In veel steden, waaronder waar ik woon, is de boomhazelaars/Turkse hazelaar (Corylus colurna) aangeplant. Dat maakt oktober tot een bijzondere stedelijke wildplukmaand. Zodra het stevig waait regent het letterlijk hazelnoten op verschillende fietspaden! Met een beetje geluk waait het flink wanneer de hazelnoten rijp zijn + is het droog weer + heb je tijd om te gaan verzamelen vóórdat de gemeentelijke veegwagen de bezem erdoorheen haalt. De noten van de boomhazelaar zijn platter dan de noten van onze inheemse hazelaar (Corylus avellana). Maar de smaak is er niet minder om! Het is weliswaar even wat werk om de noten te kraken, maar je kunt dat ook zien als heerlijke stilte-uurtjes. Wekenlang regelmatig een uurtje 'de stekker eruit' en noten kraken : ) één voor één.

 

De receptenschatkist met hazelnoten is enorm, van snack uit het vuistje tot aan ingrediënt voor de meest uiteenlopende gerechten van zoet tot hartig. Onderstaand de recepten uit mijn boek leer koken met de natuur: hazelnoot-chocoladevla, hazelnoot-chocolade-ijs en rauwe chocolaatjes.

 

Hazelnoot-chocoladevla

Voor dit recept heb je een jonge kokosnoot nodig. Het vruchtvlees van een jonge kokosnoot is puddingachtig. Het is bovendien zachter van smaak dan dat van een rijpe kokosnoot, waardoor het bij uitstek geschikt is voor recepten waarin je een kokosaroma niet de boventoon wil laten voeren.

Wat heb je nodig: 75 gr vruchtvlees van een jonge kokosnoot . 150 ml vruchtwater van een jonge kokosnoot . 25 gr kokosolie . 25 gr kokosbloesemsuiker . 25 gr rauwe cacaopoeder . 25 gr tot meel gemalen hazelnoten . 2 rijpe bananen.

  • Pureer het vruchtvlees samen met het vruchtwater tot een crème.
  • Smelt de kokosolie au-bain-marie.
  • Haal de kom uit de pan water en roer door de vloeibare kokosolie: de kokosbloesemsuiker,  cacaopoeder, het hazelnotenmeel en de crème van het gepureerde vruchtvlees .
  • Pureer er tot slot de bananen doorheen.
  • Zet kort in de koeling tot de vla koud is. 

 

Hazelnoot-chocolade ijs

Ter voorbereiding pureer je 250 gr vruchtvlees van een jonge kokosnoot (zie mijn opmerking over jonge kokosnoten bij het hazelnoot-chocoladevla recept) samen met 100 ml vruchtwater van een jonge kokosnoot tot een crème. Vries de crème in tot ijsklontjes.

Verder heb je nodig: 20 rauwe cacaobonen . 125 gr hazelnoten . enkele eetlepels rauwe cacaopoeder . 25 gr kokosbloesemsuiker.

  • Week de cacaobonen 10 minuten in lauw water zodat je het vlies eenvoudig kunt verwijderen.
  • Blender de hazelnoten, cacaopoeder en kokosbloesemsuiker samen met de ingevroren kokoscrème tot een romig ijs. Voeg op het laatst de cacaobonen toe en blender nog enkele seconden tot de cacaobonen minuscule stukjes zijn. Beschik je niet over een krachtige blender, dan vraagt het blenderen zoveel tijd dat het ijs tijdens de bereiding tot een halfbevroren saus smelt. Zet in dat geval de saus een paar uur in de vriezer en schep elk half uur even om.

 

Rauw chocolaatjes

Wat heb je nodig: 75 gr cacaoboter . 75 gr roomboter (of kokosolie voor vegan chocolaatjes) . 20 rauwe cacaobonen . 75 gr tot meel gemalen hazelnoten . 50 gr kokosbloesemsuiker . 25 gr rauwe cacaopoeder.

  • Smelt de cacaoboter samen met de roomboter (of kokosolie) au-bain-marie.
  • Week de cacaobonen 10 minuten in lauw water zodat je het vlies eenvoudig kunt verwijderen. Hak de cacaobonen in minuscule stukjes.
  • Meng het hazelnotenmeel met de kokosbloesemsuiker, cacaopoeder en stukjes cacaobonen en roer dit mengsel door de gesmolten boters. Vul chocoladevormpjes met het chocolademengsel. Laat afkoelen zodat de chocolade opstijft.