Viooltjes siroop & azijn

Viooltjessiroop

Benodigdheden: 10 bloemen van het maarts viooltje . 100 ml water . 100 gr suiker.

 

Vul een glazen pot met bloemen van het maarts viooltje, de suiker en het water. Zet de pot, afgesloten met de deksel, op de vensterbank in de zon. Schud regelmatig zodat de suiker goed oplost. Na een week proef je het suikerwater. Vind je het aroma nog niet krachtig genoeg, ververs dan de bloemen. Herhaal dit tot de smaak naar wens is. Zeef de bloemen er vervolgens uit en breng de vloeistof aan de kook. Laat op een zacht vuurtje zo lang koken tot je vindt dat de siroop de juiste dikte heeft bereikt. 

 

Voor de is er een suiker-alternatief vragen. Er is geen suikerloos alternatief. Er zijn wel talrijke alternatieven om het water zoet te maken, maar de suiker doet meer dan dat. Het bevordert de afgifte van de etherische olie. En dat doen de alternatieve zoetstoffen nauwelijks tot niet.

 

Persoonlijk vind ik ook rietsuiker geen optimaal alternatief. Het klopt dat rietsuiker in tegenstelling tot geraffineerde witte suiker nog wat mineralen bevat, maar ook meer smaak. Het verfijnde bloemenaroma komt gewoon beter tot haar recht met witte suiker dan met de volle smaak van rietsuiker.

 

Je hebt nu geen tijd om siroop te maken? Leg de bloempjes dan in een laag suiker te drogen om ze te conserveren. Schep meerdere keren per dag om, zodat de suiker niet gaat klonteren door het vocht. Die suiker (samen met de erin gedroogde viooltjes) is niet alleen lekker om laters wanneer je wel tijd hebt siroop te maken, maar ook om bijvoorbeeld slagroom mee op te kloppen … en van die slagroom in de winter een flink dikke laag op warme chocomel.

 

Kun je van alle soorten viooltjes siroop maken. Of alleen van het maarts viooltje? Wereldwijd weet ik het uiteraard niet, maar van de 12 in onze natuur groeiende viooltjes is het maarts viooltje het enige geurende viooltje. De overige viooltjes zijn dan ook niet geschikt om siroop mee te maken.

 

Viooltjesazijn

Maarts viooltjes azijn is erg eenvoudig te maken. En het leuke is dat de azijn niet alleen het delicate aroma, maar ook de kleurstof onttrekt. Wat de azijn een prachtige roze tint geeft.

Je start met ongeveer 10 viooltjes op 100 gr (ik weeg de) azijn. Gedurende een week voeg ik dagelijks een paar nieuwe viooltjes toe en de viooltjes waar de kleur aan onttrokken is, verwijder ik. Wanneer je de azijn krachtig genoeg gearomatiseerd en voldoende roze vind, dan stop je met het toevoegen van nieuwe viooltjes. Is pure azijn te scherp naar je smaak, neem dan 100 gr azijn plus 50 gram suiker.