Wildpluk JAARTRAINING

Wildpluk JAARTRAINING

Met  de plantentaxonomie (systeem dat planten rangschikt) en fytonutriënten (secundaire plantenstoffen) als uitgangspunt ontwikkelde Marion een wildpluk scholing. Dit concept biedt je een grondig en methodisch fundament voor het leren (her)kennen van wilde planten en het juiste gebruik. 

 

Overzicht over en inzicht in

De plantentaxonomie biedt je overzicht over en inzicht in de wirwar van al die individuele planten: je leert de plantenfamilie herkennen en maakt van daaruit de stap naar de individuele planten. Nu wordt planten herkennen eindelijk eenvoudig!

 

Verband tussen plantenstoffen, gezondheid en eetbaarheid - en ook belangrijk: 

de gastronomische do & don'ts

Kennis van de fytonutriënten geeft je een solide aanknopingspunt in de vraag of de plant eetbaar is. Het zijn namelijk de fytonutriënten die bepalen of de plant wel of niet eetbaar is. 

Eveneens culinair vormen de fytonutriënten het vertrekpunt. Met de 5 elementaire natuurkwaliteiten als kader  leer je de fytonutriënten naar smaak herkennen en onderscheiden: bitter, wrang, scherp, aromatisch, zoet en wildgroen. De specifieke kwaliteit van de plantenstof bepaalt bovendien op welke wijze je de plant in de keuken bereidt (of op welke wijze je de plant juist niet verwerkt). 

Dankzij hun unieke kwaliteiten, en die grotendeels uit groenten weggekweekt zijn, hebben wilde planten een belangrijke rol in het preventief ondersteunen van je gezondheid. Zij zijn de ontbrekende schakel, oftewel de missing link, in onze voeding! Je leert van A-Z waarom wilde planten in de dagelijkse voeding thuishoren. Alsook het juiste gebruik - wilde planten zijn weliswaar bijzonder gezondheidsondersteunend, maar bij onjuist gebruik absoluut belastend en het is daarom geenszins slim in het wilde weg wilde planten te gaan eten. 

 

"De leerstof is heel gestructureerd en alle losse lessen vormen een totaalbeeld. Eveneens de opbouw van de leerstof is erg goed! Echt complimenten over je duidelijke digitale leerstof en de vele heldere foto’s. Dank je wel ook voor alle verdiepende informatie die je me gegeven hebt. Dankbaar!" (Corina B.)

"Een erg goede opbouw! Wat ik verder enorm goed vind aan de leerstof is dat we niet slechts losse planten leren, maar het uitgangspunt de plantenfamilie is. En ook dat we niet slechts leren wat (on)eetbaar is, maar het verband tussen (on)eetbaarheid en plantenstoffen." (K. van Otterdijk)

“Het is eindelijk gelukt om een degelijke en systematische plantenbasis te leggen! Ik probeerde het al tien jaar. In een wildplukwandeling – hoe goed ze ook zijn – leer je in het beste geval 10 en in het slechtste geval 50 planten (in het wilde weg). De instructeur wijst aan wat hij of zij tegenkomt, noemt een paar kenmerken en hoe je de plant kunt gebruiken. Dit los van de structuur van plantenfamilies en plantenstoffen. De Wildpluk Jaartraining werkte! Ik ontdekte wat er eerder mis was gegaan: herhaling, structuur en detail.” (Mieke H.)

“Wat een enorme rijke lessen! Erg duidelijk uitgelegd!  (Carla D.)

"De opbouw is echt enorm goed. Elk volgend deel van de leerstof sluit aan bij het vorige." (S. Franken)

“Lieve Marion, super bedankt voor wat ik allemaal van je heb mogen leren.” (Nicolle de B.)

 

Lesmateriaal

Er is minutieus en uitgebreid aandacht geschonken aan verhelderend fotomateriaal.

 

"Goede foto’s met duidelijke aanduiding van de besproken delen!” (Tine M.)

