Kastanje brownies

Voordat je kastanje brownies kunt maken is de belangrijkste vraag uiteraard: welke kastanjes zijn eetbaar. Er komen in onze natuur drie verschillende planten voor die de naam kastanje dragen: de eetbare dwergkastanje (Castanea pumila), de eetbare tamme kastanje (Castanea sativa) en de niet-eetbare witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum). Aan de hand van de vruchten zijn de eetbare soorten erg gemakkelijk van de niet-eetbare witte paardenkastanje te onderscheiden.

De bolsters van de niet-eetbare witte paardenkastanje hebben korte dikke, enigszins stompe stekels en de top van de vrucht heeft geen pluimpje. De bolsters van de eetbare kastanjes hebben lange dunne, scherpe naaldachtige stekels en de top van de vrucht heeft een pluimpje.

Er zijn talloze manieren om de kastanje te nuttigen. Rauw uit het vuistje, gepoft, gestoofd in een klontje boter, verwerkt tot puree of tot notenmelk of in gebak. Helaas zijn ze niet langdurig vers te bewaren. Dus wat ik vooral ook met mijn kastanje oogst doe is ze drogen. Gedroogd zijn ze maanden houdbaar. En : ) met gedroogde kastanjes in de voorraadkast heb je gelijk het benodigde ingrediënt voor kastanjemeel in huis!  

Hoe droog je kastanjes? Doe de kastanjes in een kom met ruim water. Laat ze daarin ongeveer een kwartier staan en roer ze een aantal keren om. De goede kastanjes zakken naar de bodem, de slechte blijven drijven. Verwijder de slechte kastanjes. Vervolgens droog je ze in een voedseldroger of op 40 tot 50 graden in een hete lucht oven. Afhankelijk van het formaat van je kastanjes duurt het droogproces één tot enkele dagen. Het is geen goed plan ze op de houtkachel te drogen. De hitte die daar vanaf straalt is zo groot dat je ze poft in plaats van droogt. Gepofte kastanjes zijn weliswaar lekker, maar ook deze kastanjes kun je niet langdurig bewaren. In gepofte kastanjes zit namelijk nog veel te veel vocht. Om kastanjes langdurig te bewaren dient het vocht tot ongeveer 10% te zijn geslonken.  Je kunt een voedselvocht meter gebruiken om het vochtgehalte te controleren of op je tastzin afgaan. De schil dient zo bros geworden te zijn dat wanneer je er zachtjes inknijpt de schil er in stukjes vanaf valt. Gedroogde kastanjes pellen is dan ook een peulenschil. De vrucht dient zo hard geworden te zijn dat je hem niet meer kunt doorsnijden. Tijdens het drogen krimpt de kastanje, waarbij het vlies zich aan de schil hecht. Het is ook de bedoeling dat het vlies niet meer aan de vrucht vastzit, want het vlies maakt het meel minder smaakvol.  Om meel te verkrijgen vermaal je de gedroogde vruchten met een koffiemolentje tot poeder. Je verkrijgt een heerlijk zoet notig meel!

Je hebt voor de brownies naast kastanjemeel tevens verse kastanjes nodig.  Je kunt in plaats van verse kastanjes ook ingevroren kastanjes gebruiken.

Hoe vries je kastanjes in? Snijd de verse kastanjes over de helft. Dompel de helften kort in kokendheet water. Dit maakt de schil zacht, waardoor je de schil gemakkelijk kunt verwijderen. Dompel ze nog een keer in kokendheet water om het vlies week te maken en verwijder eveneens het vlies. Het verwijderen van het vlies komt de smaak ten goede. Het hoge looistoffengehalte in het vlies veroorzaakt namelijk een samentrekkend, droog mondgevoel omdat de looistoffen zich met de eiwitten van het mondslijmvlies verbinden. Kook de naakte kastanjes enkele minuten. Laat afkoelen. Ze zijn gereed om in te vriezen.

Voor de kastanje brownies heb je nodig: 20 rauwe cacaobonen * 250 gr ontpitte medjoul dadels * 100 gr verse of ingevroren en ontdooide kastanjes ontdaan van het vlies * 150 gr kokosolie * 4 eieren* 75 gr rauwe cacaopoeder * 150 gr kastanjemeel.

Schenk heet water op de cacaobonen. Laat 10 minuten staan en verwijder het vliesje met een mesje, wat nu vrij gemakkelijk gaat. Doe de cacaobonen in een plastic zakje en tik met een hamer op de boontjes tot ze in minuscule stukjes gebroken zijn.

Hak de kastanjes in kleine stukjes.

Pureer met een staafmixer de medjoul dadels samen met de kokosolie tot de dadels praktisch volledig zijn gepureerd en je een romig beslag verkregen hebt. Klop met een mixer vervolgens de eieren 1 voor 1 door het beslag. Klop tot slot het kastanjemeel, de cacaopoeder, de stukjes cacaobonen en de in kleine stukjes gehakte kastanjes door het beslag. Schep het beslag in een vierkante vuurvaste schaal en bak op 175 graden 30 minuten in het midden van de oven. Snijd in vierkanten.