Wildpluk SCHOLING

Wildpluk SCHOLING

Het studieconcept dat Marion ontwikkelde biedt je een grondig en methodisch fundament voor het leren (her)kennen van wilde planten en het juiste gebruik. 

 

De scholing heeft twee pijlers:

 

1.

Het leren herkennen van de plant in de natuur.

Je begint met het leren kennen van de plantenfamilies. Door deze insteek krijg je overzicht over en inzicht in de plantenwereld. Pas vanuit de plantenfamilie maak je de stap naar de individuele plant. Zo wordt planten herkennen eindelijk eenvoudig!

 

2.

Het verkrijgen van kennis van de plantenstoffen.

Kennis van de plantenstoffen geeft je als eerste een solide aanknopingspunt in de vraag of een plant eetbaar is. Vervolgens zijn de plantenstoffen je uitgangspunt in de bereiding; wat zijn de do’s and don’ts. Wanneer je gaat koken met wilde planten zijn niet kooktechnische vaardigheden je basis. Kennis van de plantenstoffen is je fundament! Of je nu een eenvoudig gerecht voor jezelf thuis bereidt of als chef-kok op het niveau van haute cuisine werkt.

 

 

Reviews

 

Inhoudelijk

 

"De leerstof is heel gestructureerd en alle losse lessen vormen een totaalbeeld. Eveneens de opbouw van de leerstof is erg goed! Echt complimenten over je duidelijke digitale leerstof en de vele heldere foto’s. Dank je wel ook voor alle verdiepende informatie die je me gegeven hebt. Dankbaar!" (Corina B.)

 

"Een erg goede opbouw! Wat ik verder enorm goed vind aan de leerstof is dat we niet slechts losse planten leren, maar het uitgangspunt de plantenfamilie is. En ook dat we niet slechts leren wat (on)eetbaar is, maar het verband tussen (on)eetbaarheid en plantenstoffen." (K. van Otterdijk)

 

"Dank je wel voor alle heldere informatie. Je zorgt voor eenduidige informatie waar veel wildplukinformatie erg tegenstrijdig is en hebt me een stuk zekerder gemaakt als ik pluk." (Iris)

 

“Het is eindelijk gelukt om een degelijke en systematische plantenbasis te leggen! Ik probeerde het al tien jaar. In een wildplukwandeling – hoe goed ze ook zijn – leer je in het beste geval 10 en in het slechtste geval 50 planten (in het wilde weg). De instructeur wijst aan wat hij of zij tegenkomt, noemt een paar kenmerken en hoe je de plant kunt gebruiken. Dit los van de structuur van plantenfamilies en plantenstoffen. De Wildpluk Jaartraining werkte! Ik ontdekte wat er eerder mis was gegaan: herhaling, structuur en detail.” (Mieke H.)

 

“Wat een enorme rijke lessen! Erg duidelijk uitgelegd!  (Carla D.)

 

"Dank je wel Marion! Voor al je waardevolle kennis, ik heb hier nog jaren plezier van." (L. Janssen)

 

"De opbouw is echt enorm goed. Elk volgend deel van de leerstof sluit aan bij het vorige." (S. Franken)

 

Beeldmateriaal

 

"Goede foto’s met duidelijke aanduiding van de besproken delen!” (Tine M.)

 

“Prachtige foto’s die het determineren erg makkelijk maken. Duidelijke uitleg over de verschillen tussen die toch zo vaak op elkaar lijkende planten.”  (Thea K.)

 

"De prachtige en gedetailleerde foto’s hebben mij erg geholpen om het plaatje compleet te krijgen." (Deborah M.)

 

Leerstof

Je ontvangt de leerstof digitaal. Dat biedt de mogelijkheid een schat aan beeldmateriaal in de lessen te verwerken. Maar wie dat graag wil kan de lessen uiteraard printen en samen met de inhoudsopgave in een map tot een tastbaar boek bundelen. Niettemin is het advies de studiepapers van de planten ook op je mobiele telefoon op te slaan. Op die manier heb je voor het determineren de plantenfoto’s tot in de kleinste detail in de natuur bij de hand! 

 

De leerstof bestaat uit 14 modules. Elke module behandelt in zijn lessen een specifiek onderwerp en sluit aan op de voorgaande leerstof. In totaal bevat de leerstof 161 lessen (verdeeld over ruim 550 A-4 pagina's).

 

Het lesmateriaal is ontwikkeld als een leer-het-jezelf concept en is volop voorzien van de benodigde oefeningen en studiepapers daartoe. Het betreft dus géén onderwijs op afstand, waarbij je interactie kunt hebben met je docent voor het stellen van vragen.  Als je graag begeleiding wilt, dan is er de mogelijkheid tot uitbreiding met praktijklessen in de natuur

 

 

Niveau

HBO-capaciteit.

 

 

Studieadvies

Het advies is één module per maand te bestuderen en minstens wekelijks een middag in de natuur op pad te gaan.

Ben je ervan bewust dat het niet haalbaar is alle in de leerstof opgenomen planten in een jaar tijd te vinden, daarvoor zijn het te veel planten. Dat is ook helemaal niet erg. Zo heb je nog jarenlang plezier van de leerstof. Ondertussen zijn je basisvaardigheden ruimschoots voldoende om volop te kunnen wildplukken en wilde planten in je voeding op te nemen. 

 

 

Kosten

De kosten voor het digitale lespakket bedragen €420. 

 

 

Zelf aanschaffen

  • Eenvoudige loep, minimaal 6x vergrotend.
  • Literatuur: Wildpluk Compendium.
  • Eventueel een veldgids/flora (niet verplicht).

 

 

Meer informatie?
Wil je graag langskomen om de leerstof eerst in te zien voordat je beslist? Dat is uiteraard mogelijk.

Om daarvoor een afspraak te maken ben ik telefonisch bereikbaar: 06 47202207.  

 

 

Uitbreiding met praktijk lessen in de natuur

Je wilt het digitale lespakket graag uitbreiden met praktijk lessen in de natuur? Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden