Kleine pimpernel

Kleine pimpernel (Sanguisorba minor en in sommige taxonomische systemen tegenwoordig Poterium sanguisorba) is een zeldzame wilde plant. Het plantje wordt echter door diverse gemeenten steeds vaker in bermen en bloemenweiden uitgezaaid, waardoor je haar veelvuldiger in de natuur tegenkomt.

 

Wie de aandacht neemt om de bloei van dit plantje eens van dichtbij te bekijken, ontdekt dat haar sierlijkheid een pareltje is! Boven in de bolvormige bloemhoofdjes pronken de bloedrode stijlen van de vrouwelijke bloempjes franjeachtig. Onderin het bloemhoofdje tooien de hangende meeldraden van de mannelijke bloemen de bloei. Elegant wiegend in de wind geven de meeldraden hun pollen vrij, waarop de wind ze optilt zodat boven in de vrouwelijke bloemen ze kunnen vangen.  

 

Eetbaarheid

Tot de bloeiontwikkeling zijn van de kleine pimpernel de bladeren eetbaar. Pluk de jonge, juist ontluikende en nog dichtgevouwen rozetbladeren. De volwassen bladeren zijn taai en onsmakelijk door hun hoge looistoffengehalte. De piepjonge blaadjes zijn nog mals, bevatten slechts weinig looistoffen en hebben een frisse komkommerachtige smaak.  


«   »