PITTIG GEBLOEMDE zuurkoolschotel

 

 

Elke mens heeft van die gerechten, waar je hem (of haar) ‘s nachts voor wakker mag maken. Zuurkool stamp is er voor mij zo eentje. En dan vooral wanneer het buiten zowat 25 graden is en de kruisbloemigen in overvloed bloeien!

In mijn BOEK eetbare wilde planten leer koken met de natuur schrijf ik: “heb je de karakteristieken van een plantensmaak geleerd, dan kun je wilde planten integreren in willekeurig welk kookboek dat je in de kast hebt staan, passend bij je persoonlijke voedingsstijl!” Pittig gebloemde zuurkoolschotel is zo’n traditioneel recept, waar ik eenvoudig passende wilde planten in heb geïntegreerd.

Niets lekkerder dan ouderwetse zuurkoolschotel in combinatie met allerhande bloemen, bloemknoppen en nog groene doosvruchten uit de kruisbloemenfamilie. Alle planten in deze familie bevatten glucosinolaten. De oude naam van deze plantenstof is mosterdglycosiden en die vind ik eigenlijk veel duidelijker: het betreft aan een glycoside (suikerdeel) gebonden zwavelachtige vluchtige olie. Lekker pittig! De bloemen van sommige planten hebben zelfs haast een mosterdachtige scherpte.

Hoe maak je het? Je maakt gewoon zuurkool stamp zo je altijd gewend bent. Ik vind het lekker aardappelen te koken, de zuurkool te stoven en dit dan te mengen samen met stukjes gestoofde wortel, rode paprika, appel en rozijnen. Daarvan schep je een flinke laag in een ovenschotel, daarbovenop een laag eetbare bloemen, bloemknoppen en nog groene doosvruchten uit de kruisbloemenfamilie, afdekken met een tweede laag stamp. Bestrooien met kaas en 10 minuten onder de gril de kaas even smelten. Jammie!

De pittige bloemenparade in mijn schotel: raapzaad, wilde kool, look-zonder-look, judaspenning, barbarakruid, pinksterbloem.

LET OP! Hoewel alle kruisbloemigen glucosinolaten bevatten, zijn ze niet allemaal eetbaar. Sommige kruisbloemigen bevatten cardioglycosiden (op het hart werkende glycosiden) – check dus eerst welke plant je precies plukt voordat je aan het oogsten gaat.

© Marion de Kort