Rozenbottels! Dat betekent ... rozenbottelcake < 3
Wat heb je nodig voor rozenbottelcake?
Je hebt nodig: het vruchtvlees en de pitjes van de rozenbottel. De pitjes? Jawel! Gedroogd en tot poeder vermalen leveren de zaden niet alleen een voedzaam olierijk meel, maar vooral ook een lekker meel met een zacht, kruidigzoet aroma. Dit dankzij de aanwezigheid van de stof vanilline. Vanilline is bekend als het belangrijkste bestanddeel dat de zaadjes van een vanillestokje zijn karakteristieke geur en smaak geeft. Ook zijn de zaden rijk aan voedzame olie.
Schoonmaken van de bottels
Oogst rijpe en geen overrijpe bottels, anders is het eruit schrapen van de zaden een zeer moeilijke klus. Plaats een vergiet in de gootsteen om de pitjes op de vangen. Om waterverlies te voorkomen zet je een kom onder de vergiet. Snijd de bottel doormidden en schraap onder koud stromend water met de punt van een schilmesje de zaden eruit. Op deze manier is het verwijderen van de zaden een fluitje van een cent omdat ze niet aan je vingers en mesje plakken. De zaden vallen in de vergiet. Het vruchtvlees leg je apart. Het is niet erg als er wat vruchtvlees aan de zaden blijft kleven, dat geeft straks je meel een mooie oranje kleur. Met het opgevangen water kun je bijvoorbeeld je tuin blij maken.
Drogen van de pitjes en het vruchtvlees
Droog de pitjes en het vruchtvlees in een voedseldroger of op ongeveer 70 graden in de oven. Droog de vruchten slechts half, zodat ze nog smeuïg zijn. De pitjes moeten volledig droog zijn, want anders kun je ze niet tot meel verwerken. Vermaal de pitjes tot meel met een koffiemolentje. Vermaal alleen de benodigde hoeveelheid pitjes. Omdat het meel erg rijk aan olie is, kun je het slechts kort bewaren.
Ingrediënten rozenbottelcake
- 50 gr rozenbottelpitjesmeel
- handvol halfgedroogde rozenbottels
- 250 gr boter
- 100 gr suiker
- 3 grote of 4 kleine eieren
- 250 gr bakmeel
- 2 eetlepels melk
Klop de boter met suiker romig. Klop er één voor één de eieren door. Vervolgens het bakmeel, het rozenbottelpitjesmeel en de melk. Als laatste meng je de rozenbottels door het beslag. Schep het beslag in een bakvorm en bak 3 kwartier op 165 graden.
Welke bottels?
Van alle in onze natuur groeiende rozensoorten zijn de bottels eetbaar, maar het vruchtvlees van de meeste soorten is hard en weinig sappig. Met name de rimpelroos (Rosa rugosa) levert malse, sappige bottels.
