over Marion

Scholing

 

  • Hogeschool Hippocrates, Bloemendaal
  • Hoge School voor Natuurgeneeswijzen & Klassieke homeopathie, Arnhem

 

Van 1992 – 1997 ben ik oorspronkelijk opgeleid tot natuurgeneeskundige, fytotherapeut (herborist) en klassiek homeopaat. Zonder titels in eenvoudige taal: oorspronkelijk leerde ik natuurlijke methoden om ziekten te genezen.

 

Ondanks, en uiteindelijk dankzij, mijn vaak uiterst kritische houding studeerde ik met een uitmuntend af.

Ik vroeg me af waarom wilde planten uitsluitend werden ingezet wanneer de mens ziek is. Er waren zoveel wilde planten eetbaar, zou herintegratie van de wilde plant in onze voeding niet een rol kunnen hebben in de PREVENTIE van ziekte?

Wilde planten zijn namelijk niet alleen veel rijker aan mineralen & vitaminen dan onze gekweekte groente en fruit. Ze bevatten ook nog eens een rijkdom aan voedingsstoffen die niet langer in onze gekweekte groente en fruit aanwezig zijn, namelijk: fytonutriënten. Én deze stoffen zijn enorm belangrijk onze gezondheid!

Deze visie zou mijn leven een totaal nieuwe wending geven. Inmiddels doe ik ruim 25 jaar onderzoek naar het belang van de wilde plant in onze voeding en heeft dit onderwerp zich ontwikkeld tot mijn vakgebied.  Daarnaast onderzocht ik de (on)eetbaarheid alle planten in onze natuur (Wildpluk Compendium). Met een enorme bevlogenheid deel ik in mijn activiteiten en boeken mijn kennis van en liefde voor onze eetbare natuur.

 

Dat wilde planten van grote invloed op onze gezondheid zijn, is inmiddels algemeen goed. Het is echter geenszins slim in het wilde weg wilde planten te gaan eten. Wilde planten zijn weliswaar bijzonder gezondheidsondersteunend, maar bij onjuist gebruik evenzo goed belastend! Leer eerst wat, waarom en hoe je het eet!     

 

Auteur van:

 

 

In dit boekje over eetbare wilde planten wordt de baanbrekende visie van de ontbrekende beschermende voedingsstoffen door Marion de Kort helder uiteengezet.

 “De secundaire stoffen (fytonutriënten) zijn de plantenstoffen die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen bedreigende invloeden uit zijn omgeving, zoals weersomstandigheden, vraat, parasieten en pathogene (ziekmakende) micro-organismen. Ook voor de mens hebben deze plantenstoffen een beschermende werking!

Hoewel de voedingswetenschap fytonutriënten niet als zodanig autoriseert, behoren ze te worden gecategoriseerd bij de beschermende voedingsstoffen. Fytonutriënten hebben namelijk een belangrijke preventieve werking in het gezond houden van je lichaam; ze zijn onmisbaar voor het goed kunnen functioneren van het menselijk lichaam en het voorkomen van zieke! Ik noem deze stoffen de ontbrekende beschermende voedingsstoffen. Fytonutriënten zijn bovendien niet te vervangen door andere stoffen en evenmin kan het lichaam ze zelf aanmaken. Vanuit dat oogpunt behoren ze zelfs te worden erkend als essentiële voedingsstoffen.” © Marion de Kort.

Vertalingen van mijn hand:

 

  • Holzer’s permacultuur (ISBN 9789062245178)
  • Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken (ISBN 9789077463253). 

Leeftijd

Voor wie altijd nieuwsgierig naar leeftijd is, geboren in ’65.

Natuurgeneeskundige zorg

Zie: mariondekort.com