Marion

Scholing

 

  • Hogeschool Hippocrates, Bloemendaal
  • Hoge School voor Natuurgeneeswijzen & Klassieke homeopathie, Arnhem

 

Van 1992 – 1997 ben ik oorspronkelijk opgeleid tot natuurgeneeskundige, fytotherapeut (herborist) en klassiek homeopaat. Zonder titels in eenvoudige taal: oorspronkelijk leerde ik natuurlijke methoden om ziekten te genezen. Met een uitmuntend als aantekening op mijn diploma sloot ik deze studies af. 

 

Visie

In mijn scholingen maakte ik kennis met de 5 basale natuurkrachten en leerde ik vanuit dit gezichtspunt ziekte genezen. Eén van de ‘gereedschappen’ daartoe zijn onze wilde planten: de kruidengeneeskunde en het gegeven dat elke natuurkracht verbonden is met een elementaire plantenstof. Ik legde een verband tussen deze plantenstoffen en ziektepreventie.

Hoorde de wilde plant niet eenvoudig (terug) in onze voeding thuis? Hoorde de wilde plant niet te worden geïntegreerd in het vak voeding dat ik onderwezen kreeg?

De Westerse natuurgeneeskunde kon/wilde (je zet het systeem op zijn kop) niet over de in mij brandende vraag nadenken.

Inmiddels doe ik bijna 30 jaar autodidactisch onderzoek naar het belang van de wilde plant in onze voeding en heeft dit onderwerp zich ontwikkeld tot mijn vakgebied. 

In 2014 kreeg ik de mogelijkheid aangeboden een eerste boekje te publiceren over het gegeven dat fytonutriënten tot de beschermende voedingsstoffen behoren maar niet als zodanig worden erkend en bovendien praktisch uit onze voeding verdwenen zijn.

In 2016 volgde daarop een tweede boek: 'leer koken met de natuur' met als ondertitel de ontbrekende schakel in onze voeding. Deze schakel oftewel ‘de missing link’ is inmiddels algemeen goed aan het worden. 

Anders dan de gekweekte groente en fruit die je in de winkel koopt, beschikt de wilde plant nog rijkelijk over plantenstoffen (de zogenoemde fytonutriënten) die haar helpen gezond te blijven alsook om ervoor te zorgen dat ze niet wordt opgegeten door dieren. Deze  fytonutriënten zijn niet alleen voor de wilde plant de huisapotheek, maar ook voor jou! Deze stoffen zijn enorm belangrijk in de preventieve zorg voor jouw gezondheid! Het leuke is, dat proef je ook! En dat maakt de wilde plant tot een gastronomische parel. Dankzij hun fytonutriënten vind je in wilde planten nog de authentieke, oorspronkelijke smaken van onze voeding:

Fytonutriënten zijn niet alleen essentieel om je gezondheid te onderhouden. Elke elementair fytonutriënt heeft ook een karakteristieke smaak (daarmee doel ik niet op de bekende tongsmaken, welke refereren aan de receptoren van onze smaakcellen, maar op de authentieke smaken waarover de wilde plant nog beschikt): bitter, wrang, scherp/pittig, geurig, zoet en wildgroen.

 

Verder nog

Naast mijn duiken in het belang van de wilde plant in onze dagelijkse voeding onderzocht ik aan de hand van de fytochemische kenmerken de (on)eetbaarheid van ALLE planten in onze natuur. Dit onderzoekswerk is gepubliceerd in het  Wildpluk Compendium

 

Dankzij mijn achtergrond vertaalde ik enkele werken (eetbare wilde planten 200 soorten herkennen en gebruiken en Sepp Holzer's permacultuur).

 

Met een enorme bevlogenheid deel ik in mijn activiteiten mijn kennis van en liefde voor onze eetbare natuur. 

 

De natuur is zo ontzettend mooi! Dit is één van de redenen van mijn grote passie voor het integreren van wilde planten in onze voeding. Je kunt de natuur niet eventjes in de supermarkt shoppen. Je moet de natuur in; de wind door je haren, de zon en regen op je gezicht, de bodem klevend aan je handen, de prachtige aroma’s in je neus. Je maakt contact met je lichaam. En daarin schuilen alle antwoorden.

< 3 Marion

 

Leeftijd

Voor wie altijd nieuwsgierig naar leeftijd is, geboren in ’65.