wildpluk JAARTRAINING at home

Wildpluk JAARTRAINING at home

De 3 speerpunten

 

Speerpunt 1

Heerlijk hè, die prachtige overvloed aan kris kras door elkaar groeiende planten. Maar ook overweldigend. Doch, de rijkdom van de plantenwereld mag als een chaos ogen, de natuur kent een prachtige ordening! Planten ordenen zich in families-geslachten-soorten (zie ook mijn boek het Wildpluk Compendium). En elke familie heeft zijn karakteristieke plantenstoffen. Dit betekent dat als je de plantenfamilie kunt herkennen*, je tegelijk veel over de (on)eetbaarheid van alle planten in die familie weet! 

Eén van de belangrijkste speerpunten van de Wildpluk Jaartraining is dan ook scholing in de systematiek van de plantenwereld; je verkrijgt overzicht over en inzicht in de wirwar van al die individuele planten. 

* Speerpunt 1 is één van de verschillen met de cursussen wildplukken voor beginners I en wildplukken voor beginners II. In de cursussen leer je losse plantensoorten (her)kennen.

 

Speerpunt 2

Het tweede belangrijke speerpunt is grondige kennis van de plantenstoffen*. Natuurlijk kan ik je gewoon vertellen welke planten (on)eetbaar zijn en : ) in het Wildpluk Compendium doe ik dat ook. Maar daarmee ontwikkel je je niet tot een zelfstandige, van mij onafhankelijke, wildplukker. Daarvoor dien je te kunnen begrijpen waarom een plant (on)eetbaar is. Daarom komen in de Wildpluk Jaartraining grondig de plantenstoffen aan de orde. Het zijn namelijk de plantenstoffen die de (on)eetbaarheid bepalen.

Eveneens voor de gastronomie vormen de plantenstoffen het vertrekpunt. Zij bepalen op welke wijze je de plant in de keuken bereidt om de smaak, vitaliteit en verteerbaarheid van de plant optimaal tot zijn recht te laten komen (zie ook mijn boek leer koken met de natuur). Bij de wilde plant is het recept nooit het startpunt, maar het smaakvolle resultaat van je kennis van de plantenstoffen!

Dankzij hun specifieke plantenstoffen hebben wilde planten bovendien een uiterst belangrijke rol in het preventief ondersteunen van gezondheid. Je leert van A tot Z waarom wilde planten in de dagelijkse voeding thuishoren. Alsook het juiste gebruik. Wilde planten zijn weliswaar bijzonder gezondheidsondersteunend, maar bij onjuist gebruik evenzo goed belastend! 

* Speerpunt 2 is één van de verschillen met de cursussen wildplukken voor beginners I en wildplukken voor beginners II. In de cursussen worden de plantenstoffen en hun relatie met de (on)eetbaarheid uitsluitend aangestipt. Je wordt in de cursussen dus niet diepgaand geschoold in de kennis van de plantenstoffen.   

 

Speerpunt 3

Je leert zelfstandig planten determineren met behulp van een flora. 

 

Lesmateriaal

De leerstof is opgebouwd uit 116 digitale lessen* verdeeld over 12 modules. Leren in je eigen tempo. En op pad in de natuur wanneer het jou uitkomt, in je eigen omgeving.

Van januari t/m oktober is er voor elke maand een module, afgestemd op de planten die die maand in de natuur te vinden zijn. De 11e module is een afrondende module gericht op specifiek risicovolle planten(stoffen). De 12e module is een toets (samen met alle antwoorden), De toets is niet zozeer bedoeld om stressvol je kennis te checken. Leren is vooral doen-ervaren-herhalen. De toets is een samenvatting van alle leerstof om alles nog een keer op te nemen.

De leerstof is ruimschoots voorzien van opdrachten om de theorie praktisch te kunnen oefenen - in de natuur én in de keuken. De teksten zijn, waar mogelijk, voorzien van een heldere visuele toelichting. 

De digitale lessen zijn losse PDF bladen, die je kunt printen en samen met de inhoudsopgave in een map tot boekvorm kunt bundelen.

* De Wildpluk Jaartraining at home is een digitaal leer-het-jezelf leermiddel en dus géén onderwijs op afstand waarbij je tijdens de cursus interactie kunt hebben met je docent voor het stellen van vragen. 

