Rozenbottelpitjes cake

Culinair bekend van de rozenbottel is vooral het vruchtvlees. De pitjes worden meestal als vervelende lastposten ervaren. En dan zitten er ook nog eens een heleboel pitjes in een bottel : ( . In werkelijkheid zijn de pitjes echter misschien wel het meest delicate deel van de bottel. Uh? Yeps : ) . Gelukkig maar dat er zoveel pitjes in een bottel zitten! 

 

Benodigdheden: 50 gr rozenbottelpitjes meel * handvol half gedroogde rozenbottels * 250 gr boter * 100 gr suiker * 3 grote of 4 kleine eieren * 250 gr bakmeel * optioneel 2 eetlepels melk. De lekkerste rozenbottels voor dit gerecht zijn de bottels van de rimpelroos (Rosa rugosa). Pluk geen overrijpe bottels, want dan is het moeilijk de pitjes te verwijderen zonder de vrucht tot moes te knijpen. 

 

Het geheim van de pitjes. Rozenbottelpitjes staan veelal gastronomisch niet hoog op de agenda. De pitjes zijn vooral bekend van jeukpoeder. De pitjes bevatten echter geen jeukpoeder. Het zijn de kleine haren op de zaden die de huid irriteren en daardoor jeuk veroorzaken. Maar als je de pitjes tot meel verwerkt, dan worden de haren vernietigd. De pitjes leveren niet alleen een voedzaam olierijk meel, maar vooral ook een lekker meel met een zacht, kruidig zoet aroma. Dit dankzij de aanwezigheid van de stof vanilline. Vanilline is het belangrijkste bestanddeel dat de zaadjes van een vanillestokje zijn karakteristieke geur en smaak geeft, maar deze stof zit dus ook in de pitjes van de rozenbottel!

 

Verwijder de pitjes uit de rozenbottels. Dit gaat het makkelijkst onder de kraan; laat de kraan stromen en zet daaronder een vergiet die in een kom hangt om het water op te vangen. Halveer de bottels en schraap met een mesje de pitjes eruit. De zaden vallen in de vergiet.  Het vruchtvlees leg je apart. Het water wordt opgevangen in de kom. Met het opgevangen water kun je bijvoorbeeld je tuin blij maken. Aan de pitjes kleeft wat vruchtvlees, dat is niet erg en geeft straks je meel een mooie oranje kleur. 

Spreid de pitjes uit op een vel bakpapier. Verdeel het vruchtvlees op een ander vel bakpapier. Droog enkele uren op 75 graden in de oven. De pitjes moeten volledig droog zijn, want anders kun je ze niet tot meel verwerken. Droog de vruchten slechts half, zodat ze nog smeuïg zijn. 

Vermaal de benodigde hoeveelheid pitjes met een elektrisch koffiemolentje tot meel. Vermaal alleen de benodigde hoeveelheid pitjes en bewaar de rest in een pot in de voorraadkast. Omdat het meel erg rijk is aan vetzuren oxideert het snel. Overschot aan vruchtvlees kun je in de koelkast ongeveer een week bewaren. Wil je het vruchtvlees langer bewaren, dan dien je het verder te drogen tot het helemaal gedroogd is. Of je vriest het half gedroogde vruchtvlees in.

Klop de boter met suiker romig. Klop er één voor één de eieren door. Vervolgens het bakmeel, het rozenbottelpitjes meel en eventueel de melk. Als laatste schep je de rozenbottels door het beslag. Doe het beslag in een bakvorm en bak 3 kwartier op 165 graden. © All rights reserved Marion de Kort.