Marion

Van 1987 – 1997 is Marion aanvankelijk opgeleid tot natuurgeneeskundige, fytotherapeut (herborist) en klassiek homeopaat:

 

  • Hogeschool Hippocrates, Bloemendaal
  • Hoge School voor Natuurgeneeswijzen & Klassieke homeopathie, Arnhem

 

Zonder titels in eenvoudige taal: zij leerde natuurlijke methodes om ziekten te genezen. Met een uitmuntend als aantekening op haar diploma sloot zij deze studies af.

 

Vanuit deze basis doet zij inmiddels bijna 35 jaar onderzoek naar de wilde plant als voedingsmiddel in relatie tot preventieve gezondheidszorg. Haar grote vraag was namelijk niet beantwoord: “Zoveel wilde planten zijn eetbaar, waarom de wilde plant pas in ons leven omarmen wanneer we ziek zijn? Hebben zij niet eveneens of wellicht vooral een enorme waarde in het preventief zorgdragen voor onze gezondheid?” Uit haar onderzoek bleek het antwoord een volmondig JA.

 

Het uitgangspunt van al haar onderzoek zijn de fytonutriënten. Deze plantenstoffen, door het voedingscentrum als onbelangrijk weggewoven, zijn de grondleggers van gezondheid. En fytonutriënten zijn nauwelijks nog in onze gekweekte groenten terug te vinden! Wilde planten zijn de missing link  in onze voeding ( ontbrekende schakel in onze voeding -  © 2016 ). 

 

Vanuit haar kennis van de plantenstoffen ontwikkelde Marion in 2013 het concept van de zes wilde smaakkarakters, met de 5 natuurelementen als invalshoek. De plantenstoffen en hun eigenschappen zijn de sleutel tot de kunst van het koken met wilde planten

 

Daarnaast nam zij de (on)eetbaarheid van de volledige flora van de Lage Landen onder de loep (Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Noord-Frankijk). Daar was een goede reden voor. Het algemene criterium voor de beoordeling of een plant eetbaar is, is of de plant van oudsher gegeten wordt en de ene wildplukker schrijft het van de andere wildplukker over, dit zonder enige kennis van de plantenstoffen. De consumptie van diverse wilde planten geschiedt van origine echter niet als voedingsmiddel, maar als fytotherapeuticum (geneeskrachtige plant). Er is dus een beduidend verschil tussen eetbaar zijn en geschikt zijn als voedingsmiddel. Gedurende zes jaar heeft Marion gewerkt aan het achterhalen van de fytochemie (geheel aan plantenstoffen) van onze complete wilde flora. Vervolgens onderzocht zij aan de hand van de plantenstoffen de (on)eetbaarheid van elke plant. Voor wie interesse heeft in deze encyclopedie, zie het Wildpluk Compendium - ISBN 9789076189918. Daarnaast is in het boek veel aandacht geschonken aan de wilde plant in een voedselbos. Want het is een beetje van de zotte dat door de voedselbos experts allerhande 'bijzondere' aanplant aanbevolen wordt terwijl we onze supergezonde én lekkere inheemse pioniers (planten die spontaan verschijnen) met veel moeite verwijderen.

 

 

Werken uit eigen pen

 

- BASISKOOKBOEK eetbare wilde planten (2023)

- Wildpluk Compendium, eetbare wilde planten encyclopedie (2021)

- Leer koken met de natuur (2016)

- Supervoeding van eigen bodem (2014)

 

 

Vertalingen

 

- Eetbare wilde planten 200 soorten herkennen en gebruiken

- Sepp Holzer's permacultuur

 

 

Leeftijd

Voor wie altijd nieuwsgierig naar leeftijd is, geboren in ’65.

 

 

Je kunt de wilde plant niet eventjes in de supermarkt shoppen. Je moet het leven in; de wind door je haren, de zon en regen op je gezicht, de bodem klevend aan je handen, de prachtige aroma’s in je neus. De natuur is zo ontzettend mooi, ze is onze kostbaarste schat! 

Ik ben dol op wildgroen voedsel
En dus zo’n gekke wildplukker


Wilde planten en voeding, die 2 zijn 1 voor mij


Ze bevatten nog fytonutriënten … een schatkist vol gezondheid
In onze gekweekte groenten zitten : ( nauwelijks nog fytonutriënten

 

Ze zijn de woonplaats van ontelbaar veel micro-organismen
Vergis je niet, de meeste micro-organismen verzetten voor jouw gezondheid een enorm werk
Eveneens deze harde werkers zijn nauwelijks nog op onze gekweekte groenten te vinden

 

Wilde planten hebben veel meer smaak dan onze gekweekte groenten


En al deze rijkdom is helemaal gratis

De natuur vraagt niet meer dan jouw liefdevolle zorg