voedingsmiddel maakt. Ook in de ontgifting van zware metalen heeft chlorofyl een prominente rol. Chlorofyl is namelijk een erg goede chelator (binder van metaalionen) van zware metalen. Verder ondersteunt chlorofyl als geen andere plantenstof de bloedopbouw. De bouw van chlorofyl bevat namelijk evenals hemoglobine (de rode kleurstof van ons bloed) een ring van porfyrinen (heemring). De heemring van chlorofyl is dan ook een kant-en-klare bouwsteen voor de heemring van de rode bloedkleurstof. Tot slot, maar niet het minst waardevol, ondersteunt chlorofyl de productie van het co-enzym Q10. Q10 speelt een belangrijke rol in de celademhaling. Een tekort aan Q10 resulteert in een gebrekkige celademhaling.

 

Groene bladeren op je bord

Groene bladeren zijn dus erg belangrijk op je bord. Toch ontbreekt groene (blad)groente in alle officiële voedingsadviezen, zoals de schijf van vijf van het voedingscentrum Nederland. Nu denk je misschien: er staan toch groenten in? Maar hoeveel van onze groenten is groen? Dwaal in gedachten maar eens door de schappen van de groenteafdeling van de groenteboer. Hoeveel van de groenten die daar worden verkocht, heeft een groene kleur? Dat is bar weinig. In de natuur zijn honderden verschillende groene eetbare bladeren te vinden! De variatie aan groentinten en smaken in de natuur is één groot feest aan overvloed.

 

Leer koken met de natuur

In het boek eetbare wilde planten - leer koken met de natuur (ISBN 9789076189543) dat ik schreef, heeft chlorofyl zijn rechtmatige plaats in de voedingsleer teruggekregen. Dit samen met de overige voor de gezondheid van belang zijnde elementaire plantenstoffen (bitterstoffen, slijmstoffen, etherische oliën, looistoffen). Hoewel de voedingswetenschap deze plantenstoffen niet als zodanig autoriseert, behoren ze te worden gecategoriseerd bij de beschermende voedingsstoffen. Zij hebben namelijk een belangrijke preventieve werking in het gezond houden van je lichaam; ze zijn onmisbaar voor het goed kunnen functioneren van het menselijk lichaam en het voorkomen van zieke! Ik noem deze stoffen de ontbrekende beschermende voedingsstoffen. Chlorofyl, bitterstoffen, slijmstoffen, etherische oliën en looistoffen zijn bovendien niet te vervangen door andere stoffen en evenmin kan het lichaam ze zelf aanmaken. Vanuit dat oogpunt behoren ze zelfs te worden erkend als essentiële voedingsstoffen.

 

Een vreugdevolle en smaakvolle wildgroene groet! Marion.

Over Het herboristengilde

Het Herboristengilde is een vereniging van kruidenkundigen, die een door het Herboristengilde aangewezen opleiding hebben afgerond of wiens jarenlange kruidenervaring door het Gilde als gelijkwaardig wordt beschouwd. Het gilde heeft als doel het beroep herborist te beschermen, kruidentradities in stand te houden, de kruidenkennis van onze herboristen op peil te houden en om onderling kennis uit te wisselen.

4x per jaar wordt het kwartaalblad De Herborist gepubliceerd. Dit staat boordevol interessante informatie voor een ieder met interesse in kruidengeneeskunde. En het leuke is, je hoeft geen herborist te zijn om toegang te hebben tot de informatie van De Herborist. Iedereen : ) kan Vriend van het Herboristengilde worden


«   »