plantenverkoop

 

Het vermeerderen van planten is een passie van mij. Uiterst kleinschalig bied ik van daaruit wilde planten aan die niet algemeen verkrijgbaar zijn en bovendien, veelal, vrij zeldzaam in onze natuur voorkomen. Heb je interesse, neem dan even via de e-mail (dekortmarion apenstaartje gmail punt com) contact op want de voorraad wisselt met wat de natuur wil laten ontluiken.

Prijs per pot: € 5. Van de looksoorten bevinden zich 4 planten in een pot. Van de overige soorten 1.

Levering: tijdens mijn activiteiten of afhalen (afhalen in de aankomsthal van het Centraal Station Tilburg – aan huis afhalen is niet mogelijk).

 

Klik op de naam van de plant voor een foto:

 

Anjer, kart(h)uizer anjer (Dianthus carthusianorum)

Prachtige, meerjarige anjersoort. Rijke bloei met een langdurige en goedgevulde hoofdjesachtige bloeiwijze. De bloemblaadjes zijn eetbaar, maar oogst ze met mate want ook bijen, hommels en vlinders komen er graag van snoepen. Geef de plant een plaats in de zon. 

 

Bosmuur (Stellaria nemorum)

Bosmuur is naast vogelmuur de meest smakelijke plant uit het sterrenmuur geslacht. In tegenstelling tot vogelmuur heeft bosmuur echter weelderige bladeren, die ruim meer dan 5 groot kunnen worden. De stengels zo’n 50 cm lang. Bosmuur houdt van een licht beschaduwde, vochtige plaats. De plant is meerjarig, maar sterft in de winter bovengronds af om in het voorjaar weer te ontluiken. Bosmuur vormt rijkelijk ver kruipende uitlopers. Maar wortelt niet diep, zodat je hem gemakkelijk kunt oogsten om op te eten en woekering te voorkomen. 

 

Daslook (Allium ursinum) 

De culinaire topper onder onze inheemse looksoorten én een uiterst fraaie voorjaarsbloeier. Daslook groeit van van nature op een beschaduwde plaats. Het is dan ook een ideale plant voor die plekken in de tuin waar nauwelijks zon komt. 

 

Engelse alant (Inula britannica)

Enorm mooie bloeier voor aan de oever van een natuurlijke vijver die af en toe overloopt. Deze in onze natuur inheems groeiende alantsoort heeft een korte wortelstok met kruipende wortels waaruit een nieuwe plant groeit maar woekert niet. De wortel van de Engelse alant kun je op gelijke wijze culinair verwerken als de wortel van de Griekse alant. 

 

Kraailook (Allium vineale)

Deze telg van onze inheemse looksoorten komt vrij algemeen in onze natuur voor. Maar wanneer je kraailook eenmaal hebt geproefd, dán wil je er veel meer van dan in de berm te vinden is. De rolronde stengels smaken delicaat ui-achtig en kun je tot aan de bloeiontwikkeling oogsten. De bloeiwijze bestaat uit talloze broedbolletjes die je als minuscuul kleine uitjes kunt nuttigen. Van het najaar tot en met het ontluiken van de bladeren kun je tot slot de zeer smakelijke lookteen oogsten. Kraailook houdt van een zonnige plaats.

 

Rapunzel, witte en zwartblauwe (Phyteuma spicatum)

De korte, matig knolvormige wortelstok van de witte en zwartblauwe rapunzel zijn een sublieme lekkernij! Evenals de bloeiaar met nog gesloten bloemknoppen. Deze meerjarige planten houden van een licht beschaduwde en vochtige plaats. 

 

Slangenlook (Allium scorodoprasum)

De bloei van slangenlook lijkt op die van kraailook, maar is met zijn diep purperen broedbolletjes en langesteelde bloempjes ietwat eleganter. Het blad daarentegen is totaal verschillend. Slangenlook heeft lijnvormige vlakke bladeren. De zeer jonge bladscheuten zijn een smakelijk salade ingrediënt, het volwassen blad is te taai om te nuttigen. De lookteen is uiterst smaakvol en vaak bevat ook de lookteen meerdere broedbolletjes. Slangenlook houdt van een beschaduwde, licht droge tot vochtige plaats.

 

Strandbiet (Beta vulgaris subsp. maritima)

Heb je eenmaal de smaak en structuur van de strandbiet genoten, dan bedank je voortaan voor de veredelde, gecultiveerde biet. Aan de penvormige wortel is nauwelijks de bekende knolverdikking te vinden, maar culinair is de wortel niettemin een topper. Anders dan de waterige structuur en grondsmaak van de winkel biet, is de wortel van de strandbiet sappig vlezig en delicaat zoet. De bladeren en de topscheuten zijn een mals salade ingrediënt met een knapperige beet. Oorspronkelijk groeit de strandbiet op voedselrijke, zanderige, puinrijke plaatsen langs de vloedlijn. Maar indien je de zandgrond van je tuin mengt met grof tot fijngemalen schelpen en af en toe de plant bemest met wat zeewier, dan gedijt hij uitstekend in de moestuin.

 

Valkruid (Arnica montana)

Hoewel we valkruid vooral kennen uit het Zwitserse en Oostenrijkse gebergte, komt de plant ook van nature bij ons voor. Zij het slechts nog uiterst zeldzaam. Dit zonnestraaltje is niet eetbaar. Het is een plant voor de herborist die graag zijn eigen arnica zalf wil maken. Valkruid stelt weinig andere eisen dan een zonnige plek en enigszins zure grond. 

 

Veldsalie (Salvia pratensis)

Veldsalie is een schitterende en smakelijke saliesoort die inheems in onze natuur groeit. De bladeren zijn beduidend forser dan de bekende ‘keuken’ salie en ook milder van smaak, waardoor het blad als voortreffelijke smaakmaker rauw in salade kan worden genuttigd. Vanuit de bladrozet ontluikt een rijke bloei. Juweeltje, in de tuin en in de keuken. Meerjarige plant die van een zonnige plaats houdt.

 

Wilde kool (Brassica oleracea subsp. oleracea)

Wilde kool smaakt zoals kool oorspronkelijke smaakte en is, in tegenstelling tot de uit hem veredelde gecultiveerde kolen, nog rijk aan het fytonutriënt glucorafanine (sulforafaan)! De plant is 2-jarig en in het 2e jaar ontluikt uit de verhoutende stengel een nieuwe spruit. Zo leeft de kool voortdurend voort. Verwar wilde kool niet met eeuwige moes want dat is een totaal andere plant. 

 

Zeekool (Crambe maritima)

In Engeland en Frankrijk zijn de gebleekte voorjaarsscheuten van deze plant een delicatesse. In Nederland en België is zeekool een vrij onbekende groente. Je kunt de scheuten bleken door er bijvoorbeeld een bloempot omgekeerd over te plaatsen. Ook ongebleekt zijn de voorjaarsscheuten echter uiterst welsmakend. Ze hebben een malse beet en koolachtige smaak met een licht bittertje. De diep paarse kleur van de ongebleekte scheuten samen met de kroezige bladrand zijn bovendien uiterst fraai ter decoratie. Zeekool is een meerjarige plant, die elk najaar bovengronds afsterft. De wortelstok overwintert ondergronds en loopt in het voorjaar weer uit. Het is een zoutminnende plant, maar gedijt ook in een gewone moestuin indien deze bij voorkeur bestaat uit wat stenige zandgrond. 

 

 

 

 

Veldsalie © Marion de Kort