WildPluk training

de WildGroene scholing

Het studieconcept dat Marion ontwikkelde biedt je een grondig en methodisch fundament voor het leren (her)kennen van wilde planten en het juiste gebruik. 

 

De scholing heeft twee pijlers:

 

1.

Het leren herkennen van de plant in de natuur.

Je leert hoe planten zich in families organiseren. Door deze insteek krijg je overzicht over en inzicht in de plantenwereld. Vanuit de plantenfamilie maak je de stap naar de individuele plant. Zo wordt planten herkennen eindelijk eenvoudig!

 

2.

Het verkrijgen van kennis van de plantenstoffen.

Kennis van de plantenstoffen is onontbeerlijk als wildplukker. Deze kennis is je tweede basis. De plantenstoffen verstrekken je inzicht in de (on)eetbaarheid van de plant. En hoera, je overziet het ‘oerwoud’ nog beter! Je hoeft niet langer de (on)eetbaarheid van elke plant (en het zijn er een paar duizend) in onze natuur te onthouden! Je hebt immers de plantenfamilies leren (her)kennen en in de belangrijkste plantenfamilies staan één of meerdere specifieke stoffen centraal!

Ook zijn de plantenstoffen je solide aanknopingspunt in de vraag hoeveel of hoe weinig je ervan eet, alsook hoe je de plant bereidt om de smaak en gezondheidswaarde optimaal tot hun recht te laten komen; wat zijn de do's en don'ts? Wanneer je gaat koken met wilde planten zijn niet kooktechnische vaardigheden je basis. Kennis van de plantenstoffen is je fundament! Of je nu een eenvoudig gerecht voor jezelf thuis bereidt of als chef-kok op het niveau van haute cuisine werkt.

 

 

Reviews

 

Inhoudelijk

 

"De leerstof is heel gestructureerd en alle losse lessen vormen een totaalbeeld. Eveneens de opbouw van de leerstof is erg goed! Echt complimenten over je duidelijke digitale leerstof en de vele heldere foto’s. Dank je wel ook voor alle verdiepende informatie die je me gegeven hebt. Dankbaar!" (Corina B.)

 

"Een erg goede opbouw! Wat ik verder enorm goed vind aan de leerstof is dat we niet slechts losse planten leren, maar het uitgangspunt de plantenfamilie is. En ook dat we niet slechts leren wat (on)eetbaar is, maar het verband tussen (on)eetbaarheid en plantenstoffen." (K. van Otterdijk)

 

"Dank je wel voor alle heldere informatie. Je zorgt voor eenduidige informatie waar veel wildplukinformatie erg tegenstrijdig is en hebt me een stuk zekerder gemaakt als ik pluk." (Iris)

 

“Het is eindelijk gelukt om een degelijke en systematische plantenbasis te leggen! Ik probeerde het al tien jaar. In een wildplukwandeling – hoe goed ze ook zijn – leer je in het beste geval 10 en in het slechtste geval 50 planten (in het wilde weg). De instructeur wijst aan wat hij of zij tegenkomt, noemt een paar kenmerken en hoe je de plant kunt gebruiken. Dit los van de structuur van plantenfamilies en plantenstoffen. De Wildpluk Jaartraining werkte! Ik ontdekte wat er eerder mis was gegaan: herhaling, structuur en detail.” (Mieke H.)

 

“Wat een enorme rijke lessen! Erg duidelijk uitgelegd!  (Carla D.)

 

"Dank je wel Marion! Voor al je waardevolle kennis, ik heb hier nog jaren plezier van." (L. Janssen)

 

"De opbouw is echt enorm goed. Elk volgend deel van de leerstof sluit aan bij het vorige." (S. Franken)

 

Beeldmateriaal

 

"Goede foto’s met duidelijke aanduiding van de besproken delen!” (Tine M.)

 

“Prachtige foto’s die het determineren erg makkelijk maken. Duidelijke uitleg over de verschillen tussen die toch zo vaak op elkaar lijkende planten.”  (Thea K.)

