wildpluk JAARTRAINING

De 3 speerpunten

 

Speerpunt 1

Heerlijk hè, die prachtige overvloed aan kris kras door elkaar groeiende planten. Maar ook overweldigend. Doch, de rijkdom van de plantenwereld mag als een chaos ogen, de natuur kent een prachtige ordening! Planten ordenen zich in families-geslachten-soorten. En elke familie heeft zijn karakteristieke plantenstoffen. Dit betekent dat als je de plantenfamilie kunt herkennen, je tegelijk veel over de (on)eetbaarheid van alle planten in die familie weet! 

Eén van de belangrijkste speerpunten van de Wildpluk Jaartraining is dan ook scholing in de systematiek van de plantenwereld; je verkrijgt overzicht over en inzicht in de wirwar van al die individuele planten.

 

Speerpunt 2

Het tweede belangrijke speerpunt is grondige kennis van de plantenstoffen. Natuurlijk kan ik je gewoon vertellen welke planten (on)eetbaar zijn. Maar daarmee ontwikkel je je niet tot een zelfstandige, van mij onafhankelijke, wildplukker. Daarvoor dien je te kunnen begrijpen waarom een plant (on)eetbaar is. Daarom komen in de Wildpluk Jaartraining grondig de plantenstoffen aan de orde. Het zijn namelijk de plantenstoffen die de (on)eetbaarheid bepalen.

 

Eveneens voor de gastronomie vormen de plantenstoffen het vertrekpunt. Zij bepalen op welke wijze je de plant in de keuken bereidt om de smaak, vitaliteit en verteerbaarheid van de plant optimaal tot zijn recht te laten komen (zie mijn boek leer koken met de natuur). Bij de wilde plant is het recept nooit het startpunt, maar het smaakvolle resultaat van je kennis van de plantenstoffen!   

 

Speerpunt 3

Wilde planten hebben een uiterst belangrijke rol in het preventief ondersteunen van gezondheid (over Marion; visie) en je leert van A tot Z waarom wilde planten in de dagelijkse voeding thuishoren. Én je leert het juiste gebruik. Wilde planten zijn weliswaar bijzonder gezondheidsondersteunend, maar bij onjuist gebruik evenzo goed belastend!      

 

 

De leerstof is opgebouwd uit 112 digitale lessen verdeeld over 12 modules. Verspreid over een jaar (en die tijd heb je echt nodig om de leerstof te integreren - de scholing heet niet voor niets jaarTRAINING) ontvang je van januari tot en met december maandelijks een module met nieuwe lessen in je digitale brievenbus. De 12e module is een toets - deze is voor wie zijn kennis graag wil checken en is niet verplicht.

De digitale leerstof is ruimschoots voorzien van opdrachten om de theorie praktisch te kunnen oefenen. De teksten zijn, waar mogelijk, voorzien van een heldere visuele toelichting.

Daarnaast krijg je 6 begeleidende lesmiddagen (13.00 - 17.00) in de natuur. Tijdens deze lessen kun je tevens al je vragen over de leerstof voorleggen. De lessen in de natuur zijn in Tilburg, van april tot en met september elke eerste vrijdag en zaterdag van de maand (wanneer je je inschrijft voor de jaartraining kun je aangeven of je de voorkeur geeft aan de vrijdag of aan de zaterdag). 

Lessen in de natuur (13.00 - 17.00 uur) vrijdaggroep 2022: 1 april * 6 mei * 3 juni * 1 juli * 5 augustus * 2 september.

Lessen in de natuur (13.00 - 17.00 uur)  zaterdaggroep 2022: 2 april * 7 mei * 4 juni * 2 juli * 6 augustus * 3 september.

 

Effectiviteit

Met het thuis doornemen van de digitale leerstof en het maken van de daarbij behorende opdrachten bereid je onze contactmomenten  in de natuur voor. Jij kunt dieper verwerken en gerichter vragen stellen. Ik kan inspelen op jouw voorkennis, doeltreffend opsporen wat van de leerstof nog niet begrepen wordt en toegespitst op de leerbehoefte invulling geven aan de les in de natuur.

