April kent vele wilde planten delicatessen … de ondergrondse, nog witte hopscheuten … de delicate bloemen van de wilde sleutelbloem … het ontluikende blad van daslook …. Dat is één van de prachtige dingen van wilde-planten-voeding; wilde planten zijn bij uitstek nog seizoensgroente en fruit! Zo is de gekweekte, waterige aardbei weliswaar met kerst in de supermarkt te koop. De wilde, aromatische bosaardbei doet daar niet aan mee! Sommige planten begrenzen hun verschijning echter nog meer en laten zich slechts eens in de paar jaar zien, zoals de beuk. En het is dit jaar (2023) beukenjaar!

Eens in de zoveel jaar zijn beukennootjes kiemkrachtig en dat is nú!

Tijdens een dwaaltocht afgelopen zondag, zag ik de kiemblaadjes volop in het bos prijken. Dat was en is een feest, wow … beukenkiemen!

Waar zoek je? Vanzelfsprekend onder beukenbomen. Daar zie je de kiemplantjes met twee forse kiembladen uit de grond omhoog rijzen. Op de linker foto is te zien hoe deze kiemplantjes eruit zien.

Maar voordat je al te enthousiast reeds aan het eten gaat: deze nuttig je NIET.

De onderkant van de reeds opengevouwen kiemblaadjes heeft namelijk een onsmakelijke ‘viltige’ laag die rijk aan looistoffen is. Op de rechter foto van de onderkant van het kiemblad is dit duidelijk te zien.

Wat oogst/eet je dan wel? Zoek onder de dikke deken dode bladeren die de grond bedekt. Als je dit ‘dekbed’ opzij schuift dan vind je de nog dicht gevouwen kiemplantjes die nog geen daglicht hebben gezien! Daardoor zien ze nog bleek i.p.v. groen en : ) ontbreekt de viltige, looistofrijke laag nog. Ze smaken enorm delicaat! Snoep ze rauw uit het vuistje.