Zeekraal zout en meer lekkers

De afgelopen week op Goeree-Overflakkee vertoeft. Oppassen op, knuffelen van, spelen met, en soms een moppertje op kater Tommy de kippen en de haan. En veel, heeeel veel rondstruinen langs en in de zee. Een schatkist aan zeegroenten mee naar huis, waaronder zeekraal.

Wat moet ik met zoveel zeekraal? Je kunt het immers niet eindeloos in de koelkast bewaren. Drogen!

 

Zeekraal wordt veelal vers genuttigd; rauw door de salade of geroerbakt in een groente- of visschotel. Wist je dat zeekraal ook uitstekend geschikt is om te drogen en dat je met gedroogd zeekraal bijzondere lekkernijen kunt maken.

 

5 gastronomische toppers met gedroogd zeekraal:

 

  • Chlorofylrijk zout. Vermaal de gedroogde stengels in een elektrische koffiemolen tot poeder. Je verkrijgt een mooi groen en intens zout smakend poeder. Dit kun je uiteraard als zout over een gerecht uitstrooien, maar er is nog meer lekkers mogelijk!
  • Meng 1 deel zeekraalpoeder met 10 delen olijfolie. Laat het poeder minimaal een week in de olie trekken. Roer regelmatig. Aangezien chlorofyl (de groene kleurstof in bladeren) vetoplosbaar is kleurt de olijfolie prachtig donkergroen en uiteraard verkrijgt het een heerlijke ziltig groene smaak, wat de olie tot een saladedressing pareltje maakt.
  • Zeekraalolie is vervolgens weer een delicate basis voor het zelf maken van mayonaise. Lekker dat die is!
  • Zeekraalpoeder is ook superlekker om door home-made bouillonpoeder te mengen. Hoef je gelijk geen zout aan je bouillonpoeder toe te voegen, want dat levert de zeekraal ook nog eens.
  • Hou je niet van bouillonpoeder? Dan kun je de gedroogde zeekraal ook in stukjes breken en door de soep scheppen die op het vuur staat te pruttelen. De stukjes weken in het kokende water, waardoor ze weer zacht worden en samen met de andere groenten in de soep gewoon opgegeten kunnen worden. Die stukjes smaken erg lekker en niet meer zo erg zout, omdat de zeekraal zijn zout aan het water afgeeft. Verwerk je dan ook gedroogde zeekraal in de soep, strooi dan dus niet te rijkelijk met de zoutpot want daar zorgt de zeekraal al voor.  

 

Je droogt zeekraal in een voedseldroger of eenvoudig in de oven tussen de 40 en 80 graden.