workshop

DE DUURZAME MOESTUIN

In de traditionele moestuin worden alle spontaan verschijnende planten geschoffeld of verdelgt met bestrijdingsmiddelen. In de moderne permacultuur stroming wordt de bodem verpakt met een dikke laag mulch (biomassa en onderdrukking van onkruid) en vaste bodembedekkers. Een duurzame moestuin is eigenwijs, die geeft vooral ruimte aan wat spontaan wil groeien. En dat betekent …

meer gezondheid (voor jou en de bodem van je tuin)

minder arbeid  

minder kosten

De uit zichzelf verschijnende planten zijn krachtpatsers. Niet doorgekweekt op zoeter en groter, beschikken ze nog over alle plantenstoffen en worden ze nog bewoond door alle benodigde micro-organismen om zichzelf en jou optimaal tegen ziekte te beschermen.

Bovendien betekenen deze wilde groenten … minder arbeid … minder kosten. Je hoeft geen zaad te kopen. Je hoeft de planten niet op te kweken, uit te planten, te bemesten, te begieten tijdens droogte, te beschermen tegen ziekte en vraat. Het enige wat je hoeft te doen is oogsten!

In deze workshop leg ik je uit waarom een duurzame moestuin jou en de bodem van je tuin zoveel voordelen oplevert alsook hoe je het verduurzamen van je moestuin aanpakt.

Je krijgt alle informatie mee in een hand-out.

 

Datum, tijd, aantal deelnemers

  • Woensdag 17 april 2019 – VOLZET. Je wilt graag op de wachtlijst? Stuur me dan even een e-mail.

De workshop duurt van 10.00 – 17.00.

Het aantal beschikbare plaatsen biedt ruimte aan 6 deelnemers in een groep.

 

Locatie

De workshop is in Tilburg.

De theorie vindt plaats in de kleinschaligheid van mijn woonruimte en kleine, maar met een diversiteit van ruim 100 soorten, wilde plantentuin. Dit is in het centrum van Tilburg. Het veldwerk vindt plaats in mijn moestuin in de Goirkestraat in Tilburg.

Voor wie niet met de auto maar met het openbaar vervoer reist: Tilburg centrum is op enkele minuten lopen vanaf het Centraal Station. Voor het veldwerk in de moestuin kun je een fiets op het station huren of je eigen fiets met de trein meenemen. Je docent verplaatst zich eveneens per fiets. De afstand tussen beide locaties is ongeveer 10 minuten fietsen. Neem je liever de bus is dat ook mogelijk.

 

Kosten

€ 80.

 

Meenemen

  • Er zijn allerhande jonge planten te verzamelen, om een plek in je eigen moestuin te geven. Ook zijn er zaden aanwezig. Neem voor het vervoer naar huis wat bloempotjes en zakjes mee.
  • Indien je dat graag wilt, kun je uit je eigen moestuin enkele wild verschenen planten meenemen. Indien mogelijk graag in bloei. We determineren gezamenlijk welke planten het zijn. Vervolgens of de plant (on)eetbaar is. Graag maximaal 5 planten per persoon i.v.m. de beschikbare tijd. A.u.b. de planten in een potje aarde zetten. Uit de grond getrokken planten die half verpieterd zijn, zijn namelijk praktisch niet meer te determineren.
  • Mocht het regenen, vergeet dan niet om regenkleding mee te nemen.
  • Er is uiteraard koffie en thee met iets lekkers en er is soep. Je lunch(boterham) dien je zelf te verzorgen.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen: dekortmarion apenstaartje gmail punt com 

Je deelname is verzekerd van een plaats na ontvangst van de deelnamekosten.

 

De algemene voorwaarden & disclaimer kun je hier vinden 

 

De workshop in je eigen moestuin?

Je kent 6 enthousiaste medemoestuinierders en wilt de workshop graag in de eigen moestuin laten plaatsvinden? Dan is de deelname voor jou als gastvrouw/ gastheer uiteraard kosteloos.

Een eerste overleg voor het organiseren van een workshop op je eigen locatie bij voorkeur telefonisch: 06 47202207 – Marion de Kort – Voor 2019 is mijn tijd VOLGEBOEKT. In 2020 is er weer nieuwe ruimte om mij persoonlijk in te schakelen.