Marshmallows uit het oude Egypte

Het oorspronkelijke karakter van marshmallows was geen snoepgoed, maar een medicijn dat werd genuttigd bij keelontsteking en prikkelhoest. Deze geneeskrachtige snoeperij werd al een paar duizend jaar v. Chr. in het oude Egypte vervaardigd. Deze marshmallows hadden de consistentie van turks fruit.

 

Toen de marshmallow als medicijn werd gegeten, bestond het uiteraard uit andere ingrediënten dan de tegenwoordige suiker, gelatine en E-nummers. De originele ingrediënten waren de wortel van de heemst (Althea officinalis) en honing. Honing verzacht het door ontsteking geïrriteerde keelslijmvlies. En ook de wortel van de heemst is een uitblinker in het bestrijden van ontstekingssymptomen (zwelling, roodheid en pijn). De wortel is namelijk erg rijk aan slijmstoffen. Deze plantenstoffen verzorgen het keelslijmvlies uitmuntend doordat ze een bevochtigend en verzachtend laagje gelei over het slijmvlies leggen. Ligt een bacteriële infecte in plaats van overbelasting ten grondslag aan de keelontsteking, dan maakt honing het ook nog eens de infectie moeilijk. Honing is bacteriedodend werkzaam.

 

Voor de marshmallow betekenen de slijmstoffen dat ze het marshmallowbeslag een dikvloeibare tot kauwgomachtige consistentie verlenen.

 

Ergens in 1800 na Chr. werd in Frankrijk de honing door suikersiroop vervangen en een eiwit toegevoegd om de massa luchtig te kunnen slaan. Wanneer dit product in 1900 in Amerika een opmars begon te maken werd de gelerende werking van de heemstwortel vervolgens vervangen door gelatine en werd de marshmallow nog luchtiger. Van een medicinale kwaliteit was uiteraard geen sprake meer … het snoepgoed marshmallow was geboren.

 

Authentieke marshmallows maken

Benodigdheden: 10 gr heemstpoeder + extra heemstpoeder * 15 gr water * 15 gr honing.

 

Om heemstpoeder te verkrijgen snijd je de wortel in stukjes. Droog de wortelstukjes (leg ze op een vel papier rustig in een kamer te drogen) en vermaal de wortelstukjes met een koffiemolentje tot een fijn poeder.

 

Verwarm het water met de honing en roer goed zodat de honing in het water oplost. Neem de kom van het vuur. Voeg de heemstpoeder toe en klop het mengsel met een mixer op hoge snelheid tot een spiegelglad, kneedbaar beslag. Strooi de extra heemstpoeder uit op een bord en leg daarop het beslag. Vorm een platte rechthoek van het beslag. Laat het beslag rustig drogen.

 

Met een smaakje en meer fluffy

Voor meer fluffy marshmallows gebruik je de truc van de Fransen: voeg een eiwit toe. Voor het smaakje neem je uiteraard jouw favoriete keuze. Zelf vind ik bijvoorbeeld aardbeienpoeder erg lekker. Om aardbeienpoeder te verkrijgen droog je aardbeien in een voedseldroger en vermaal je de gedroogde aardbeien in een koffiemolentje tot poeder.

 

Klop een eiwit met 10 gr honing of suiker tot het eiwit stijve pieken vormt. Zet het eiwit apart. Verwarm 15 gr water met 15 gr honing of suiker en 15 gr aardbeienpoeder. Roer goed zodat alles goed in het water oplost. Neem de kom van het vuur. Voeg 10 gr heemstpoeder toe en klop het mengsel met een mixer op hoge snelheid tot een spiegelglad, kneedbaar beslag. Blijf mixen terwijl je in gedeelten het eiwit toevoegt samen met nogmaals 5 gr heemstpoeder. Je verkrijgt een fluffy, zijdezacht kneedbaar beslag met een heerlijke aardbeiensmaak. Ik kan het nooit nalaten mijn vinger in het beslag te dopen en er wat van te snoepen!  Strooi een laag heemstpoeder op een bord en leg daarop het beslag. Vorm er een platte rechthoek van. Laat het beslag rustig drogen. Zet het niet in de koelkast, want dan wordt het juist vochtig.

Wanneer de buitenkant gedroogd is, plakt het niet meer en kun je de marshmallows in stukjes snijden. Bewaar het snoepgoed op een droge plek bij kamertemperatuur, dan is het maanden houdbaar. Je geniet het best van dit medicinale snoepgoed door langzaam op een stukje te zuigen. Daarbij komt speeksel vrij en pas dan kan de marshmallow goed ontwaken. Het speeksel verbindt zich met de slijmstoffen van de heemst en je voelt een geleiachtige substantie ontstaan. Balsem voor de keel! En een genot voor je smaakpapillen.

PS

Het is ook erg lekker de marshmallows met rozen in plaats van met aardbeien te aromatiseren. Rozenpoeder is erg eenvoudig te maken door gedroogde rozenblaadjes tot poeder te vermalen. Je hebt 2 gr rozenpoeder nodig. Gebruik verder rozenwater in plaats van neutraal water.