workshop

DE DUURZAME MOESTUIN

Duurzaamheid is een ruim begrip. En de uitvoering ervan vraagt vooral ook veel inspanning, aangezien allerhande gemaksproducten wegvallen. Duurzaamheid in de moestuin echter, komt vooral juist neer op het jezelf gemakkelijk maken én de natuur zijn werk voor je laten doen! Bovendien is het ook nog eens duurzaam voor je portemonnee. Een duurzame moestuin scheelt je namelijk heel wat investeringskosten in vergelijk met een gewone moestuin. Tot slot levert het jou én de bodem van je tuin een heleboel gezondheid op. Gezondheid die zelfs een gangbare biologische moestuin niet kan leveren.

  • Minder arbeid
  • Minder kosten
  • Meer gezondheid

In deze workshop ontdek je waarom een duurzame moestuin je zoveel voordelen oplevert alsook leg ik je uit hoe je het verduurzamen van je moestuin aanpakt. En die aanpak is super simpel! In je moestuin verschijnen spontaan allerhande ongewenste planten. Een belangrijk deel daarvan is eetbaar en heeft een enorme gezondheidswaarde. Je leert deze dag de spontaan verschijnende planten bewust integreren in je moestuin én (de eetbare soorten) in je dagelijkse voeding. Daarnaast ontdek je dat er best veel eeuwig groeiende groenten bestaan. Dát scheelt een boel werk. Bovendien zitten ze, omdat het allemaal nog oerplanten (niet veredeld/ doorgekweekt) zijn, boordevol gezondheidspower in vergelijk met reguliere groenten.

Je krijgt alle informatie mee in een hand-out.

P.s.

Doe je enthousiast aan permacultuur. Bereid je er dan op voor dat deze workshop het eindeloze mulchen voor een belangrijk deel weer afleert. Met enorm veel plezier heeft je docente van deze workshop in het verleden Sepp Holzer’s permacultuur vertaald en aangeboden voor het Nederlandse publiek. Hoe inspirerend ook, ze miste iets fundamenteels: integratie van de spontane plantengroei in de tuin i.p.v. deze consequent onderdrukken.

 

Locatie

De workshop is in Tilburg.

De theorie vindt plaats in de kleinschaligheid van mijn woonruimte en kleine, maar met een diversiteit van ruim 100 soorten, wilde plantentuin. Dit is in het centrum van Tilburg. Het veldwerk vindt plaats in mijn moestuin in de Goirkestraat in Tilburg.

Voor wie niet met de auto maar met het openbaar vervoer reist: Tilburg centrum is op enkele minuten lopen vanaf het Centraal Station. Voor het veldwerk in de moestuin kun je een fiets op het station huren of je eigen fiets met de trein meenemen. Je docent verplaatst zich eveneens per fiets. De afstand tussen beide locaties is ongeveer 10 minuten fietsen. Neem je liever de bus is dat ook mogelijk.

 

Datum

Woensdag 17 april 2019 er is nog voor 3 personen de mogelijkheid tot deelname.

 

Tijd

10.00 – 17.00

 

Aantal deelnemers

De opzet is kleinschalig. Maximaal 6 deelnemers in een groep.

 

Kosten

€ 80.

 

Meenemen

Er zijn allerhande jonge plantjes te verzamelen, om een plek in je eigen moestuin te geven. Ook zijn er zaden aanwezig. Neem voor het vervoer naar huis wat bloempotjes en zakjes mee. Mocht het regenen, vergeet dan niet om regenkleding mee te nemen.

Er is uiteraard koffie en thee met iets lekkers en er is soep. Je lunch(boterham) dien je zelf te verzorgen.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen: dekortmarion apenstaartje gmail punt com 

Onder vermelding van ‘DE DUURZAME MOESTUIN workshop 17/4/2019’. Je deelname is verzekerd van een plaats na ontvangst van de deelnamekosten.

 

De algemene voorwaarden & disclaimer kun je hier vinden 

 

De workshop op locatie?

Leuk (!) de verrassing van onbekende grond en zijn pioniers. Belangrijk is wel dat je locatie geschikt is. Met geschikte locatie bedoel ik een moestuin waar ongeveer een maand spontaan verschijnende planten hebben mogen pronken i.p.v. dat er geschoffeld of gemulcht is. Een eerste overleg voor het organiseren van een workshop op je eigen locatie bij voorkeur telefonisch: 06 47202207 – Marion de Kort.