WILDPLUK JAARTRAINING

De jaartraining beslaat 12 lessen. Er is jaarlijks ruimte voor 2 groepen van maximaal 6 deelnemers.

 • Een groep op de zondag. Deze loopt van februari t/m oktober met een zomer onderbreking – START 24 februari 2019.
 • Een groep op de maandag. Deze loopt van oktober t/m juli met een winter onderbreking.

 

Niveau

De lesstof is op HBO niveau.

 

Voor wie?

De scholing is toegankelijk voor de beginnend wildplukker. Ben je gevorderd of je hebt een herboristen scholing of een opleiding tot natuurgeneeskundige doorlopen? Dan biedt het lesmateriaal je alle mogelijkheid tot verbreding en verdieping.

 

Wat leer je

 • Leren (her)kennen/ determineren, oogsten en gebruiken van wilde planten in de dagelijkse voeding.
 • Er wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de plantenstoffen. Zodat je leert waarom een bepaalde plant je gezondheid ondersteunt.
 • De scholing strekt zich verder dan het leren determineren van een bepaald aantal planten. Je leert plantengroepen herkennen en vergaart kennis over de (on)eetbaarheid van de volledige groep.
 • Je leert een studievel van een plant maken.
 • Je leert een oogstkalender maken, inclusief de fytochemische geaardheid van de plant. Onze voorouders beschikten nog over trefzekere zintuigen om de (on)eetbaarheid van een plant vast te stellen. Wij beschikken over wetenschappelijke kennis. Dus de hedendaagse mens draait het om: hij begint bij kennis over de plantenstoffen en bouwt van daaruit ervaring op. Enig moment heb je in het veld (weer) voldoende ervaring om aan de hand van zintuiglijke waarneming te constateren binnen welke groep een bepaalde plant hoort, welke plantenstoffen de plant bevat en of de plant aldus (on)eetbaar is.

 

Tijdsinvestering

De opdrachten in het lesmateriaal vragen ongeveer een dagdeel in de week tijd. Dat hoeven uiteraard geen aaneen gesloten uren te zijn. De opdrachten zijn gericht op jezelf trainen in het leren herkennen van de plant in de natuur.

 

Aantal deelnemers

De opzet is kleinschalig. Maximaal 6 deelnemers in een groep – er is nog voor 2 personen de mogelijkheid tot deelname aan de groep die zondag 24 februari 2019 start.

 

Impressie

Op mijn Facebook pagina is allerhande beeldmateriaal van de wildpluk training te vinden; klik op de pagina in de horizontale balk op Foto’s.

 

Locatie: Tilburg

De binnen lessen vinden plaats in mijn woonruimte en kleine, maar met een diversiteit van ruim 100 soorten, wilde plantentuin (Tilburg centrum). Het veldwerk vindt plaats in de buitengebieden rond Tilburg. Voor wie niet met de auto maar met het openbaar vervoer reist: Tilburg centrum is op enkele minuten lopen vanaf het Centraal Station, voor het veldwerk in de buitengebieden kun je een fiets op het station huren of je eigen fiets met de trein meenemen. Je docent verplaatst zich eveneens per fiets.

 

Lestijden

10.00 – 17.00 uur

 • 10.00 – 13.00 binnenles
 • 13.00 – 14.00 lunchpauze
 • 14.00 – 14.30 verzamelen in de natuur
 • 14.30 – 17.00 veldwerk

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan van de indeling worden afgeweken. Verder is er altijd enkele lesdagen een volle veldwerk dag, om op pad te kunnen gaan in een paar uitzonderlijk mooie natuurgebieden en hun bijzondere flora.

 

Wat heb je nodig

Hier vind je een overzicht van je benodigde materialen.

 

Lesdagen 

 • Zondag groep (scholingsdagen zijn op de zondag):  start 24 februari 2019er is nog voor 2 personen de mogelijkheid tot deelname.
 • Maandaggroep (scholingsdagen zijn op de maandag): start 7 oktober 2019.

Klik hier voor een overzicht van de lesdagen.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen: dekortmarion apenstaartje gmail punt com

Je deelname is verzekerd van een plaats na ontvangst van je aanmelding samen met de betaling van het inschrijfgeld.

Graag eerst kennismaken voordat je beslist? Neem dan even telefonisch contact op om een afspraak te maken. In een kennismakingsgesprek leg ik je de opbouw van het lesmateriaal uit en er is uiteraard ruimte voor vragen. Aan een kennismakingsgesprek zijn geen kosten verbonden.

 

De algemene voorwaarden & disclaimer kun je hier vinden 

 

Kosten 

Het lesgeld is € 80 per lesdag (10.00 – 17.00 uur).  In totaal zijn de kosten € 960 inclusief het inschrijfgeld. Bij aanmelding wordt voor de reservering van je deelnameplek € 200 inschrijfgeld gevraagd, dit bedrag wordt met het lesgeld verrekend. Het resterende lesgeld dient uiterlijk in de maand vooraf aan de start van de jaartraining te worden voldaan.

Inbegrepen is een map met de lesstof. Het beeldmateriaal van de planten ontvang je digitaal. Er is uiteraard koffie/ thee met iets lekkers en er is soep. Je lunch(boterham) dien je zelf te verzorgen. Eveneens niet bij het lesgeld inbegrepen zijn je reiskosten en de aanbevolen literatuur, vergrootglas en fotocamera.

 

Toets

De toets is niet verplicht en bedoeld voor wie de scholing graag met een bewijs van deelname wil afronden. De toets omvat een schriftelijk- en praktijkgedeelte. De toetsing is deels gericht op cognitief begrip van de lesstof en deels op het echt eigen maken van de lesstof. Indien je graag een toets wilt afleggen doe je dat dan ook 1 jaar na het afronden van de scholing. Een jaar is namelijk de minimale tijd om alle lesstof ook werkelijk te kunnen integreren.

Er worden geen cijfers gegeven. Je bewijs van deelname omvat een beschrijving van de mate van je vaardigheden.

Tijdsduur van de toets: 1 dag.

Deelnamekosten: De kosten voor deelname aan een toets zijn € 100, inclusief een bewijs van deelname.

 

Stage

Stage lopen is mogelijk nadat je de scholing met een gunstig bewijs van deelname hebt doorlopen. Onder begeleiding ga je gedeelten van de overdracht van de lesstof zelfstandig uit te voeren.

Tijdsduur stage: Een stage duurt een volledige jaartraining (12 lessen).

Deelnamekosten: € 20 per stagedag – in totaal € 240 inclusief een verslag van je vaardigheden.