ZEEWIER oogsten en drogen

 

 

27/5/2018 lesdag 6 van de wildpluk jaartraining. Zeedag!

Van de groenwieren vonden en oogstten we lintwier en zeesla. Van de bruinwieren kleine zee-eik en purperwier.

Voor de jaarlijkse vraag van mijn cursisten. Hoe bewaar je het? Spoel het wier enige keren om het strandzand te verwijderen. Laat het vocht uitlekken in een vergiet en knijp het wier goed uit. Nu is het gereed om te drogen. Dit kun je in de open lucht doen, in een voedseldroger of in een oven. Gebruik je een voedseldroger of oven spreid je het wier uit op een vel bakpapier en schakel je het apparaat in op een temperatuur tussen de 40 en 100 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe meer uren het neemt eer het droog is. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller en het wordt dan ook iets knapperiger. Maar zet de temperatuur niet te hoog, anders verbrand het wier.

Wanneer het wier gedroogd is doe je een klein laagje zout in een glazen pot en schep je daarop het zeewier. Op die wijze kun je het ruim een jaar bewaren.

Het lintwier, de zeesla en het purperwier zijn zeer dun van structuur en kun je als het gedroogd is heel fijn verkruimelen. Wat erg lekker is als garnering in de sla of een soep. Maak je kunt het uiteraard ook weken in water en het wier in zijn oorspronkelijke vorm verwerken. Ze zijn erg geschikt om te verwerken in een tapenade.

Kleine zee-eik is vlezig van structuur en bevat vrij veel slijmstoffen. Dit wier is erg geschikt voor het maken van veganistische mayonaise. Het recept daarvan vind je in het BOEK eetbare wilde planten leer koken met de natuur op pagina 79.

PS ga je op pad om zeewier te oogsten?

  • Raap geen zeewier op dat los op het strand ligt. Je weet niet hoe oud het is. Verzamel altijd nog levend zeewier.
  • Neem een schaar mee! Knip het wier af en trek het niet los. Wanneer je het wier lostrekt beschadig je de wortels en is de plant verloren. Wanneer je het afknipt, kan het wier weer opnieuw aangroeien.

 © Marion de Kort