Wildpluk JAARTRAINING

 Leren (her)kennen, oogsten en gebruiken van de wilde plant in je dagelijkse voeding.

 Fytonutriënten en waarom het eten van de plant het gezond houden van je lichaam ondersteunt of schaadt.

Inzicht in de taxonomische systematiek én in de chemotaxonomie van onze flora.

Taxonomische systematiek
Planten worden hiërarchisch geordend naar families-geslachten-plantensoorten. Elke familie heeft zijn karakteristieke uiterlijke kenmerken. Wanneer je deze kenmerken kent dan heb je een enorm gereedschap om in het veld de individuele soort te kunnen plaatsen, zonder dat het nodig is de paar duizend in onze natuur groeiende soorten uit je hoofd te kennen! Alsook kun je niet alleen inschatten of de plant (on)eetbaar is, maar ook wat het effect van de plant is op de gezondheid van je lichaam – zie chemotaxonomie.

Chemotaxonomie
Elke plantenfamilie heeft zijn eigen unieke fytochemische geaardheid: in elke familie is een bepaalde plantenstof collectief aanwezig. Het is de fytochemische samenstelling van planten die voor een wildplukker zo interessant is, want deze geeft waardevolle informatie over de (on)eetbaarheid van een plant! Je docente deed onderzoek naar de (on)eetbaarheid van alle in onze natuur groeiende planten en hun categorisering in plantenfamilies.

Wat de jaartraining zo verstrekkend en diepgaand tegelijk maakt is dat de lesstof zich niet beperkt tot een bestemd aantal planten. Je bemachtigt een basis waarmee je je de rest van je leven kunt doorontwikkelen.

De lesstof is op HBO-niveau.

 

Lesdagen, tijden & beeldimpressie

De jaartraining beslaat 12 lessen.

 

Locatie 

De theorielessen zijn kleinschalig in de huiskamer van je docente: Tilburg centrum (vlak bij het  Centraal Station). Het veldwerk vindt plaats in de buitengebieden rond Tilburg (je kunt op het station een fiets huren – je docente verplaatst zich eveneens per fiets). Enkele lessen gaan we elders in het land op pad.

 

Mogelijkheid tot deelname

Er is plaats voor ongeveer 6 deelnemers in een groep om de individuele kwaliteit hoog te kunnen houden.

Er starten jaarlijks 2 groepen. Eén groep op de zondag (februari t/m oktober met een zomerpauze) en één groep op de maandag (oktober t/m juli met een winterpauze).

  • 24 februari 2019 start zondag groep – VOLZET
  • 7 oktober 2019 start maandag groep – VOLZET, aanmelden voor de wachtlijst mocht er door een (niet te hopen) calamiteit een deelnemer uitvallen is nog wel mogelijk.
  • februari 2020 start de zondag groep van volgend jaar, de datums van de lesdagen zijn in juli bekend.

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen: dekortmarion apenstaartje gmail punt com

Je deelname is verzekerd van een plaats na ontvangst van je aanmelding samen met de betaling van het inschrijfgeld.

Graag eerst kennismaken voordat je beslist? Neem dan telefonisch contact op (06 47202207) om een afspraak te maken. In een kennismakingsgesprek wordt je de opbouw van het lesmateriaal uitgelegd en er is uiteraard ruimte voor vragen. Aan een kennismakingsgesprek zijn geen kosten verbonden.

 

Kosten en materialen

Het lesgeld is € 80 per lesdag (10.00 – 17.00 uur).  In totaal zijn de kosten € 960 inclusief het inschrijfgeld. Bij aanmelding wordt voor de reservering van je deelnameplek € 200 inschrijfgeld gevraagd, dit bedrag wordt met het lesgeld verrekend. Het resterende lesgeld dient uiterlijk een maand vooraf aan de start van de jaartraining te worden voldaan.

Inbegrepen is een map met de theoretische lesstof. Het beeldmateriaal van de planten ontvang je digitaal. Er is uiteraard koffie/ thee met iets lekkers en er is soep. Je lunch(boterham) dien je zelf te verzorgen. Eveneens niet bij het lesgeld inbegrepen zijn je reiskosten en de aanbevolen literatuur, vergrootglas en fotocamera: zelf aanschaffen.

De algemene voorwaarden & disclaimer kun je hier vinden