 

"De prachtige en gedetailleerde foto’s hebben mij erg geholpen om het plaatje compleet te krijgen." (Deborah M.)

 

Niveau

HBO-capaciteit.

 

 

Leerstof

De leerstof bestaat uit 14 modules. Elke module behandelt in zijn lessen een specifiek onderwerp en sluit aan op de voorgaande leerstof. In totaal bevat de leerstof ruim 150 lessen.

Je start met het onderdeel taxonomische, botanische en fytochemische basiskennis. Dit omvat de eerste 5 modules van de training. 

Heb je de inleidende basiskennis gevolgd? In het vervolgtraject structureert de leerstof zich verder vanuit de 6 wilde smaakkarakters. Plus leer je uiteraard door welke plantenfamilies de wilde smaakkarakters vertegenwoordigt worden en leer je die planten(families) in de natuur leren herkennen. 

Uiteraard is er de mogelijkheid de leerstof van het volledige traject in één keer aan te schaffen. Maar je mag ook eerst de inleidende basiskennis doen en daarna (eveneens in delen) het vervolgtraject.

 

Je ontvangt het lespakket digitaal. Maar je kan de lessen uiteraard printen en samen met de inhoudsopgave in een map tot een tastbaar boek bundelen. TIP! Zet de studiepapers van de planten(families) ook op je mobiele telefoon of tablet. Op die manier heb je voor het determineren offline in de natuur de foto’s tot in de kleinste detail bij de hand! 

 

Het lesmateriaal is ontwikkeld als een leer-het-jezelf concept en is volop voorzien van de benodigde oefeningen en studiepapers daartoe. Het betreft dus géén onderwijs op afstand, waarbij je interactie kunt hebben met je docent voor het stellen van vragen.  Als je graag begeleiding wilt, dan is er de mogelijkheid tot uitbreiding met praktijklessen in de natuur.

 

Naast de digitale leerstof worden jaarlijks praktijklessen in de natuur aangeboden. De inhoud van deze lessen wordt enerzijds bepaald door jouw vragen over de leerstof (verzamel ze!). Anderzijds wordt de inhoud bepaald door het seizoen waarin de les wordt gegeven, elk seizoen heeft immers zijn eigen planten(ontwikkeling).

 

Praktijklessen in de natuur

Je start met de praktijkles basiskennis (MODULE 1 t/m5). Vervolgens kun je instappen in de praktijklessen van het vervolgtraject. Je kunt deelnemen aan zoveel of zo weinig vervolglessen als je zelf wilt (en dit eveneens over meerdere jaren uitspreiden - het advies is minimaal twee jaar tijd voor de volledige leerstof te nemen).

 

 

Zelf aanschaffen

 

 

Meer informatie?
Wil je graag langskomen om de leerstof eerst in te zien voordat je beslist? Dat is uiteraard mogelijk. Er is een digitale en geprinte versie van de leerstof aanwezig.

Om daarvoor een afspraak te maken ben ik telefonisch bereikbaar: 06 47202207.  

 

 

Kosten

  • Inleidende basiskennis (MODULE 1 t/m 5): € 120.
  • Vervolgtraject MODULE 6 en 7: € 60.
  • Vervolgtraject MODULE 8: € 60.
  • Vervolgtraject MODULE 9 en 10: € 60.
  • Vervolgtraject MODULE 11 t/m 14: € 60.

Prijzen zijn exclusief deelname aan de praktijklessen. 

 

 

Uitbreiding met praktijklessen in de natuur

Je wilt graag uitbreiden met praktijklessen in de natuur? Klik hier voor meer informatie.

Bestellen

 


  • Algemene Voorwaarden
  • Verkoop uitsluitend aan particulieren.
  • Nadat je bestelling door mij is ontvangen, krijg je via de e-mail de factuur met de betalingsgegevens. Na ontvangst van je betaling krijg je toegang tot de downloads.