PASTINAAK – karwij – hazelnoot CAKE

een zuivel & glutenvrije kruidig-zoete cake

Dit heb je nodig:

Wildpluk: 100 gr (gepelde) hazelnoten, 1 volle eetlepel karwijzaad, enkele wilde pastinaak wortels.

Uit de winkel: 100gr lijnzaad, 100gr zonnebloempitten, 100 gr pompoenpitten, 150 gr rozijnen, 50gr hennepzaad, 100gr boekweitvlokken, 50 gr kokosrasp, 250gr pastinaak, 50gr kokosolie, 250ml water.

over wilde pastinaak

Ook de pastinaak groeit wild in onze natuur. En hoewel hij absoluut (!) gezonder is dan de gekweekte winkel pastinaak, is de wilde pastinaak niet geschikt voor dit recept. Ga maar eens een wilde pastinaak oogsten: de wortel is veel minder robuust, veel minder mals / meer vezelig en de wortel smaakt en geurt minder zoet en meer aromatisch. Dit komt omdat de pastinaak in de winkel is doorgekweekt op volume en dan vooral op volume dat opgevuld is met suikers, m.a.w. op dat wat hem groot en zoet kan maken. In dit recept functioneert de pastinaak als een van de vervangers voor gluten-granen en suiker. Zou je daarvoor 250 gr wilde pastinaak gebruiken, dan krijgt je lichaam een overschot aan aromatische stoffen. Wilde planten zijn namelijk nog enorm rijk aan de oorspronkelijke fytonutriënten, maar daardoor niet geschikt als bulkvoedsel. Enkele wilde pastinaak wortels gebruiken kan natuurlijk wel en is absoluut aan te raden! Enne schil ze vooral niet, want juist de schil is rijk aan de fytoalexine flavonoïden. Flavonoïden (een component van looistoffen) hebben een de plant beschermende functie. En ook jouw lichaam beschermen ze! Ze functioneren in je lichaam o.a. als antioxidant.

En zo maak je het:

Maal het lijnzaad met een koffiemolentje tot poeder, hak in de keukenmachine de helft van de zonnebloempitten, pompoenpitten, hazelnoten, en de rozijnen grof. De andere helft laat je heel. Hak de pastinaak in de keukenmachine zo klein dat er een zeer fijn deeg ontstaat. Meng alle ingrediënten met elkaar (vergeet de karwij niet). Meng alle ingrediënten tot een deeg. Bekleed een cakevorm met een stuk bakpapier. Schep het deeg in de bakvorm en laat op het aanrecht een paar uur rusten. Bak 60 minuten op 165 graden.

© Marion de Kort