x

Wildpluk JAARTRAINING

 

Degelijke systematische plantenbasis Zorgvuldige onderbouwing van het gebruik van de plant Gestructureerde opbouw 25 jaar kennis en ervaring

 

De 3 speerpunten

Speerpunt 1

Heerlijk hé, die prachtige overvloed aan kris kras door elkaar groeiende planten. Maar ook overweldigend. Doch, de rijkdom van de plantenwereld mag als een chaos ogen, de natuur kent een prachtige ordening! Eén van de belangrijkste speerpunten van de Wildpluk Jaartraining is dan ook het doorkrijgen van die ordening (cognitief en zintuiglijk). Dit maakt je wildpluk wereld niet alleen zeer breed maar vooral ook overzichtelijk en inzichtelijk. Praktisch houdt dit in dat de leerstof niet uitgaat van de individuele planten, maar de families waarin planten zich ordenen. Planten vanuit hun familie leren plaatsen scheelt je bovendien een heleboel te onthouden informatie. De primaire eigenschappen van een plantenfamilie zijn namelijk voor alle planten in die familie identiek.

Speerpunt 2

Het tweede belangrijke speerpunt zijn de plantenstoffen als grondbeginsel. Natuurlijk kan ik je gewoon vertellen welke planten (on)eetbaar zijn. Maar daarmee ontwikkel je je niet tot een zelfstandige, van mij onafhankelijke, wildplukker. Daarvoor dien je te kunnen begrijpen waarom een plant (on)eetbaar is. Daarom komen in de Wildpluk Jaartraining grondig de plantenstoffen aan de orde. Het zijn namelijk de plantenstoffen die de (on)eetbaarheid bepalen.

Eveneens voor het gebruik in de keuken vormen de plantenstoffen het vertrekpunt. Zij bepalen op welke wijze je de plant in de keuken bereidt om de smaak, vitaliteit en verteerbaarheid van de plant optimaal tot zijn recht te laten komen. Bij de wilde plant is het recept nooit het startpunt, maar het smaakvolle resultaat van je kennis van de plantenstoffen! Uiteraard is de leerstof ook voorzien van talloze recepten, maar ik wil vooral graag dat je meer leert dan louter een recept volgen en een uitstekende basis meegeven.

Speerpunt 3

Over de geneeskracht van wilde planten is heel veel informatie te vinden. En indien een bepaalde plant een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven staat dit natuurlijk in de leerstof vermeld.

Echter, hoe zit het nu met de inzet van eetbare wilde planten in de dagelijkse voeding om ziek worden te vóórkomen? Wilde planten hebben daar een uiterst belangrijke rol in! In de leerstof wordt daaraan uitgebreid aandacht geschonken.

 

De goed gestructureerde opbouw maakt de jaartraining ook geschikt voor de beginnende wildplukker.

 

Wat krijg je

De leerstof van de Wildpluk Jaartraining is verdeeld in 12 modules of hoekstenen. Een hoeksteen bevat gemiddeld 7 lessen. Verspreid over een jaar (en die tijd heb je echt nodig om de leerstof te integreren) ontvang je van januari tot en met december maandelijks een hoeksteen met nieuwe lessen in je digitale brievenbus; in totaal nabij 80 digitale lessen. De leerstof is ruimschoots voorzien van oefeningen om je vaardigheid ook daadwerkelijk te kunnen trainen. De teksten zijn, waar mogelijk, voorzien van een heldere visuele toelichting.

Daarnaast krijg je live 6 begeleidende lesmiddagen in de natuur* (klik hier voor meer informatie). Tijdens deze lessen kun je tevens al je vragen over de leerstof voorleggen. De live lessen in de natuur zijn in Tilburg.

(* De lessen in de natuur zijn niet rolstoel, scootmobiel of rollator toegankelijk.)

 

Studie uren

Het advies is voor de digitale lessen wekelijks 1 tot 2 uur tijd aan studie uren vrij te maken als je de Wildpluk Jaartraining ook werkelijk in een jaar wilt afronden. Is dat tempo te hoog, dan kun je de studieduur verlengen door 2 begeleidende lesmiddagen in de natuur te bewaren voor het nieuwe seizoen. In het nieuwe seizoen kun je dan rustig de digitale lessen waar je niet aan toe kwam afronden.

Het bewaren van 2 begeleidende lesmiddagen in de natuur voor het nieuwe seizoen is overigens ook het advies aan wie wel alle digitale lessen graag in 12 maanden wil afronden.  Leerstof echt eigen maken vraagt niet alleen een actieve tijdsinvestering, maar vooral ook passieve tijd om alles te verwerken.

 

Effectiviteit

Met het thuis doornemen van de digitale leerstof en het maken van de daarbij behorende opdrachten bereid je onze contactmomenten  in de natuur voor. Jij kunt dieper verwerken en gerichter vragen stellen. Ik kan inspelen op jouw voorkennis, doeltreffend opsporen wat van de leerstof nog niet begrepen wordt en toegespitst op de leerbehoefte invulling geven aan de les in de natuur.

 

Jij hebt er zin in? Ik ook!

 

Niveau

De leerstof is op HBO-niveau. Uiteraard hoef je geen Hbo’er te zijn om deel te kunnen nemen. Maar het is wel belangrijk dat je in potentie beschikt over de cognitieve vaardigheid om dit niveau te kunnen volgen.

 

Docente

Je docente is Marion de Kort.

 

Op maat

Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • De Wildpluk Jaartraining met 6 begeleidende lesmiddagen in de natuur € 810 inclusief de inschrijving.
  • De Wildpluk Jaartraining zonder de 6 begeleidende lesmiddagen in de natuur € 650 inclusief de inschrijving.

