mijn werk/ over MARION

x

Ik startte mijn scholing in 1992 op één van de oudste academies voor holistische geneeswijzen in Nederland, de Hogeschool Hippocrates te Bloemendaal. Gevolgd door een 5-jarige opleiding aan de Hoge School voor Natuurgeneeswijzen te Arnhem. Van oorsprong ben ik opgeleid tot natuurgeneeskundige, fytotherapeut (herborist) en klassiek homeopaat. M.a.w. mijn roots liggen in de zogenoemde alternatieve geneeswijzen en ben ik geschoold met behulp van de natuur de gezondheid van de zieke mens te herstellen.

Naar mijn gevoel was ik echter hartstikke regulier bezig; brand blussen al was dat met behulp van natuurlijke middelen. Al vrij jong in mijn scholingen legde ik mijn docenten een nieuwe route in het bestaande concept voor. Het bevreemde mij dat de wilde plant uitsluitend werd gebruikt om ziekte te genezen en het vakgebied voeding keurig de focus had op de gangbare voedingsstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten, mineralen & vitaminen). Zo veel van die wilde planten waren eetbaar. Zou herintegratie van de wilde plant in onze voeding niet een rol kunnen hebben in de PREVENTIE van ziekte? Dit idee zou mijn studie en leven een totaal nieuwe wending geven.

Als eerste dreigde ik van de directie niet af te mogen studeren. Mijn denkbeeld zette de totale inrichting van de natuurgeneeskundige en fytotherapeutische scholing op zijn kop. Het leven dacht er anders over. Met een uitmuntend zwaaide ik als enige in het bestaan van de opleiding af. Tegen de zin van de directie in. Het is wellicht niet aardig hoe dat voor mij voelde, maar fijn is zo’n victorie!

Als tweede ging ik aan het spitten. In de fytochemie (de wetenschap die zich bezigt met het analyseren van de inhoudsstoffen van planten), want het is de fytochemische samenstelling van een plant die de (on)eetbaarheid en input op de gezondheid bepaald. En letterlijk in de aarde. Een intensieve dwaaltocht door de natuur fysiek op zoek naar de plant in theorie volgde. Voor de zeldzame soorten die moeilijk te vinden zijn werd mijn tuintje een broedplaats. Inmiddels ben ik ruim 25 jaar exploreren verder. En alleen maar meer overtuigd.

We dienen terug de kennis te vergaren welke wilde planten eetbaar zijn en hoe je ze gebruikt in de dagelijkse voeding. Enne bovenal niet te vergeten : ) ontdekken hoe ontzettend leuk en lekker dát is!

In onze tegenwoordige groente is niets meer over van de oorspronkelijke potentie van de wilde plant waaruit ze gekweekt is. In de veredeling is het gehalte aan mineralen & vitaminen drastisch gedaald en van de aanwezige fytonutriënten is helemaal nauwelijks iets overgebleven. Dat zijn 3 elementen die een essentiële de gezondheid beschermende rol hebben! Overigens, ook culinair is onze groente verstrekkend achteruit gehold. Met het eruit kweken van de fytonutriënten zijn ook hun prachtige karakteristieke smaken verloren gegaan! Wie herinnert zich nog dat witlof ooit bitter smaakte?

Nog altijd ben ik een gepassioneerd holistisch gezondheidstherapeute, maar met een enorme dosis liefde, humor en perfectionisme draag ik vooral ook graag mijn kennis van en liefde voor de wilde eerbare plant over.

x

Auteur van:

Momenteel werk ik aan het schrijven van het Wildpluk Compendium.

Vertaalster van de boeken:

  • Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken (ISBN 9789077463253)
  • Holzer’s permacultuur (ISBN 9789062245178)

x

Voor wie altijd nieuwsgierig naar leeftijd is, geboren in ’65.

x