Receptuur voor GratisGezondheid

In grote lijn zijn er twee verschillende soorten voedingsstoffen:

  • Voedingsstoffen die energie en bouwstoffen leveren: vetten, eiwitten, koolhydraten.
  • Voedingsstoffen die voor je lichaam een bouwstof en beschermende stof zijn: vitaminen & mineralen én fytonutriënten.

Wat is een beschermende voedingsstof? Een voedingsstof die zorgt voor een goed kunnen functioneren van je lichaam en het voorkomen van ziekte.

Wilde planten zijn veel rijker aan vitaminen en mineralen dan gekweekte groente & fruit, zelfs rijker dan biologische. Daarnaast beschikken wilde planten bovendien nog overvloedig over hun oorspronkelijke plantenstoffen: fytonutriënten. Deze plantenstoffen zijn praktisch volledig verdwenen uit onze groente & fruit. Fytonutriënten zijn nog wel aanwezig in de oorspronkelijke plant, waar onze groente & fruit uit zijn veredeld: de wilde plant.

Fytonutriënten maken integraal deel uit van de traditionele voedingswetenschap van de Chinese en Ayurvedische natuurgeneeskunde. Ook in de oorspronkelijke Westerse natuurgeneeskunde waren ooit de fytonutriënten in de voedingsleer opgenomen (‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’ – Hippocrates). Tegenwoordig heeft onze Westerse natuurgeneeskunde jammer genoeg een scheiding getrokken tussen voeding en medicijn.

In 2014 schreef hierover in mijn ‘blauwe’ boekje SUPERVOEDING VAN EIGEN BODEM:

 

 

 

 

 

Er zijn 5 hoofdgroepen fytonutriënten: chlorofyl, bitterstoffen, slijmstoffen, etherische oliën, looistoffen. In de natuurgeneeskunde worden ze gecategoriseerd volgens de 5 natuurkwaliteiten: ether, vuur, water, lucht, aarde. De moderne wetenschap waardeert de fytonutriënten vanuit chemische analyse. Het mooie is dat ons moderne onderzoek het traditionele gebruik keer op keer blijkt te bevestigen! Het jammere is dat dit niet in het officiële voedingsadvies van de overheid wordt meegenomen. De farmaceutica maakt er wel dankbaar gebruik van, met als gevolg het ontstaan van een compleet nieuwe industrie: voedingssupplementen.

Welkom bij de receptuur voor GratisGezondheid!

Het integreren van de wilde plant in de voeding verrijkt je leven onnoemelijk: ECONOMISCHE VRIJHEID, BLIJHEID, GEZONDHEID!

© Marion de Kort