Verse Kastanjes bereiden

Verse kastanjes bereiden, how to do?

 

Rauwe verwerking

Rauw zijn kastanjes hét ingrediënt voor kastanjeburgers. Gegaarde kastanjes zijn wel tot burgers te verwerken, maar dan verkrijg je slappe burgers/burgers zonder die zinnenprikkelende knapperige beet. Ditzelfde geldt voor de kikkererwten die in de burger worden verwerkt: gebruik géén kikkererwten uit blik, maar rauwe kikkererwten. 

 

Voor de burgers heb je slechts vier ingrediënten nodig: 225 gr rauwe kastanjes, 225 gr gekiemde kikkererwten, 50 gr ui en zout naar smaak, 

 

 1. Eerst bereid je de kikkererwten voor. Week gedroogde kikkererwten 24 uur. Giet het water af. Doe de kikkererwten in een glazen kom en dek de kom af met een vochtige doek. Laat ze enkele dagen rustig tot ontkieming komen, waarbij je elke ochtend de kikkererwten kort met stromend water afspoelt.
 2. Zodra aan de kikkererwten witte worteltjes ontluiken zijn ze gereed. 
 3. Waarom spoelen en kiemen? Het water spoelt de saponinen (zeepstoffen) uit. Het kiemen breekt het fytinezuur af. Fytinezuur houdt in zaden de mineralen vast tot deze voor de ontkieming nodig zijn. In niet-gekiemde kikkererwten houdt het fytinezuur alle mineralen vast, waardoor je lichaam de mineralen niet kan opnemen.
 4.  Vervolgens bereid je de kastanjes voor. Snijd met een scherp mes een kruisje in de kastanje [foto]. Leg de kastanjes in een schaal en overgiet ze met kokend water. Laat 5 minuten weken. Nu kun je de schil er gemakkelijk aftrekken. Werk snel. Zodra het water afkoelt, wordt de schil weer hard. 
 5. Daarna verwijder je van de gepelde kastanje het harige vlies. Kook nogmaals water. Schenk het kokende water over de gepelde kastanjes. Laat 5 minuten weken. Nu kun je het vlies er redelijk eenvoudig aftrekken. Dit kost wat tijd, maar het resultaat is er ook naar: botergele kastanjes [foto], die heerlijk zoet en licht nootachtig smaken. 
 6. Nu kun je overheerlijke burgers gaan maken!
 7. Maal de kastanjes samen met de kikkererwten, ui en eventueel wat zout in een keukenmachine tot een fijn korrelig deeg. 
 8. Wrijf de binnenkant van je handen in met wat olie, dan gaat het deeg niet aan je handen plakken. Vorm bollen van het deeg. Druk de bollen plat tot ronde schijven. Gaar de burgers op een laag vuur in wat olie. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrand de buitenkant en gaart de binnenkant niet.

 

 

Poffen en stoven

Hoe pof je een kastanje, zonder dat hij kruimelig uit elkaar valt?

 

 1. Snijd met een scherp mes een kruisje in de kastanje [foto]. 
 2. Leg de kastanjes in een schaal en overgiet ze met kokend water. Laat 5 minuten weken. Nu kun je de schil er gemakkelijk aftrekken. Werk snel. Zodra het water afkoelt, wordt de schil weer hard.
 3. Vervolgens verwijder je van de gepelde kastanje het harige vlies. Kook nogmaals water. Schenk het kokende water over de gepelde kastanjes. Laat 5 minuten weken. Nu kun je het vlies er redelijk eenvoudig aftrekken. Dit kost wat tijd, maar het resultaat is er ook naar: botergele kastanjes [foto], die heerlijk zoet en licht nootachtig smaken. 
 4. Verpak de gepelde en ontvliesde kastanjes in folie en pof ze in de oven of op de houtkachel. Je kunt de kastanjes uiteraard reeds vanaf punt 1 poffen. Maar dan verkruimelt de kastanje bij het verwijderen van de schil.
 5. Ook lekker is, in plaats van poffen, de gepelde en ontvliesde kastanje stoven in een klontje boter. 

 

Kook inspiratie

Gepofte, en ook gestoofde, kastanje kun je verder verwerken in allerhande gerechten. Maar mijn favoriet is toch wel herfstsalade. Wat gaat daar allemaal in? 

 • Gekookte volkoren rijst.
 • Geroerbakte stukjes vruchten uit de herfstmoestuin, bijvoorbeeld pompoen.
 • Klein gesneden bladgroenten uit de herfstmoestuin, zoals veldsla en groenselderij.
 • Uiteraard heel veel wildpluk herfstgroen. November staat weliswaar voor de deur. En de bladeren van de bomen dwarrelen prachtig rood-bruin-geel gekleurd naar beneden. Maar wanneer je op de grond tussen die bladeren zoekt, dan zie je een enorme overvloed aan nieuw leven ontspruiten. Voor mijn herfstsalade vond ik:

 

 1. Jonge kleefkruid scheutjes.
 2. Sappige vogelmuur stengels.
 3. Malse blaadjes van de zaailingen van groot kaasjeskruid.
 4. Pluksla van gifsla.
 5. Jonge blad van de nieuwe generatie echte kamille.
 6. Jong blad van de nieuwe generatie melkdistel.
 7. Ontluikende scheuten van zevenblad (daar waar zevenblad de vorige maand gemaaid is).
 8. Kruidige bloempjes van dé herfstbloeier, knopkruid. 

 

 • Tot slot gaan er door de herfstsalade, want daar begon het allemaal mee, kastanjes!