Paardenbloem

De paardenbloem is misschien wel een van onze meest onbeminde kruiden. De paardenbloem bevat echter een van de meest waardevolle fytonutriënten voor de menselijke gezondheid: bitterstoffen. Helaas zijn al onze tegenwoordige groenten doorgekweekt op het elimineren van bitter ten bate van suikers: een zoete smaak.

We hebben afgeleerd bitter lekker te vinden. Bitterstoffen stimuleren echter de spijsvertering en leverwerking. De tegenwoordige gemiddelde spijsvertering is door gebrek aan de bitter in de voeding een futloze spijsvertering, die ondermaats spijsverteringssappen produceert. Verder heeft gebrek aan de bitter in de voeding vooral ook een luie lever tot gevolg, welke klier naast het produceren van het spijsverteringssap de gal, ook de centrale ontgiftingsfabriek van je lichaam is. Een gebrekkige spijsvertering en ontgifting ligt aan de basis van vele gezondheidsklachten.

Maskeer bitter vooral niet met zoet. Het bitter kan zijn werk dan namelijk niet meer optimaal doen. Bitter heeft het nodig te worden geproefd!

© Marion de Kort

De paardenbloem is van top (bloem) tot teen (wortel) eetbaar en op vele verschillende manieren in de dagelijkse voeding te integreren. Een lekkere dorstlesser is bijvoorbeeld paardenbloem limonade. Onder het recept.

 

 

Paardenbloem limonade 

Dit heb je nodig: ongeveer 90 bloemen van de paardenbloem, 1500 ml water, 2 flinterdunne schijfjes citroen of sinaasappel.

En zo maak je het: snijd het groene omwindsel van de bloemhoofdjes zodat de gele lintbloempjes vrij komen. Doe de lintbloempjes in een kan met de schijfjes citroen/ sinaasappel en giet het water erover heen. Laat 24 uur bij kamer temperatuur trekken terwijl je af en toe alles goed omroert. Zeef de limonade en bewaar in de koeling. Schenk de limonade koud. Een heerlijke limonade om af en toe een glaasje te drinken met een lichtelijk bittere en tegelijk subtiel zoete smaak dankzij de nectar van de bloemen.

Je houdt niet van limonade? De eenvoud van een bloem als zonnig saladegroen op je broodje kan natuurlijk ook.