WILDPLUK JAARTRAINING

 

Start scholingsjaar 2019: 24 februari  er is nog voor 3 personen de mogelijkheid tot deelname.

 

De jaartraining beslaat 12 lessen, van februari tot oktober. Het is mogelijk de basis die in de eerste 4 lesdagen wordt gelegd afzonderlijk te volgen. Maar de daaropvolgende studieonderwerpen kunnen niet worden gevolgd zonder de basis van de eerste 4 lessen.

De scholingsdagen zijn op zondag. Bij voldoende belangstelling voor een doordeweekse dag is de vorming van een 2e groep op de maandag mogelijk.

 

Niveau

De lesstof is op HBO niveau.

 

Voor wie?

De scholing is toegankelijk voor de beginnend wildplukker.

Echter, ben je gevorderd of je hebt een herboristen scholing of een opleiding tot natuurgeneeskundige doorlopen of werk je met voeding of diëtetiek? Dan biedt het lesmateriaal je alle mogelijkheid tot verbreding en verdieping.

 

Wat leer je

  • Leren (her)kennen/ determineren, oogsten en gebruik van wilde planten in de dagelijkse voeding.
  • Inzicht in de wetenschappelijke methodische indeling van het plantenrijk en de relatie tussen plantenstoffen en plantenfamilies. Er wordt daarbij uitgebreid inhoudelijk aandacht geschonken aan de plantenstoffen. Zodat je leert waarom een bepaalde plant een specifieke gezondheidswaarde of giftigheid heeft, maar ook wat de optimale bereidingswijze is.
  • Welke planten? De scholing strekt zich verder dan een vaststaand aantal planten. Kennis van de relatie tussen plantenstoffen en plantenfamilies, geeft je als wildplukker all round kennis over de (on)eetbaarheid van de in onze natuur groeiende planten.

Het is uiteraard niet mogelijk in 12 lessen alle plantenfamilies te behandelen, maar wel de belangrijksten. Reeds deze kennis geeft je een dusdanige basis, dat je je met het geboden lesmateriaal nog jarenlang kunt doorontwikkelen.

 

Tijdsinvestering

De opdrachten in het lesmateriaal vragen ongeveer een dagdeel in de week tijd. Dat hoeven uiteraard geen aaneen gesloten uren te zijn. De opdrachten zijn gericht op jezelf trainen in het leren herkennen van de plant in de natuur. Je bent uiteraard niet verplicht deze te maken. Niets met de opdrachten doen is echter zonde van je lesgeld; in dat geval kun je beter voor een minder brede en diepgaande scholing kiezen.

 

Aantal deelnemers

De opzet is kleinschalig. Ongeveer 7 deelnemers in een groep, opdat er ruimte voor  aandacht is.

 

Impressie

Op mijn Facebook pagina is veel beeldmateriaal te vinden van de wildpluk training; klik op de pagina in de horizontale balk op Foto’s.

 

Locatie: Tilburg

De binnen lessen vinden plaats in mijn woonruimte en kleine, maar met een diversiteit van ruim 100 soorten, wilde plantentuin (Tilburg centrum). Het veldwerk vindt plaats in de buitengebieden rond Tilburg. Voor wie niet met de auto maar met het openbaar vervoer reist: Tilburg centrum is op enkele minuten lopen vanaf het Centraal Station, voor het veldwerk in de buitengebieden kun je een fiets op het station huren of je eigen fiets met de trein meenemen. Je docent verplaatst zich eveneens per fiets.

 

Lestijden

10.00 – 17.00 uur

 

Wat heb je nodig

Hier vind je een overzicht van je benodigde materialen.

 

Lesdagen 

De scholing start jaarlijks in februari. De lessen zijn op zondag. Klik hier voor een overzicht van de lesdagen.

Bij voldoende belangstelling voor een doordeweekse dag is de vorming van een 2e groep op de maandag mogelijk.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen: dekortmarion apenstaartje gmail punt com

Vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer in de e-mail te vermelden! Je deelname is verzekerd van een plaats na ontvangst van je aanmelding samen met de betaling van het inschrijfgeld.

Graag eerst kennismaken voordat je beslist? Aan een kennismakingsgesprek zijn uiteraard geen kosten verbonden.

 

De algemene voorwaarden & disclaimer kun je hier vinden 

 

Kosten 

Het lesgeld is € 80 per lesdag (10.00 – 17.00 uur). De deelnamekosten voor uitsluitend de basis (de eerste 4 lesdagen) bedragen € 320, dit is inclusief het inschrijfgeld. Indien je graag alle studieonderwerpen zou willen volgen, zijn de kosten € 960 inclusief het inschrijfgeld. Bij aanmelding wordt voor de reservering van je deelnameplek € 100 inschrijfgeld gevraagd, dit bedrag wordt aldus met het lesgeld verrekend. Het resterende lesgeld dient uiterlijk in de maand vooraf aan de start van de jaartraining te worden voldaan (in januari).

Inbegrepen is een map met de lesstof. Het beeldmateriaal van de planten ontvang je digitaal. Er is uiteraard koffie/ thee met iets lekkers en er is soep. Je lunch(boterham) dien je zelf te verzorgen. Niet bij het lesgeld inbegrepen zijn je reiskosten en de aanbevolen literatuur, vergrootglas en fotocamera.

 

Toets

De toets is niet verplicht en bedoeld voor wie de scholing graag met een bewijs van deelname wil afronden. De toets omvat een schriftelijk- en praktijkgedeelte. De toetsing is deels gericht op cognitief begrip van de lesstof en deels op het echt eigen maken van de lesstof. Indien je graag een toets wilt afleggen doe je dat dan ook 1 jaar na het afronden van de scholing. Een jaar is namelijk de minimale tijd om alle lesstof ook werkelijk te kunnen integreren.

Er worden geen cijfers gegeven. Je bewijs van deelname omvat een beschrijving van de mate van je vaardigheden.

Tijdsduur van de toets: 1 dag

Deelnamekosten: De kosten voor deelname aan een toets zijn € 100, inclusief een bewijs van deelname.

 

Stage

Stage lopen is mogelijk nadat je de scholing met een gunstig bewijs van deelname hebt doorlopen. Onder begeleiding ga je gedeelten van de overdracht van de lesstof zelfstandig uit te voeren.

Tijdsduur stage: Een stage duurt een volledige jaartraining (12 lessen).

Deelnamekosten: € 20 per stagedag – in totaal € 240 inclusief een verslag van je vaardigheden.