VERWARMENDE wintersalade I

 

 

Meng naar smaak honing met appelazijn. Breng dit tegen de kook aan, draai dan het vuur uit en voeg ringen rode ui toe. Laat de ui een dag en nacht hierin marineren.

Stoof op een laag vuurtje met de deksel op de pan spekblokjes (noten kan ook indien je graag een vega versie wilt), blokjes wortelgroenten, en boerenkool (150 gr per persoon voor een maaltijd salade). Ongeveer 5 minuten. Het vocht dat vrij komt en niet kan ontsnappen door de deksel op de pan haal juist het rauwe van de kool af, maar met nog voldoende bite. Haal de pan van het vuur. Schep de uien met honingazijn erdoor. Schep er wat fijngehakte daslook door en garneer met een hele daslook. En tot slot vooral ook een heleboel lepelblad.

Lepelblad en daslook zijn rijk aan glucosinolaten (mosterdglycosiden) wat je warme wintersalade tot een extra verwarmend gerecht maakt. Glucosinolaten zijn namelijk een verwarmende plantenstof. Ze bevorderen de doorbloeding door het genereren van hitte. De meeste planten die rijk aan glucosinolaten zijn, zijn daarnaast ook rijk aan vitamine C (ook welkom in de winter!). Verschillende van deze planten, zoals b.v. lepelblad, werden in de tijd dat de zeevaart maandenlange reizen maakte met een beperkte verse voedselvoorraad, volksgeneeskundig dan ook verzameld voor het behandelen van scheurbuik.

© Marion de Kort