Duindoorn

De duindoorn bevat vergeleken met de sinaasappel in gelijk gewicht niet alleen een 2 tot 50 voudige hoeveelheid vitamine C, ook de biologische activiteit van deze eenvoudig inheemse bes is ongekend. Diverse studies (klik hier) concluderen een spectrum aan biologische activiteiten: antioxidatief, antimicrobieel, ontstekingsremmend, het immuunsysteem stimulerend, de  lever beschermend, de huid beschermend tegen en het genezingsproces van radioactieve straling ondersteunend, antikanker (de ontwikkeling van prétumorcellen belemmerend) en weefsel regenererend. Dit is te danken aan de aanwezigheid van een booster aan fytonutriënten in de bes. In dit geval flavonoïden, welke onder de looistoffen vallen.

Hoewel je de bessen in de vorm van jam kunt conserveren, betekent verhitting helaas een behoorlijke degradatie van de vitaliteit. Je nuttigt de bes bij voorkeur rauw. In zijn geheel of ontsapt. Hoe verkrijg je duindoornsap? Je kunt de bessen gemakkelijk ontsappen met een eenvoudige handjuicer. Schenk het verkregen sap in een ijsklontjesvorm en vries het in om het sap in handig verwerkbare porties te bewaren. Gooi de resterende pulp met zaden niet weg! Daar kun je voortreffelijke olie mee maken.

Wil je het duindoornsap drinken, meng het dan met andere sappen om de zure smaak wat te kalmeren. Een erg lekkere combinatie is bijvoorbeeld duindoorn met appel- en wortelsap. Of maak waterijsjes met het sap van dit trio – zie kleefkruid!

© Marion de Kort