“Prachtige foto’s die het determineren erg makkelijk maken. Duidelijke uitleg over de verschillen tussen die toch zo vaak op elkaar lijkende planten.”  (Thea K.)

"De prachtige en gedetailleerde foto’s hebben mij erg geholpen om het plaatje compleet te krijgen." (Deborah M.)

 

Vanwege de grote hoeveelheid foto's ontvang je de leerstof digitaal. Dat biedt de mogelijkheid een schat aan beeldmateriaal in de lessen te kunnen verwerken. Maar wie dat graag wil kan de lessen uiteraard printen en samen met de inhoudsopgave in een map tot een tastbare boekvorm bundelen. 

 

Het leertraject van de Wildpluk Jaartraining biedt 2 trainingsvormen:

  1. Digitaal lespakket. Uitverkocht voor 2022. Het digitale lespakket is vanaf januari 2023 weer verkrijgbaar. 
  2. Praktijklessen in de natuur. Alle deelnemersplaatsen voor de praktijklessen in de natuur  2023 zijn volgeboekt. Uitsluitend plaatsing op de wachtlijst is mogelijk.

 

Het digitale leerboek is ontwikkelt als een leer-het-jezelf concept. En volop voorzien van de benodigde oefeningen en studiepapers daartoe. Het digitale leerboek is dus géén onderwijs op afstand waarbij je tijdens de training interactie kunt hebben met je docent voor het stellen van vragen.  Als je graag begeleiding wilt, dan is er de mogelijkheid het digitale leerboek uit te breiden met praktijklessen in de natuur. Tijdens de praktijklessen in de natuur gaan we samen al kijkend-voelend-ruikend-proevend de leerstof uitdiepen en uiteraard is er ruimte voor al je vragen.

Het digitale leerboek is op zichzelf staand te bestellen en je kunt daarmee starten wanneer jij wilt.  De dagen voor de praktijklessen in de natuur liggen vast, je vindt hier de datums, en zijn uitsluitend samen met het digitale leerboek te boeken, de praktijklessen zijn immers een verdieping. Neem je deel aan de praktijklessen in de natuur? Dan wordt er van je verwacht dat je voorafgaand aan de eerste praktijkles minimaal de eerste 3 modules van het digitale leerboek op zijn minst doorgelezen hebt.

 

Kosten

De kosten voor het digitale lespakket bedragen €420. De kosten voor de praktijkmiddagen zijn € 200. 

 

Niveau

De leerstof is op HBO-niveau. Uiteraard hoef je geen HBO’er te zijn om deel te kunnen nemen. Maar het is wel belangrijk dat je in potentie beschikt over de cognitieve vaardigheid om dit niveau te kunnen volgen.

 

Zelf aanschaffen

  • Eenvoudige loep, minimaal 6x vergrotend.
  • Literatuur: Wildpluk Compendium.
  • Eventueel een veldgids/flora (niet verplicht).

 

Meer informatie?
Wil je de leerstof graag eerst inzien voordat je beslist. Dat is uiteraard mogelijk.

Om daarvoor een afspraak te maken ben ik telefonisch bereikbaar: 06 47202207.  

 

Uitbreiding met praktijk lessen in de natuur

Wil je de Wildpluk Jaartraining graag uitbreiden met praktijk lessen in de natuur? Dat is mogelijk, klik hier voor meer informatie.

Aanmelden


  • De 4 praktijklessen in de natuur van de Wildpluk Jaartraining zijn op zaterdagmiddag 8/4, 13/5, 17/6, 12/8 2023.
  • Na ontvangst van de factuur heb je 14 dagen bedenktijd: ruimte om te betalen of te annuleren. Bij betaling stem je ermee in dat zodra je toegang tot het digitale lesmateriaal hebt verkregen dit niet kan worden geretourneerd.
  • Verkoop uitsluitend aan particulieren. 
  • Algemene Voorwaarden.