over Marion
Basis
Van 1992 – 1997 een 5-jarige opleiding tot natuurgeneeskundige, fytotherapeut, herborist en klassiek homeopaat:
- Hogeschool Hippocrates, Bloemendaal
- Hoge School voor Natuurgeneeswijzen & Klassieke homeopathie, Arnhem (HvNA)
Daarnaast volgde ik diverse scholingen op het gebied van energetische geneeskunde, van een opleiding reading & healing t/m de Reiki master, en het Zuid- en Noord-Amerikaanse sjamanisme. Mijn grote liefde is echter rondstruinen in de fysieke natuur.
(Diploma)
Ik leerde enorm veel over de natuur als geneesmiddel en over ziekte holistisch benaderen (kijken naar het geheel aan invloeden; fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch). Hoe meer ik echter over de natuur als geneesmiddel leerde, hoe groter een brandende vraag groeide. Waarom kwam de wilde plant pas bij ziekte in beeld? Zoveel wilde planten waren eetbaar! Waarom was de wilde plant niet in de dagelijkse voeding geïntegreerd? Was de wilde plant dan niet vooral ook waardevol in het preventief zorgdragen voor onze gezondheid? Het was voor mij een enorme discrepantie!
Vervolg
Inmiddels doe ik ruim 30 jaar onderzoek naar de wilde plant als voedingsmiddel in relatie tot preventieve gezondheidszorg.
Conclusie?
Wilde planten zijn de missing link in onze voeding ( ontbrekende schakel in onze voeding - © 2016 )*.
* Genoemd boek is uitverkocht. Maar :) de belangrijkste informatie is ook opgenomen in het BASISKOOKBOEK eetbare wilde planten.
Millennia lang is de wilde plant doorgekweekt om grotere, dikkere en zoetere groenten op ons bord te verkrijgen. Hierdoor zijn talrijke plantenstoffen uit onze groenten geëlimineerd. De voedingswetenschap stelt dat de daarbij verloren gegane plantenstoffen niet belangrijk voor de mens zijn, maar niets is minder waar …
Wilde planten zijn zoveel meer dan lelijk onkruid of juist mooie natuur. Ze zijn bovenal de oorspronkelijke vorm van onze tegenwoordige groenten! En daardoor nog rijk aan talrijke gezondheidsondersteunende stoffen die nauwelijks nog in onze groenten te vinden zijn. Dankzij deze specifieke stoffen zijn in de wilde plant bovendien de authentieke smaken die onze groenten ooit hadden bewaard gebleven! - Zie ook het BASISKOOKBOEK eetbare wilde planten.
De oorspronkelijke groente
Heb je ooit de wilde biet langs de kust zien staan? De oermoeder van de ronde, rode bietenknollen die wij als groente kennen? In oorsprong heeft deze biet geen ronde maar langgerekte en geen rode maar witte wortels. En lekker dat ze zijn! Bovendien nog bomvol voedingsstoffen die niet langer in de biet als groente aanwezig zijn.
Of heb je ooit de wilde kool, (Brassica oleracea var. oleracea) ontmoet? De oervorm van de kolen die we tegenwoordige als groente kennen. Je kunt het je bijna niet voorstellen dat de talrijke variaties aan kolen zoals bloemkool, witte kool, broccoli, rode kool, enzovoorts allemaal afkomstig zijn van deze oerkool. Helaas is in de veredeling een belangrijk gezondheidspotentieel verloren gegaan. De wilde kool is nog rijk aan de stoffen sulforafaan, cabagine en allantoïne, welke stoffen een ontstekingsremmende, weefselversterkende en zelfs weefselregenererende werking op het maagdarmslijmvlies hebben. Bovendien ondersteunt de wilde kool het microbioom van onze maagdarmflora. Stuk voor stuk belangrijke elementen ter preventie van een maagdarmontsteking en zweer. - Zie ook het hoofdstuk Maag & Darm van het kleine grote handboek NATUURGENEESKUNDIGE ZELFZORG.
Wie de natuur weer leert omarmen, ontdekt: wilde planten zijn in vergelijking met landbouwgewassen een parel, qua culinair waarde en qua fysieke gezondheid. Daar komt nog bij ... voor de wilde plant moet je naar buiten. De wind door je haren, de zon en regen op je gezicht, de geur van aarde klevend aan je handen, inclusief de daarin aanwezige jouw gezondheid ondersteunende micro-organismen. Ook dát is nergens in de supermarkt te krijgen.
Het concept van de 6 wilde plantensmaken
Voor het verkrijgen van overzicht over en inzicht in de enorme hoeveelheid wilde plantenstoffen ontwikkelde ik in 2014 voor de wildplukker het concept van de 6 wilde plantensmaken & de specifieke gezondheidswaarde en bereidingswijze van elke smaak. Dit vanuit mijn natuurgeneeskundige achtergrond met scholing in de Westerse elementenleer (water-vuur-aarde-lucht-ether). Het BASISkookboek eetbare wilde planten is vanuit dit concept ingericht.
Papieren boeken eten bomen?
Boeken hoeven geen bomen te eten! Lees hier hoe het ook anders kan.
Privé
Voor wie altijd nieuwsgierig naar leeftijd en moederschap is. Geboren in 1965. Enne moeder van <3 zoon Sueño.
