Wildpluk JAARTRAINING – eetbare wilde planten voedingsacademie

15 maart start een nieuwe groep – VOLZET als je je graag wilt aanmelden voor de wachtlijst laat me dat dan graag via de e-mail weten (dekortmarion apenstaartje gmail punt com)

  • Leren determineren, oogsten en gebruiken van de wilde eetbare plant als voedingsmiddel.
  • Kennis van de plantenstoffen.

Er zijn twee manieren om te leren wildplukken. Je trekt de natuur in en leert over de individuele planten die je tegenkomt. En natuurlijk doen we dat volop. Je kennis zal op die wijze echter nooit verder reiken dan de planten die we tegenkomen én het betekent dat je van elke plant een heleboel informatie moet onthouden. Daarom is de Wildpluk Jaartraining zodanig ontwikkeld dat je bovenal ook leert hoe planten zich ordenen in families en geslachten en hoe je complete families en geslachten kunt leren (her)kennen. Dát maakt je wildplukwereld niet alleen zeer breed maar vooral ook overzichtelijk en inzichtelijk. Je gaat de eetbare natuur leren begrijpen en eigen maken.

Verder is niet de plant, maar zijn de plantenstoffen het uitgangspunt in het leren over de (on)eetbaarheid van de natuur. Het zijn namelijk de plantenstoffen die de (on)eetbaarheid bepalen. Eveneens bepalen de plantenstoffen wat de geneeskrachtige werking voor je gezondheid is, hoe je de plant in de keuken bereid en ook hoe je de plant in je voeding integreert. Kennis van de plantenstoffen verschaft je een solide fundament! Tot slot leer je hoe in beginsel elke plantenfamilie wordt gekarakteriseerd door bepaalde plantenstoffen. Wat betekent dat kennis van de essentie van de plantenfamilie, je kennis versterkt over ALLE planten in die familie.

De goed gestructureerde opbouw maakt de jaartraining ook geschikt voor de beginnende wildplukker.

De lesstof is op HBO-niveau.

 

Docente

Je docente is Marion de Kort. Zij analyseerde, exploreerde en categoriseerde gedurende 30 jaar de fytochemie & (on)eetbaarheid van alle planten in onze natuur en is een autoriteit op het gebied van de eetbare wilde plant als voedingsmiddel.

 

Lesdagen & tijden

De jaartraining bestaat uit 12 lessen.

 

Locatie 

De theorielessen zijn in mijn woon-werkruimte Tilburg centrum, slechts enkele minuten lopen vanaf het Centraal Station. De lessen in de natuur vinden plaats in het buitengebied rond Tilburg. Enkele lessen gaan we, in overleg, elders in het land op pad naar bijzondere biotopen. Reis je met het openbaar vervoer: je kunt voor het buitengebied van Tilburg op het station een fiets huren – je docente verplaatst zich eveneens per fiets. Kom je met de auto: in het buitengebied van Tilburg kun je gratis parkeren, voor de theorielessen parkeer je in één van de parkeergarages van Tilburg centrum.

 

Aantal deelnemers
De groepen zijn kleinschalig (maximaal 7 deelnemers) opdat een ieder zijn leerproces voldoende aandacht kan krijgen.

 

Aanmelden

Er starten jaarlijks 2 groepen, 1 cursistengroep op de zondag (maart t/m september met een zomerpauze) en 1 cursistengroep op de maandag (oktober t/m juli met een winterpauze).

  • 7 oktober 2019 start maandag groep – VOLZET
  • 15 maart 2020 starten de lessen van een nieuwe zondag groep – VOLZET als je je graag wilt aanmelden voor de wachtlijst laat me dat dan graag via de e-mail weten (dekortmarion apenstaartje gmail punt com)  

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen (dekortmarion apenstaartje gmail punt com). Indien je graag eerst een kennismakingsgesprek wilt ben ik telefonisch te bereiken voor het maken van een afspraak (06 47202207). Aan een kennismakingsgesprek zijn geen kosten verbonden.

 

Kosten en materialen

Het lesgeld is € 80 per lesdag (10.00 – 17.00 uur) plus de inschrijving à € 120.  In totaal zijn de kosten € 1080 (12 volle lesdagen en de inschrijving). Daarvan dient het inschrijfgeld à € 120 bij aanmelding te worden betaald. Het resterende lesgeld dient uiterlijk een maand voor de start van de jaartraining te worden voldaan.

Inbegrepen is een map met de theoretische lesstof. Het beeldmateriaal van de planten ontvang je digitaal. Koffie en thee zijn aanwezig. Je lunch(boterham) dien je zelf te verzorgen. Eveneens niet bij het lesgeld inbegrepen zijn je reiskosten en ‘gereedschappen’ (klik hier voor de benodigdheden die je zelf dient aan te schaffen)

De algemene voorwaarden & disclaimer kun je hier vinden 

 

Een kleine afzwaai impressie

“Wat een enorme rijke lessen! Erg duidelijk uitgelegd! In een kleine groep met een gezellige lerares die enorm veel kennis heeft.” (Carla D.)

“Geweldig veel geleerd van Marion naast de redelijke kennis die ik al had. Echte aanrader.” (Eef V.)

“Lieve Marion, super bedankt voor wat ik allemaal van je heb mogen leren.” (Nicolle de B.)

“Ik heb met veel plezier en enthousiasme opnieuw leren kijken.” (Margo F.)

“Het is eindelijk gelukt om een degelijke en systematische plantenbasis te leggen! Ik probeerde het al tien jaar. In een wildplukwandeling – hoe goed ze ook zijn – leer je in het beste geval 10 en in het slechtste geval 50 planten (in het wilde weg). De instructeur wijst aan wat hij of zij tegenkomt, noemt een paar kenmerken en hoe je de plant kunt gebruiken. Dit los van de structuur van plantenfamilies en inhoudsstoffen. De wildpluk jaartraining werkte! Ik ontdekte wat er eerder mis was gegaan: herhaling, structuur en detail.” (Mieke H.)

Je bent benieuwd naar foto’s en verslaglegging van de wildpluk avonturen, die vind je uitgebreid op mijn Fb pagina.


 

 

Strandbiet © Marion de Kort