brandnetelzaad oogsten

5 september 2022. Het is droog (erg belangrijk voor het verzamelen van zaden). Het is zonnig (de zaadhulzen drogen perfect). Én de brandnetel staat op springen. Hoe rijk kan een mens zich voelen?

Voor wie het eens wil uitproberen om brandnetelzaad te verzamelen, het is nú een volmaakt moment. Vergeet niet een loep in je zak te stoppen. Met het blote oog is het niet zichtbaar of de groene zaadhulsjes nog wel of niet meer de begeerde olierijke zaadjes bevatten. Wanneer je een streng zaadhulsjes afknipt waarvan alle hulsjes reeds open gebarsten zijn, dan betreft je oogst louter lege, netelige hulsjes. En je wilt het nootje uit het dopvruchtje hebben!

Die zaden zien eruit als piepkleine, goudgele pijnboompitjes.

Ze zijn overigens zo klein dat je de nootjes onmogelijk van de hulsjes kunt scheiden. Niet erg, ook de zaadhulsjes zijn eetbaar. Rooster ze wel even kort voordat je ze bijvoorbeeld door de muesli doet, want eveneens de hulsjes bevatten brandharen. Het roosteren maakt de brandharen onwerkzaam. Of leg de strengen met hun zaden bevattende hulsjes op een vel papier te drogen en vermaal het geheel tot meel. Dit meel kun je bijvoorbeeld toevoegen aan een deeg voor groententaart verwerken.

© Marion de Kort


«