 

Niveau

De leerstof is op HBO-niveau. Uiteraard hoef je geen HBO’er te zijn om deel te kunnen nemen. Maar het is wel belangrijk dat je in potentie beschikt over de cognitieve vaardigheid om dit niveau te kunnen volgen.

 

Docente

Je docente is Marion de Kort

 

Prijs

Het lesgeld voor de Wildpluk Jaartraining is € 710 (inclusief de inschrijving).

 

Benodigdheden

  • Eenvoudige loep, 6x vergrotend.
  • Flora .

Primair wordt in de Wildpluk Jaartraining de 'Veldgids Nederlandse Flora – Henk van Eggelte – ISBN 978-9-05011-491-2' gebruikt. Aanvullend (het is altijd fijn meerdere flora's naast elkaar te gebruiken want ze zijn het niet altijd met elkaar eens) kun je eventueel aanschaffen: 'Benelux veldgids – Ruud van der Meijden, Maarten Strack van Schijndel & Fabienne van Rossum – ISBN 978-9-08245-113-9' en 'Heukels Flora van Nederland – Leni Duistermaat – ISBN 978-9-00158-956-1'.

 

Aanmelden

De Wildpluk Jaartraining start jaarlijks in januari. Er is jaarlijks ruimte voor 2 groepen nieuwe leerlingen; 1 groep met begeleidende lesmiddagen in de natuur op vrijdag en 1 groep met begeleidende lesmiddagen in de natuur op zaterdag.

 

Vrijdaggroep 2022: VOL

Zaterdaggroep 2022: VOL

 

Je kunt je voor de start van januari 2022 aanmelden door mij een e-mail (dekortmarion apenstaartje gmail punt com) te sturen. Bij aanmelding wordt een inschrijfbedrag van € 100 gevraagd. Voor het resterende lesgeld ontvang je de eerste week van januari een factuur.  Bij annulering van de aanmelding is er geen recht op restitutie van het inschrijfbedrag. Update: de lessen voor 2022 zijn allemaal VOLZET. Je wilt graag op de wachtlijst? Stuur mij dan onderstaand formulier. 

Wat is het verschil tussen de Wildpluk Jaartraining <-> de cursus Learn-It-Yourself wildplukken het seizoen rond

In de cursus Learn-It-Yourself wildplukken het seizoen rond  leer je uitsluitend individuele planten determineren en of de plant (on)eetbaar is - bovengenoemde speerpunten van de jaartraining komen in de cursus dus niet aan bod. De cursus kan onafhankelijk van de jaartraining worden gevolgd, maar ook als aanvulling op de jaartraining  (als je graag nog meer planten wilt leren (her)kennen).  

Een kleine afzwaai impressie

 

“Wat een enorme rijke lessen! Erg duidelijk uitgelegd! In een kleine groep met een gezellige lerares die enorm veel kennis heeft.” (Carla D.)

 

“Geweldig veel geleerd van Marion naast de redelijke kennis die ik al had. Echte aanrader.” (Eef V.)

 

“Lieve Marion, super bedankt voor wat ik allemaal van je heb mogen leren.” (Nicolle de B.)

 

“Ik heb met veel plezier en enthousiasme opnieuw leren kijken.” (Margo F.)

 

"De opbouw is echt enorm goed. Elk volgend deel van de leerstof sluit aan bij het vorige." (S. Franken)

 

“Het is eindelijk gelukt om een degelijke en systematische plantenbasis te leggen! Ik probeerde het al tien jaar. In een wildplukwandeling – hoe goed ze ook zijn – leer je in het beste geval 10 en in het slechtste geval 50 planten (in het wilde weg). De instructeur wijst aan wat hij of zij tegenkomt, noemt een paar kenmerken en hoe je de plant kunt gebruiken. Dit los van de structuur van plantenfamilies en plantenstoffen. De Wildpluk Jaartraining werkte! Ik ontdekte wat er eerder mis was gegaan: herhaling, structuur en detail.” (Mieke H.)