Het einde van de zomer nadert. Voor mij betekent dat er schat aan ingrediënten te vinden is om mijn home-made cruesli te verrijken. Heuse schatten! Want ze zijn niet in de winkel te koop en qua smaak en gezondheidswaarde voor mij onmisbaar in mijn voeding. Zoals het oranje goud van de kust, de < 3 duindoorn. En uiteraard zijn er momenteel volop appels, en ik vind de combinatie van gedroogde appelschijfjes samen met verse duindoorn (gedroogd boet hij aan smaak in) enorm lekker!

Er volgen de komende 1,5 maand nog allerhande andere variaties met schatten uit de natuur. Maar het basisrecept is steeds hetzelfde. Vindbaar in mijn BASISKOOKBOEK eetbare wilde planten of hieronder voor je uitgeschreven. Overschrijven? Prima, maar graag met bronvermelding.

“CRUESLI MET HAND GEOOGSTE VLOZAADJES

In de winkel kun je weegbreezaad kopen onder de naam vlozaad/psyllium. Dit zaad is afkomstig van weegbreesoorten die commercieel worden gekweekt. Meestal betreft dit het zaad van de Plantago afra, welke plant in Zuid-Europa groeit, en van de Plantago ovata uit India en Pakistan. Deze zaadjes worden bij ons als een superfood verkocht. Maar wist je dat je op weg naar de superfoodwinkel om je vlozaad te kopen, ongemerkt op weegbreezaadjes trapt! Want ook op onze Hollandse bodem groeit namelijk weegbree. De zaden zijn identiek. Het enige verschil is dat we onze wild groeiende weegbree als onkruid beschouwen en niet als superfood. Er groeien in onze natuur zelfs maar liefst zes weegbreesoorten en allemaal zijn ze eetbaar. Hiervan wordt in dit boek de smalle weegbree behandeld.

Bij het zelf oogsten van weegbreezaadjes zit je wel met een hele hoop kaf. Tja, dat heb je met zelf geplukte weegbreezaadjes. Maar ook het kaf is rijk aan slijmstoffen en kun je gewoon eten! In de winkel wordt het verkocht onder de naam psyllium husk/vezel. Dit is niets meer dan een dure naam voor het vliesje om het zaadje.

 

  1. Boodschappen in de natuur: vlozaadjes van de smalle weegbree.
  2. Overige benodigdheden: 50 gr honing . 150 gr kokosolie of zonnebloemolie . 300 gr havervlokken.

 

  • Smelt de honing au bain-marie samen met de olie.
  • Schep de havervlokken door de warme vloeistof. Spreid dit mengsel uit op een bakvel.
  • Bak de havervlokken 5-10 minuten in de oven op 200 graden. Als de kleur goudbruin is zijn ze perfect.
  • Laat de havervlokken afkoelen. Alles gaat nu een beetje aan elkaar plakken. Wanneer de havervlokken volledig afgekoeld zijn, kun je ze echter heel gemakkelijk loswoelen.

Verrijk je zelfgemaakte cruesli met enkele eetlepels vlozaadjes van eigen bodem. © BASISKOOKBOEK eetbare wilde planten - ISBN 9789076189901 – 2023 / leer koken met de natuur – ISBN 9789076189543 – 2016.