Hollandse wasnoten

Je kunt de vruchten van de onze natuur groeiende witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) op gelijke wijze gebruiken als de prijzige exotische zeepnoten van de wasnotenboom (Sapindus Mukorossi) die je in de winkel koopt.

 

Recept wasmiddel

  1. Verwijder de schil en het vlies. Dat bevat een roodbruine kleurstof en het is niet de bedoeling je was te verven. Giet daartoe kokend water op de vruchten en laat ze daarin ruim vijf minuten liggen. De schil wordt nu zacht en je kunt de vrucht nu zonder moeite over de helft snijden en de schil met het vlies verwijderen.
  2. Ontdaan van de schil en het vlies hak je de vruchten in kleine stukjes. Spreid de stukjes uit op een bord en laat ze rustig enkele weken drogen.
  3. Vermaal de gedroogde stukjes tot poeder.
  4. Kook twee eetlepels poeder met 150 ml water al roerend tot het poeder volledig is opgelost. Gebruik eventueel een staafmixer. Giet dit vloeibare mengsel in de wasbol die je tussen je was legt.

Wasverzachter?

Voeg een scheutje azijn toe.

 

Witte was?

Voeg voor witte was aan het mengsel twee dessertlepels soda toe en roer tot ook dit is opgelost.

 

Aromatisch geurtje?

Voeg enkele druppels van je favoriete etherische olie toe.

 

Vlekken?

Meng wat baking soda met een beetje water tot een papje. Smeer dit op de vlek en laat enkele uren intrekken. Is het een hardnekkige vlek? Doe dan wat witte azijn in een sprayflacon. Aanvullend besproei hiermee de baking soda, deze bruist nu tot in het stofweefsel.