Popcorn uit het bos. September is een enorme gulle oogstmaand! De natuur pronkt deze maand rijkelijk met een grote diversiteit aan vruchten, zaden en noten. Bekenden zoals de kastanje en hazelnoot. Minder bekenden, behalve dan : ) voor de wildplukker, zoals de zaden van de brandnetel en teunisbloem. En nog minder bekenden, zoals de nootjes van de linde.

In onze natuur vind je de linde in gemengde loofbossen met voedselrijke grond en een enigszins vochtige bodem. Maar de boom is ook ruimschoots aangeplant in het stedelijk openbaar groen.

Na de bloei en bestuiving van de lindebloesem ontwikkelen zich vruchtjes. Die zijn eveneens eetbaar, maar niet meer in september. In september is het vruchtje tot een nootje uitgegroeid. Het zaadje is gerijpt en de buitenwand van het vruchtje heeft zich ontwikkeld tot een taai omhulsel van het zaadje. Deze zaadjes zijn echter wel eetbaar.

De zaadjes zijn op verschillende wijzen te snacken:

 

  1. Je breekt met je nagels het taaie omhulsel open en peutert er het zaadje uit. Snack het verse zaadje, tijdens je wandeling, uit het vuistje op. De smaak is licht notig, de beet is helaas een beetje taai.

 

  1. Je verzamelt een handvol nootjes. Verhit thuis in een koekenpan een laagje olie en bakt de nootjes kort op een hoog vuur. De buitenwand wordt nu hard. Tik er zacht met een hamer op zodat de buitenwand openbreekt en peuter ook hier het zaadje eruit. Door het bakken hebben de zaadjes een volle nootachtige smaak gekregen en een knapperige beet.

 

  1. Je bakt er popcorn van! Nu bak je niet het geheel maar alleen het zaadje. Zoals bij nummer 1 pel je het taaie omhulsel van het zaadje. Leg de zaadjes een dag op een schoteltje te rusten zodat ze wat indrogen. Verhit een laagje olie. Zodra de olie heet is strooi je de zaadjes uit in de pan. Niet vergeten vervolgens een deksel op de pan te doen, want de zaadjes barsten open en springen, gelijk popcorn, alle kanten uit ... pop, pop, pop: het binnenste van het zaadje zet uit en 'ontploft' tot een krokant luchtige, schuimachtige structuur. Voor wie nu geweldige visioenen krijgt van een mega popcorn ‘candy box’ uit het bos op de schoot tijdens het kijken van een film. Ik moet je teleurstellen. Popcorn van de nootjes van de linde maken is dusdanig arbeidsintensief dat het je reeds blij bent met een handjevol. De karakteristieke smaak en krokant luchtige beet zijn echter identiek aan popcorn. Met een notig vleugje meer : ) . En het is reuzeleuk dit eens te doen!