Roos

De bloemblaadjes van de roos zijn rijk aan geurige etherische olie en diverse flavonoïden omvattende looistoffen. Etherische oliën zijn vluchtige, geurende plantenoliën. Elke etherische olie bestaat uit talloze karakteristieke deelcomponenten en heeft een eigen uniek aromatisch karakter en specifieke gezondheid ondersteunende eigenschappen. De etherische olie in de roos heeft een verzachtende en kalmerende werking. De flavonoïden hebben een heilzame werking op de huid en slijmvliezen. Hun  verstevigende en ontstekingsremmende werking op de haarvaatjes en vertragende werking op de veroudering van celweefsel zijn vooral geliefde eigenschappen in producten voor de gezichtsverzorging. Hoe je de bloemblaadjes verwerkt voor huidverzorgende producten vind je in mijn boek eetbare wilde planten leer koken met de natuur (rozenwater en -masker).

De roos kent talloze culinaire toepassingen. Hier het recept voor rozen likeur.

Rozenlikeur

Vul een glazen pot luchtig met verse rozenblaadjes. Vul af met een gelijke hoeveelheid suiker en alcohol. Doe de deksel op de pot en zet hem op de vensterbank in de zon. Roer regelmatig zodat de suiker goed oplost. Wanneer de kleur uit de blaadjes trekt, zeef je de likeur in spé. Vul de pot opnieuw met verse rozenblaadjes en giet er de gezeefde vloeistof over. Herhaal het zeven en toevoegen van verse bloemblaadjes tot de likeur naar wens is gearomatiseerd. De suiker remt de extractie van de looistoffen en bevordert de opname van de etherische olie. Hoe minder suiker hoe intensiever de looistoffen in vergelijking tot de etherische olie onttrokken wordt, hoe wranger de smaak. Omgekeerd is het: hoe meer suiker, hoe aromatischer de likeur en uiteraard zoeter.

Rozenblaadjes oogsten?

De roos is eveneens een geliefde voedingsbron voor de bij en hommel. Wanneer je de bloem pas oogst ná hun bezoek, dan hebben ook zij kunnen eten. Hoe weet je of onze insecten vrienden de roos bezocht hebben? Dat kun je aan de meeldraden zien. Een niet bezochte roos heeft zijn meeldraden nog netjes in het gareel.

 

 

Wanneer de hommel of bij de bloem bezocht en bestoven heeft, dan liggen de meeldraden kris kras door elkaar los in de bloem. Je hoeft dan ook niet meer aan de bloemblaadjes te trekken om ze te plukken. Wanneer je ze voorzichtig aanraakt vallen de bloemblaadjes vanzelf in je hand. Op die wijze beschadig je ook niet het vruchtbeginsel, zodat de rozenbottel zich nog kan ontwikkelen

Er zijn vele verschillende roossoorten. Persoonlijk vind ik de bloemblaadjes van de rimpelroos – syn. Japanse bottelroos (Rosa rugosa) de geurigste. Vooral de bloemen van de in de kustduinen groeiende rimpelroos hebben een intens aroma! Wil je graag rode likeur? Oogst dan de paarsrode en niet de witte bloemen.

© Marion de Kort