Zeewier

Zeewier is een van de beste leveranciers van jodium, welk mineraal essentieel is voor een goede werking van de schildklier. Verder bevat zeewier vrij veel slijmstoffen en uiteraard is zeewier rijk aan chlorofyl. Slijmstoffen zijn o.a. onontbeerlijk in de verzorging van je slijmvliezen. De slijmvliezen zijn weer de woonplaats van je flora, welke weer deel uitmaakt van je immuunsysteem. De functie van chlorofyl wordt toegelicht bij de plant kleefkruid.

Hoe gezond zeewier ook is, nuttig het met mate. Jodium is een spoorelement, een mineraal waarvan het lichaam maar weinig nodig heeft. Overdaad aan jodium is net zo schadelijk voor het lichaam als een gebrek.

 

 

Zelf zeewier oogsten?

  • Raap geen zeewier op dat los op het strand ligt. Je weet niet hoe oud het is. Verzamel altijd levend zeewier.
  • Neem een schaar mee! Knip het wier af en trek het niet los. Wanneer je het wier lostrekt beschadig je de wortels en is de plant verloren. Wanneer je het wier afknipt, kan het weer opnieuw aangroeien.

Je kunt het zeewier puur als salade nuttigen of verwerken in een gerecht. Bijvoorbeeld home made vegan zeewier kaas. Onder het recept.

 

 

Vegan zeewier kaas

Dit heb je nodig: sojabonen, vers citroensap (1 citroen is ruim voldoende), een grote pan, blender, vergiet, fijngeweven katoenen doek, tofu vorm. Als vorm kan bijvoorbeeld een plastic bakje waar je in de bodem gaatjes hebt gemaakt dienen. De gaatjes zijn nodig om het overtollige vocht eruit te laten lopen. En uiteraard leg je je geoogste zeewier klaar.

 

Stap 1: Week en kiem de sojabonen.

Week de sojabonen minimaal een dag en nacht. Ververs tussendoor enkele keren het weekwater om de saponinen uit te spoelen. Ook hier is van kracht: een beetje saponinen ondersteunt je gezondheid, overdaad is schadelijk. Leg vervolgens de bonen op kamertemperatuur in een glazen kom tot ze gekiemd zijn. Spoel de bonen dagelijks. Tijdens het kiemen wordt het fytinezuur in de boon afgebroken om de mineralen voor de groei beschikbaar te maken. Breek je het fytinezuur niet af, dan gedraagt het zich in je lichaam op dezelfde wijze als in de boon: het bindt zich aan de mineralen in je lichaam – het onttrekt dus mineralen.

 

Stap 2: Maak sojamelk.

Blender 500 gr gekiemde sojabonen met 1 liter water tot je een vloeibare massa hebt verkregen.

 

Stap 3: Het maken van de kaas.

Hang de vergiet boven de pan. Bekleed de vergiet met de katoenen doek. Schenk er de room door en vervolgens nog 2 liter extra water. Knijp goed al het vocht uit de doek. In de pan zit nu je sojamelk, klaar om tofu te gaan maken. De in de doek achter gebleven pulp niet weggooien! Daar maak je de lekkerste sojabrokken mee. Dit door eenvoudig de pulp uit de spreiden op een bakvel en in de oven op 100 graden te drogen. Gebruik ze op dezelfde wijze als de gedroogde sojabrokken die je in de winkel koopt.

Je dient de melk te koken. Rauwe soja melk is namelijk niet bevorderlijk voor je gezondheid. Breng de pan met soja melk dus op een laag vuur onder voortdurend roeren aan de kook. Ongeveer 10 minuten. Je verkrijgt een heerlijke romige melk. Vergelijk de smaak maar eens met de sojamelk die je kant-en-klaar in de winkel koopt. De smaak is zachter en beduidend voller. In het algemeen wordt soja melk namelijk niet uit de volle boon gemaakt, maar uit de afval van het persen van de olie uit de boon.

Wanneer de melk is gekookt, draai je het vuur uit. Voeg klein gehakte zeewier naar keus toe. Breng de melk opnieuw aan de kook. Zodra de melk weer kookt voeg je een scheut van het citroensap toe terwijl je blijft roeren. Het zuur van de citroen maakt dat de eiwitten samenklonteren en dat is ook de bedoeling. Herhaal het toevoegen van een scheut citroensap tot de eiwitten echt flink aan elkaar gaan klonteren. Schep de klonters uit de pan in je tofu vorm. Druk goed aan zodat je al het vocht eruit perst en zet er iets zwaars op. Laat afkoelen. Klaar : ) is je home made tofu. Je kunt wat van het achtergebleven vocht in de pan gebruiken om de tofu in te bewaren, zodat hij niet uitdroogt.

© Marion de Kort