Wildpluk JAARTRAINING

  • Zelfstandig leren determineren
  • Scholing in de fysiologie (werking van de organen van het menselijk lichaam) en de invloed daarop van de fytochemie (plantenstoffen).
  • Je leert de essentie van de plantenstoffen, vanwaaruit je leer koken met de natuur begrip en vaardigheid ontwikkelt.

 

Determineren

Je leert alle grondbeginselen om zelfstandig planten te kunnen determineren. Er zijn twee manieren om planten te leren (her)kennen. Je leert over de individuele planten. Je kennis zal op die wijze echter nooit verder reiken dan losse planten én het betekent dat je van elke plant een heleboel informatie moet onthouden. Daarom is de Wildpluk Jaartraining zodanig ontwikkeld dat je bovenal ook leert hoe planten zich ordenen in families en hoe je de volledige familie kunt herkennen. Weet je de familie te herkennen, dán weet je in één oogopslag of een plant wel of niet tot een bepaalde familie behoort.

 

Plantenstoffen

Natuurlijk kan ik je gewoon vertellen welke planten (on)eetbaar zijn. Maar daarmee ontwikkel je je niet tot een zelfstandige, van mij onafhankelijke, wildplukker. Je wilt het kunnen begrijpen. Waarom is de plant (on)eetbaar en op welke wijze ondersteunt de plant mijn gezondheid of is de plant juist risicovol voor mijn gezondheid.  Daarom komen in de Wildpluk Jaartraining diepgaand de plantenstoffen aan de orde. Het zijn namelijk de plantenstoffen die de (on)eetbaarheid bepalen. Verder bepalen de plantenstoffen hoe je de plant in de keuken bereidt om de smaak, vitaliteit en verteerbaarheid van de plant optimaal tot zijn recht te laten komen. Bij de wilde plant is het recept nooit het startpunt, maar het smaakvolle resultaat van je kennis van de plantenstoffen!

 

De Wildpluk Jaartraining maakt je wildpluk wereld niet alleen zeer breed maar vooral ook overzichtelijk en inzichtelijk. Je gaat de eetbare natuur leren begrijpen en eigen maken.

 

De goed gestructureerde opbouw maakt de jaartraining ook geschikt voor de beginnende wildplukker.

 

Vereisten

De leerstof is op HBO-niveau. Uiteraard hoef je geen Hbo’er te zijn om deel te kunnen nemen. Maar het is wel belangrijk dat je in potentie beschikt over de cognitieve vaardigheid om dit niveau te kunnen volgen.

 

Docente

Je docente is Marion de Kort. Van oorsprong natuurgeneeskundige en fytotherapeut analyseerde, exploreerde en categoriseerde zij gedurende 30 jaar de fytochemie & (on)eetbaarheid van alle planten in onze natuur.

 

Lesdagen & tijden

De  lesdagen voor 2021 zijn in het najaar bekend. 

 

Locatie 

De theorielessen zijn in mijn woon-werkruimte Tilburg centrum, slechts enkele minuten lopen vanaf het Centraal Station. De lessen in de natuur vinden plaats in het buitengebied rond Tilburg.

 

Aantal deelnemers
Maximaal 6 deelnemers.

 

Aanmelden

  • 7 oktober 2019 start maandag groep – VOLZET
  • 15 maart 2020 starten de lessen van een nieuwe zondag groep – VOLZET   

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen (dekortmarion apenstaartje gmail punt com). Indien je graag eerst een kennismakingsgesprek wilt ben ik telefonisch te bereiken voor het maken van een afspraak (06 47202207). Aan een kennismakingsgesprek zijn geen kosten verbonden.

In het najaar worden de lesdagen van de volgende Wildpluk Jaartraining (jaartraining 2021) bekend gemaakt en is aanmelden weer mogelijk. Wil je graag een bericht ontvangen wanneer de lesdagen voor volgend jaar bekend zijn, stuur me dan via de e-mail (dekortmarion apenstaartje gmail punt com) even een verzoek.

 

Kosten en materialen

Het lesgeld is € 80 per lesdag (10.00 – 17.00 uur) plus de inschrijving à € 120.  In totaal zijn de kosten € 1080 (12 volle lesdagen en de inschrijving). Daarvan dient het inschrijfgeld à € 120 bij aanmelding te worden betaald. Het resterende lesgeld dient uiterlijk een maand voor de start van de jaartraining te worden voldaan.

Inbegrepen is een map met de theoretische lesstof. Het beeldmateriaal van de planten ontvang je digitaal. Koffie en thee zijn aanwezig. Je lunch(boterham) dien je zelf te verzorgen. Eveneens niet bij het lesgeld inbegrepen zijn je reiskosten en ‘gereedschappen’ (klik hier voor de benodigdheden die je zelf dient aan te schaffen)

De algemene voorwaarden & disclaimer kun je hier vinden 

 

Een kleine afzwaai impressie

“Wat een enorme rijke lessen! Erg duidelijk uitgelegd! In een kleine groep met een gezellige lerares die enorm veel kennis heeft.” (Carla D.)

“Geweldig veel geleerd van Marion naast de redelijke kennis die ik al had. Echte aanrader.” (Eef V.)

“Lieve Marion, super bedankt voor wat ik allemaal van je heb mogen leren.” (Nicolle de B.)

“Ik heb met veel plezier en enthousiasme opnieuw leren kijken.” (Margo F.)

“Het is eindelijk gelukt om een degelijke en systematische plantenbasis te leggen! Ik probeerde het al tien jaar. In een wildplukwandeling – hoe goed ze ook zijn – leer je in het beste geval 10 en in het slechtste geval 50 planten (in het wilde weg). De instructeur wijst aan wat hij of zij tegenkomt, noemt een paar kenmerken en hoe je de plant kunt gebruiken. Dit los van de structuur van plantenfamilies en inhoudsstoffen. De wildpluk jaartraining werkte! Ik ontdekte wat er eerder mis was gegaan: herhaling, structuur en detail.” (Mieke H.)

Indien je graag in het fotoalbum wilt neuzen, klik dan hier om naar mijn nieuwe website in ontwikkeling te surfen. Die website is nog niet gereed, maar onderaan de homepage kun je al wel het fotoalbum doorbladeren.


 

 

Strandbiet © Marion de Kort