BOEK Wildpluk Compendium

WILDPLUK COMPENDIUM

DE COMPLETE EETBARE FLORA VAN DE LAGE LANDEN

ISBN                   978-90-76189-91-8

Taal                     Nederlands

Pagina’s             520

Binnenwerk     Full color

Binding              Hardcover

Prijs                    € 55 (gratis verzending binnen Nederland)

 

De  bezorgingsdatum is bekend : )

16 december wordt het boek door de drukker afgeleverd, gereed om naar je te worden verzonden!  

Dit standaardwerk voor de wildplukker biedt een ENCYCLOPEDISCH OVERZICHT van de (on)eetbaarheid van alle in onze natuur groeiende planten. De therapeutische kant van de planten wordt ook belicht. Tegelijk is het een KOOKBOEK om culinair mee aan de slag te gaan.

Wie graag tuiniert vindt in dit boek een schat aan inheemse planten die graag samenwerken met onze fauna. Of je nu een kleine stadstuin hebt, pioniert met een VOEDSELBOS of misschien zelfs met een eetbaar landschap, plant dan in plaats van exoten eens lage landen natuur!

Je kunt het Wildpluk Compendium gebruiken als naslagwerk om doelgericht informatie op te zoeken, maar de schrijfstijl nodigt ook uit om het van A-Z als een leesboek ter hand te nemen.

Het Wildpluk Compendium is het resultaat van een persoonlijke visie:

Wanneer je dit boek met andere literatuur vergelijkt, dan zal je constateren dat diverse planten die in dit compendium niet als voedingsmiddel geschikt worden geacht, in andere bronnen wel als eetbaar worden aangeduid. Waarom? Het algemene criterium voor de beoordeling of een plant eetbaar is, is dat de plant van oudsher gegeten wordt. De consumptie van diverse wilde planten geschiedt van origine echter niet als voedingsmiddel, maar als fytotherapeuticum (geneeskrachtige plant): een bepaalde hoeveelheid gedurende een afgebakende tijdsduur, precies genoeg om het lichaam de benodigde prikkel tot genezen te geven. Daarna wordt de plant weer uit het menu geweerd. Er is dus een beduidend verschil tussen eetbaar zijn en geschikt zijn als voedingsmiddel. Om inzicht te verkrijgen in de mate van eetbaarheid zijn voor dit compendium met zorg de beschikbare wetenschappelijke analyses van de fytochemische eigenschappen van de planten bestudeerd.

Het onderzoek naar de fytochemie werd in 2016 gestart en in 2021 afgerond. Dit bestond enerzijds uit graven in de berg medisch wetenschappelijke artikelen. Anderzijds richtte ik me op het zoeken van de planten in de natuur voor de zintuigelijke beleving. 

Marion de Kort

Bestellen

Het boek is te bestellen bij Merlijn boekhandel . Merlijn stuurt het boek naar je toe zodra het van de drukker komt!

Moet het boek naar een ander land dan Nederland verzonden worden: plaats dan een vinkje bij 'handmatig adres invullen'. Attentie: verzending binnen Nederland is gratis, daarbuiten niet.

 

Het boek kopen vanuit België

Voor BELGIË is de verzending van de voorverkoop vanuit Nederland niet gratis mogelijk. Veerle De Vos van de Herboristerie Helianthus heeft voor België echter de mooie oplossing aangeboden om het boek bij haar te reserveren en op te halen: ga hier naar meer informatie.  

 

Wil je het boek graag persoonlijk ontvangen

In Nederland is er een boekpresentatie in de kleinschaligheid van mijn eigen woonruimte te Tilburg op 24 december van 13.00 tot 16.00. Bestellen en aanmelding via e-mail dekortmarion apenstaartje gmail punt com

 

In België is er in maart een voorjaarsboekpresentatie bij Veerle De Vos - Herboristerie Helianthus in Vilvoorde (in de buurt van Brussel): ga hier naar meer informatie

Een kijkje in het boek? Naast de inhoudsopgave vind je in onderstaande PDF ook informatie over de opbouw van het boek en wat je wel en niet kunt verwachten (gebruik en verantwoording pagina 7-9). Verder zijn er een aantal planten uitgelicht en een aanzet van de recepten.

Klik op de pijl in de rechterbovenhoek om de PDF op volledig scherm te weergeven samen met de mogelijkheid het beeld te vergroten.