VoorjaarsVREUGD

Eind maart. En daar komt het eindelijk!

Frisgroene sappige kleefkruid scheuten, de mosterdachtige scherpte van jong raapzaadblad en zijn wortel, het lichte lookbittertje van het blad van look-zonder-look en de mierik scherpte van zijn wortel, het delicate lookaroma van daslook, het aromatische groen van de eerste zevenbladscheuten die voorzichtig hun neus laten zien, en niet te vergeten het onmisbare bittertje van de malse paardenbloemscheuten. Die eerste voorjaarssalades! Ik weet bijna zeker, maar ik kan natuurlijk niet voor een ander praten, dat de koeien die zo meteen van stal weer de wei in mogen even buitenzinnig van vreugde moeten zijn. Zo doldwaas springen ze dan in ieder geval wel rond in de wei.

 

 

Salade met reibekuchen. En dan de traditionele ui in de reibekuchen uiteraard vervangen door diverse wilde looksoorten. Jammie!

Boen aardappels schoon en kook ze 3 minuten. Giet af. Laat 3 minuten nastomen en haal ze uit de pan. Rasp de aardappels grof, met schil en al. Je kunt nu tegelijk ontdekken dat aardappels heel rijk aan slijmstoffen zijn. Omdat je de aardappels niet door en door gaar hebt gekookt zijn nog niet alle slijmstoffen vernietigd, waardoor je een enorme plakkerige rasp massa hebt. Die slijmstoffen gaan direct in het frituren helaas alsnog verloren, maar voor nu zorgen ze er wel voor dat je van de aardappel schitterende koeken kunt vormen zonder toegevoegde hulpmiddelen om de massa bij elkaar te houden. Kneed door de rasp diverse klein gehakte looksoorten, blad en knolletjes. Vorm bollen van de rasp, druk ze plat tot een koek en frituur goudbruin.

© Marion de Kort