BOEK Wildpluk Compendium

Dit standaardwerk voor de wildplukker biedt een encyclopedisch overzicht van de (on)eetbaarheid van onze complete flora. De therapeutische kant van de planten wordt ook belicht. Tegelijk is het een kookboek om culinair mee aan de slag te gaan.

Wie graag tuiniert vindt in dit boek een schat aan inheemse eetbare planten die graag samenwerken met onze fauna. Of je nu een kleine stadstuin hebt, pioniert met een voedselbos of misschien zelfs met een eetbaar landschap, plant in plaats van exoten eens stukje Lage Landen natuur!

Je kunt het Wildpluk Compendium gebruiken als naslagwerk om doelgericht informatie op te zoeken. Maar de schrijfstijl nodigt ook uit om het van A-Z als een leesboek ter hand te nemen.

 

Het Wildpluk Compendium is het resultaat van een persoonlijke visie:

Wanneer je dit boek met andere literatuur vergelijkt, dan zal je constateren dat diverse planten die in dit compendium niet als voedingsmiddel geschikt worden geacht, in andere bronnen wel als eetbaar worden aangeduid. Waarom? Het algemene criterium voor de beoordeling of een plant eetbaar is, is dat de plant van oudsher gegeten wordt. De consumptie van diverse wilde planten geschiedt van origine echter niet als voedingsmiddel, maar als fytotherapeuticum (geneeskrachtige plant): een bepaalde hoeveelheid gedurende een afgebakende tijdsduur, precies genoeg om het lichaam de benodigde prikkel tot genezen te geven. Daarna wordt de plant weer uit het menu geweerd. Er is dus een beduidend verschil tussen eetbaar zijn en geschikt zijn als voedingsmiddel. Om inzicht te verkrijgen in de mate van eetbaarheid zijn voor dit compendium met zorg de beschikbare wetenschappelijke analyses van de fytochemische eigenschappen van de planten bestudeerd.

Het onderzoek naar de fytochemie werd in 2016 gestart en in 2021 afgerond. Dit bestond enerzijds uit graven in de berg medisch wetenschappelijke artikelen. Anderzijds richtte ik me op het zoeken van de planten in de natuur voor de zintuigelijke beleving.

 

Actueel, september 2021, zijn we druk doende met de laatste puntjes op de i in de vormgeving, met de bedoeling het boek deze maand nog aan de drukker te kunnen overhandigen! 

 

HET WILDPLUK COMPENDIUM

ISBN 978-90-76189-91-8

 

Wil je graag geïnformeerd worden zodra het boek verkrijgbaar is? Stuur me dan even een e-mail: dekortmarion apenstaartje gmail punt com