DUINDOORN-MIERIK dressing

 

 

Dressing met 2 van de beste ingrediënten uit de Zeeuwse duinen. Duindoorn en mierik. Voor op de bieten uit mijn moestuintje. Overigens ook de enige manier waarop ik bieten lust. En de prachtige oranje-witte dressing : ) maakt de biet niet alleen feestelijk lekker. Het voegt aan die arme biet, die in zijn vele veredelingsrondes praktisch al zijn onze gezondheid ondersteunende stoffen heeft moeten inleveren voor energie leverende zoete koolhydraten, heel wat gezondheid toe. De duindoorn en de mierik leveren een enorme boost vitamine C! En als extraatje levert de mierik ook nog zoveel glucosinolaten (de scherp smakende stoffen) dat een in de lucht hangende verkoudheid er heel snel vandoor gaat!

 

 

Dit heb je nodig:

Rauwe biet, een over de helft gesneden bevroren sinaasappel, walnoten, crème fraîche, het sap van de duindoorn, een stukje vers opgegraven mierik (Armoracia rusticana).

En zo maak je het:

Rasp de biet grof. Rasp hier rijkelijk bevroren sinaasappel doorheen. Gebruik voor de sinaasappel een zeer fijne rasp en zorg ervoor dat je zowel vruchtvlees als schil raspt. Tot slot meng je door het geheel walnoten. Deze zeer eenvoudige salade wordt een absolute topper met een dressing van door elkaar geroerde crème fraîche, duindoornsap en flink wat fijn geraspte mierik. Het zuur in de duindoorn voorkomt tevens dat de glucosinolaten in de mierik versneld afbreken, waardoor de smaak van de mierik heerlijk scherp blijft.

P.s. Alleen salade is voor mij te koud nu het is gaan herfsten. De salade is lekker met bijvoorbeeld met ui en knoflook gestoofde seitan – vega versie van hachee. Maar echte hachee kan natuurlijk ook.

© Marion de Kort