 

De kosten bedragen € 35 per maandelijkse module, in totaal € 420 - het is niet mogelijk per maand te betalen. Starten is mogelijk wanneer jij wilt.

 

Niveau

De leerstof is op HBO-niveau. Uiteraard hoef je geen HBO’er te zijn om deel te kunnen nemen. Maar het is wel belangrijk dat je in potentie beschikt over de cognitieve vaardigheid om dit niveau te kunnen volgen.

 

Extra benodigdheden

  • Eenvoudige loep, 6x vergrotend.
  • Flora .

Primair wordt in de leerstof de 'Veldgids Nederlandse Flora – Henk van Eggelte – ISBN 978-9-05011-491-2' gebruikt. Aanvullend (het is altijd fijn meerdere flora's naast elkaar te gebruiken want ze zijn het niet altijd met elkaar eens) kun je eventueel aanschaffen: 'Benelux veldgids – Ruud van der Meijden, Maarten Strack van Schijndel & Fabienne van Rossum – ISBN 978-9-08245-113-9' en 'Heukels Flora van Nederland – Leni Duistermaat – ISBN 978-9-00158-956-1'. 

 

Meer informatie?
Voor meer informatie ben ik telefonisch bereikbaar: 06 47202207. Wil je mij en de wijze waarop ik onderwijs eerst leren kennen? Dat kan door een keer deel te nemen aan een wandeling of start klein met de cursus wildplukken voor beginners

 

Uitbreiding met live lessen in de natuur

Wil je de Wildpluk Jaartraining at home graag uitbreiden met live lessen in de natuur. Dat is mogelijk, klik hier voor meer informatie.

Aanmelden

  • Ik heb de Algemene Voorwaarden gelezen en begrepen.
  • Tot de factuur is betaald kan ik annuleren door een e-mail te sturen naar Marion de Kort. Ik ga ermee akkoord dat eenmaal ontvangen digitaal lesmateriaal niet kan worden geretourneerd of worden geruild. 

Nadat de aanmelding ontvangen is, krijg je via de e-mail de factuur toegezonden. Na betaling van de factuur ontvang je via WeTransfer alle 12 modules .

Een greep uit de REVIEWS

 

"Een erg goede opbouw! Wat ik verder enorm goed vind aan de leerstof is dat we niet slechts losse planten leren, maar het uitgangspunt de plantenfamilie is. En ook dat we niet slechts leren wat (on)eetbaar is, maar het verband tussen (on)eetbaarheid en plantenstoffen." (K. van Otterdijk)

 

“Wat een enorme rijke lessen! Erg duidelijk uitgelegd! In een kleine groep met een gezellige lerares die enorm veel kennis heeft.” (Carla D.)

 

“Geweldig veel geleerd van Marion naast de redelijke kennis die ik al had. Echte aanrader.” (Eef V.)

 

"De leerstof is heel gestructureerd en alle losse lessen vormen een totaalbeeld. Eveneens de opbouw van de leerstof is erg goed! Echt complimenten over je duidelijke reader en de vele heldere foto’s. Dank je wel ook voor alle verdiepende informatie die je me gegeven hebt. Dankbaar!" (Corina B.)

 

“Lieve Marion, super bedankt voor wat ik allemaal van je heb mogen leren.” (Nicolle de B.)

 

“Ik heb met veel plezier en enthousiasme opnieuw leren kijken.” (Margo F.)

 

"De opbouw is echt enorm goed. Elk volgend deel van de leerstof sluit aan bij het vorige." (S. Franken)

 

“Het is eindelijk gelukt om een degelijke en systematische plantenbasis te leggen! Ik probeerde het al tien jaar. In een wildplukwandeling – hoe goed ze ook zijn – leer je in het beste geval 10 en in het slechtste geval 50 planten (in het wilde weg). De instructeur wijst aan wat hij of zij tegenkomt, noemt een paar kenmerken en hoe je de plant kunt gebruiken. Dit los van de structuur van plantenfamilies en plantenstoffen. De Wildpluk Jaartraining werkte! Ik ontdekte wat er eerder mis was gegaan: herhaling, structuur en detail.” (Mieke H.)