vlierbessen / braam SIROOP

 

 

Je kunt de siroop maken op basis van vlierbessen of bramen, maar je kunt er natuurlijk ook een mix van maken.

Dit heb je nodig: rijpe vlierbessen en / of bramen, water, suiker. Qua consistentie is het mogelijk de suiker te vervangen door bijvoorbeeld kokosbloesemnectar of honing. Persoonlijk vind ik de aroma’s van deze zoetstoffen niet mooi combineren met vlier en braam. Ik gebruik voor de siroop dan ook witte suiker.

En zo maak je het: was de vruchten en kook ze 5 minuten in een bodempje water. Pureer de vruchten en wrijf het verkregen sap door een fijne zeef opdat de pitjes eruit gefilterd worden. Weeg het verkregen sap. Voeg de helft in gewicht aan suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat op een zacht vuurtje inkoken tot de gewenste dikte is bereikt. Vlier en braam bevatten veel pectine, waardoor de siroop als je hem inkookt geleiachtig wordt. Voor schenksiroop dien je het vocht dus niet te lang te laten inkoken. Schep om de 5 minuten een theelepeltje vocht op een ijskoud bordje om de dikte te testen.

Aangelengd met (prik)water, maak je met deze siroop een heerlijke, puur natuur limonade. Een ware lekkernij is een scheutje siroop door de yoghurt of kwark, over ijs, op de pannenkoek, enzovoorts. Of, voor een super feestelijke taart, de siroop is een van de ingrediënten in deze vlierbessen / braam mascarpone cake!

© Marion de Kort