Knopkruid paradijs

De nachtmerrie van menig moestuinierder. Voor mij een droom die werkelijkheid werd. Kaal en harig knopkruid . En wel in zo'n overvloed dat ik meerdere dagen non-stop aan het oogsten ben geweest. Stel je voor, tussen al je met zorg gekweekte moestuinplanten 200 vierkante meter knopkruid. Dat MOEST eruit. Niet alleen omdat de jonge plantjes het lekkerst zijn om op te eten, maar eenvoudig ook omdat ze mijn moestuinplantjes dreigden te verdrukken. Help!

Kilo's knopkruid heb ik zitten plukken. Ha, ik was me er niet van bewust dat ik zo hard had zitten dromen. Vorig jaar verhuisde mijn moestuin naar een nieuwe locatie. Dat was één groot drama aan gras, grote brandnetel en braam. Ik was erg benieuwd, welke pioniers zouden opkomen wanneer ik de grond kaal gemaakt zou hebben. En ja! Er kwam redelijk wat van mijn geliefde knopkruid op! Die heb ik niet opgegeten en zich laten uitzaaien. Met het huidige knopkruid paradijs als resultaat. Maar het laat zich gemakkelijker wieden dan de grote brandnetel, bovendien is de brandnetel wild ook genoeg te vinden. En : ) knopkruid is lekker.

Het enige minpuntje was een luxe probleem. Van kilo's knopkruid kan ik zo ongeveer een jaar lang salade eten en zolang blijft het niet goed in de koeling. Een droog experiment bleek naar mijn zin te veel vitaliteit af te breken. Dus vervolgens een invries experiment gedaan. Ik was heel benieuwd! Niet veel groene bladeren zijn geschikt om in te vriezen. Maar het bleek geweldig te gaan. Het is dan weliswaar niet meer geschikt om als salade te eten, maar absoluut wel om in mijn dagelijkse groene smoothie te verwerken. En lekker dat die is! De etherische olie in de  plant verstrekt de smoothie een heel licht kokossmaakje.

Wist je trouwens dat knopkruid een antimicrobiële, ontstekingsremmende, antioxidante en leverbeschermende werking heeft - bij proeven op ratten met levercirrose bleek knopkruid bijna even effectief als het silymarine complex uit de mariadistel (Silybum marianum). Dus ook mijn gezondheid blij!


«   »