Zomerpostelein (Portulaca oleracea) is vooral bekend als bladgroente. Dat wil zeggen, voor wie de plant überhaupt kent want hij is niet gangbaar in de supermarkt verkrijgbaar. De plant heeft echter meer in zijn mars dan slechts een vertegenwoordiger van bladgroente zijn. Zomerpostelein levert namelijk prachtige en voedzame zaden. Deze rijpen medio augustus.

 

Je kunt de zaden verzamelen door de bladtoppen met openbarstende zaadhulzen op een vel papier te drogen te leggen. Gedroogd schud je de zaden gemakkelijk uit de hulzen.

 

Vermaal de zaden met een molentje tot poeder. Ze zijn namelijk te klein voor je kiezen om open te kunnen breken. En uit niet open gebroken zaden kan het lichaam de voedingsstoffen niet opnemen. Meng het poeder door de cruesli.

 

Echte wilde zomerpostelein is een pionier van voedselrijke grond. Er is ook een veredelde, gekweekte vorm van zomerpostelein, waarvan het zaad als moestuingroente wordt aangeboden. Deze cultivar betreft niet onze echte wilde zomerpostelein! Van de gekweekte vorm groeien de stengels meer rechtop in plaats van plat op de grond liggend en is het blad lichter groen van kleur. Ook is de cultivar doorgekweekt op veel forser, breder blad dan het blad van de oorspronkelijke wilde plant. En ook hier geldt zoals voor al onze groenten: het doorkweken op bladvolume is ten koste gegaan van de onze gezondheid ondersteunende fytonutriënten : ) that's why I go wild! 

 

Het recept voor de home-made cruesli vind je hier.