Kleefkruid

Kleefkruid wordt veelal als een ongewenst kruid (onkruid) beschouwd. Deze plant is echter niet alleen eetbaar, maar smaakt ook nog eens heerlijk frisgroen én zit boordevol chlorofyl. Chlorofyl is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van het lichaam! Toch ontbreekt groene (blad)groente in alle officiële voedingsadviezen, zoals de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum Nederland. En ook het aanbod groene (blad)groente in de winkel is treurig. In de natuur zijn honderden verschillende eetbare groene planten te vinden!

  • Het chlorofyl is een enorm krachtige chelator (binden van metaalionen) van zware metalen. De Universiteit van Wageningen stelde in een onderzoek naar de groene bladeren van planten vast, dat de in de grond aanwezige zware metalen letterlijk de plaats van het magnesium ion in het bladgroen innemen.
  • Chlorofyl ondersteunt de bloedopbouw. De porfyrinenring of heemring van de chlorofylmolecuul is namelijk een bouwsteen voor de heemring van hemoglobine (de rode kleurstof in ons bloed).
  • Chlorofyl ondersteunt de productie van het co-enzym Q10. Chlorofyl absorbeert immers niet alleen zonlicht tijdens de groei van de plant. Ook opgenomen in je lichaam is het chlorofyl in staat zonlicht op te vangen (klik hier). Dit bevordert de aanmaak van het co-enzym Q10. Dit enzym is zeer belangrijk voor een goede celademhaling.

© Marion de Kort

Je kunt kleefkruid als salade nuttigen, maar de plant is ook uitstekend geschikt om te ontsappen. Voor een glaasje chlorofyl rijke juice of : ) ijsjes puur natuur, boordevol vitaminen, mineralen en fytonutriënten en ook nog eens razend lekker! Het ijs is erg simpel te maken door de plant samen met een klein beetje appel om het wat te zoeten te ontsappen. Giet het sap in een ijsjesvorm. Tijdens het bevriezen af en toe omroeren omdat anders het chlorofyl naar beneden zakt i.p.v. dat het zich mooi verdeeld.