workshop BLOEMENBOTANIE

bloemenbotanie

 

De bloeiwijze is één van de belangrijkste aandachtspunten voor het determineren van planten (en dus voor veilig wildplukken). Eerst onderzoek je uit welke plantendelen een bloem in het algemeen bestaat. Vervolgens bestuderen we de karakteristieke kenmerken van de bloeiwijze van de twee van de grootste plantenfamilies.

 

  1. Bloemen in het algemeen

 

De uiterlijke kenmerken van een bloem en hun botanische termen.

 

  1. Kruisbloemenfamilie

 

Met je kennis van een bloem in het algemeen nemen we de specifieke kenmerken van de bloeiwijze van de planten uit de kruisbloemenfamilie onder de loep.

 

  1. Composietenfamilie

De karakteristieken van een composiet zijn een verhaal apart. Bij de bloemen van deze planten zijn de kroonbladeren vergroeid tot buis- en lintvormige bloempjes. We bestuderen deze bloemvorm tot in detail en besteden daarbij tevens aandacht aan de bestuiving, want eveneens die verloopt anders dan dat dit in het algemeen bij bloemen werkt. De composiet hanteert een verbazingwekkende ingenieuze bestuivingstechniek. Welkom in de wonderlijke wereld der bloemen!

 

Potlood & papier

We werken met potlood en papier. Je hoeft niet te kunnen tekenen maar dit wel leuk vinden om te doen, aangezien het in deze workshop ons gereedschap is. Met potlood een vorm op papier zetten is een geweldige manier om de botanische karakteristieken (de specifieke kenmerken van een plant) goed te leren kennen!

 

Wanneer

Zaterdag 28 oktober 2023 van 13.00-16.00 uur (met een mogelijke uitloop tot 17.00 uur indien meer tijd nodig is).

 

Waar

Tilburg, Antoniusstraat 41, 5038 DK Tilburg.

 

Kosten

€ 15 leerlingen wildpluk opleiding, € 30 indien je de opleiding niet volgt. Inclusief gebruik van materialen. Betaling contant op locatie (er is geen mogelijkheid tot pinnen of tikkie-app).

 

Aantal deelnemers

Maximaal 4.

 

Aanmelden