 

Benodigdheden

  • Eenvoudige loep , 5x vergrotend
  • Flora (Wacht met het aanschaffen van een Flora tot je in januari de eerste lessen ontvangt, opdat je een bewuste keuze kunt maken.)

 

Aanmelden

De Wildpluk Jaartraining start jaarlijks in januari. Instappen is mogelijk tot en met maart: stap je in februari of maart in, dan ontvang je met terugwerkende kracht de leerstof vanaf januari. De leerstof van de eerste 3 hoekstenen (samen 22 digitale lessen) vormt namelijk een noodzakelijke basis voor de  begeleidende lesmiddagen in de natuur. De begeleidende lesmiddagen in de natuur starten jaarlijks vanaf april.

Aanmelden is mogelijk wanneer jij wilt, mits er nog deelnemersplaatsen beschikbaar zijn. Bij aanmelding wordt een inschrijfbedrag van € 100 gevraagd voor de reservering van een deelnameplaats. Voor het resterende lesgeld ontvang je de eerste week van januari een factuur.  Bij annulering van de aanmelding is er geen recht op restitutie van het inschrijfbedrag.

Je kunt je voor 2021 aanmelden door mij een e-mail (dekortmarion apenstaartje gmail punt com) te sturen. Vragen? Bij voorkeur directe telefonische communicatie (06 47202207) in plaats van heen en weer e-mailen.

Er is jaarlijks ruimte voor 8 nieuwe leerlingen – er zijn voor 2021 nog 6 deelnemersplaatsen beschikbaar.

Je vindt het fijn eerst de lessen in te zien voordat je wilt beslissen? Dat is uiteraard mogelijk. Neem dan even telefonisch contact op (06 47202207) voor het maken van een live kennismakingsafspraak in Tilburg. Dan kan ik je de volledige lesmap laten inzien en toelichten. Voor een kennismakingsgesprek neem ik ongeveer een uurtje de tijd. Er zijn geen kosten verbonden aan een kennismakingsgesprek. Er is ruimte voor kennismakingsgesprekken van september tot en met maart – ná en vóór de drukte van mijn werk in het veld.

 

Wildpluk Jaartraining of de cursus Learn-It-Yourself wildplukken het seizoen rond?

De leerstof van de Wildpluk Jaartraining en de leerstof van de cursus Learn-It-Yourself wildplukken het seizoen rond is onafhankelijk van elkaar te volgen; ze vormen allebei een zelfstandig geheel. Wat zijn de verschillen?

In de cursus learn-it-yourself ligt de nadruk op het determineren oftewel het leren (her)kennen van individuele planten. Je ontvangt daartoe digitale studiepapers. Zijdelings worden de eetbaarheid en eventuele geneeskrachtige werking genoemd. Met de studiepapers bouw je een schitterende eetbare wilde planten database op. Deze cursus is een uitbreiding op de planten van de Wildpluk Jaartraining, maar kan ook solitair gevolgd worden.

In de Wildpluk Jaartraining wordt je grondig geschoold in de (on)eetbaarheid van wilde planten, het gebruik in je dagelijkse voeding, de potentie van wilde planten in de preventieve zorg voor je gezondheid én hun prachtige talenten op gastronomisch vlak. Daarbij leer je niet alleen individuele planten (her)kennen maar wordt je vooral ook geschoold in de systematiek die de plantenwereld groepeert; je verkrijgt overzicht op en inzicht in de wirwar van al die individuele planten. Verder ontvang je in de scholing talrijke oefeningen om jezelf ook werkelijk te trainen en je ontvangt begeleidende lessen in de natuur.

Wil je uitsluitend planten leren (her)kennen en weten of de plant eetbaar is. Kies dan voor de cursus learn-it-yourself wildplukken het seizoen rond. Je kunt later altijd alsnog kiezen voor de Wildpluk Jaartraining. Omgekeerd is de cursus learn-it-yourself een uitstekende aanvulling op de Wildpluk Jaartraining indien je graag een eetbare wilde planten database wilt opbouwen.

 

Indien je graag in het fotoalbum wilt neuzen, klik dan hier om naar mijn nieuwe website in ontwikkeling te surfen. Die website is nog niet gereed, maar onderaan de homepage kun je al wel het fotoalbum doorbladeren.

 

Stage

Het is mogelijk tijdens de lessen in de natuur als stagiaire mee te lopen. De vergoeding die ik daarvoor vraag is € 60 per meeloopmiddag.

 

Een kleine afzwaai impressie

“Wat een enorme rijke lessen! Erg duidelijk uitgelegd! In een kleine groep met een gezellige lerares die enorm veel kennis heeft.” (Carla D.)

“Geweldig veel geleerd van Marion naast de redelijke kennis die ik al had. Echte aanrader.” (Eef V.)

“Lieve Marion, super bedankt voor wat ik allemaal van je heb mogen leren.” (Nicolle de B.)

“Ik heb met veel plezier en enthousiasme opnieuw leren kijken.” (Margo F.)

“Het is eindelijk gelukt om een degelijke en systematische plantenbasis te leggen! Ik probeerde het al tien jaar. In een wildplukwandeling – hoe goed ze ook zijn – leer je in het beste geval 10 en in het slechtste geval 50 planten (in het wilde weg). De instructeur wijst aan wat hij of zij tegenkomt, noemt een paar kenmerken en hoe je de plant kunt gebruiken. Dit los van de structuur van plantenfamilies en inhoudsstoffen. De wildpluk jaartraining werkte! Ik ontdekte wat er eerder mis was gegaan: herhaling, structuur en detail.” (Mieke H.)